Anlık Bildirim
Sıradaki Video

2si1 "Bayram şekeri tadında" Teknoloji ve Oyun Programı

2si1 ekibi olarak Ramazan Bayramınızı kutluyor sevdiklerinizle nice güzel bayramlar diliyoruz. Bu bölümde de sizler için son bir haftanın özetini ekranlara taşıyoruz.

AMD'nin HBM2 yongalarına öncelikli erişim hakkı elde ettiği iddia ediliyor

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/AMDnin-HBM2-yongalarina-oncelikli-erisim-hakki-elde-ettigi-iddia-ediliyor.htm


İlk nesil HBM belleklerin sınırlı üretimde olduğu ve bu bakımdan yaygın kullanıma geçemeyeceği düşünülüyor. HBM2 ise gelecek yıl üretim konusunda sıkıntı yaşamayacak ve AMD ile Nvidia'nın kapışması da bu dönemde başlayacak.


Ancak sektörden gelen bilgiler AMD'nin HBM2 teknolojisine erken erişim hakkı elde ettiğini gösteriyor. AMD'nin sınırlı üretim olmasına rağmen cesur bir şekilde HBM bellekleri desteklemesi, HBM2 için kapıların ardına kadar açılmasına neden oldu. Bu bakımdan AMD ilk üretilen HBM2 belleklerin mümkün olan en fazla miktarına sahip olacak.


AMD'nin gelecek yıl 14nm litografisi ile tasarlayacağı Greenland tabanlı amiral gemi grafik kartlarında HBM2 belleklerine yer vereceği tahmin ediliyor. Nvidia'nın Pascal mimarisinden hemen önce olacağı düşünülen bu hamle sayesinde AMD'nin yeni kartları da öne çıkmış olacak.  


MSI X99A Godlike Gaming anakartı detaylanıyor

https://www.donanimhaber.com/anakart/haberleri/MSi-X99A-Godlike-Gaming-anakarti-detaylaniyor.htm


MSI X99A Godlike Gaming anakartının en dikkat çekici özelliği dünyanın ilk RGB LED'li anakartı olması. Anakart üzerindeki LED'ler ile 2000'den fazla renk ve nefes alma, yanıp sönme, dalgalanma gibi birçok öntanımlı ayarı yaparak sisteminizi özelleştirebilirsiniz. Aydınlatma ayarları mobil ve PC için Mystic Light uygulaması ile kontrol edilebiliyor.


Kart üzerinde yer alan Killer DoubleShot-X3 Pro LAN çözümü 2 adet Killer Ethernet konnektörü ve Killer 1535 Wi-Fi bağdaştırıcısı ile geliyor. Oyun trafiğini optimize eden Killer Network Manager, hangi uygulamanın hangi konnektör üzerinde çalışacağına otomatik olarak karar veriyor. Bu sayede 2.867 Gb/s'ye kadar gerçek veri akışı elde edilebiliyor.


Ses tarafında ise Audio Boost 3 PRO entegre çözümüne yer veriliyor. Çözüm içerisindeki Hi-Fi ESS 9018K2M DAC dijital-analog dönüştürücü sayesinde ses kalitesi artırılırken, 6.3mm stereo kulaklık çıkışı üzerinden 120dB SNR 192 kHz/32-bit saf ses deneyimi sunulabiliyor.


Depolama çözümleri için 1 adet Turbo M.2 (32Gb/s), 1 adet SATA Express ve 9 adet SATA (6Gb/s) girişleri yer alırken, 5 adet PCI-e 3.0 x16, 1 adet USB 3.1 Type-C, 1 adet USB 3.1 Type-A, 8 adet USB 3.0, 6 adet USB 2.0 şeklinde bağlantı seçenekleri mevcut.


Qualcomm Halo kablosuz şarj teknolojisini Formula E serisine getiriyor

https://www.donanimhaber.com/cep-telefonu-diger/haberleri/Qualcomm-Halo-kablosuz-sarj-teknolojisini-Formula-E-serisine-getiriyor.htm


Qualcomm Halo teknolojisi Formula E serisinde toplam 4 araca hayat veriyor. Bunların ikisi güvenlik aracı, ikisi de tıbbi yardım aracı olarak görev yapıyor. BMW i8 modelini temel alan araçlar Qualcomm Halo plakalarının üzerine gelerek bataryalarını şarj edebiliyor. Bu esnada bir akıllı telefon uygulamasından plakaların tam paralel olup olmadığını görebiliyor. Sonrasında ise enerji akımı başlıyor. Eğer araya bir yabancı cisim girerse enerji akımı anında kesiliyor.


İndüktif şarj tekniğini kullanan Qualcomm Halo, bir plakadan AC akımı manyetik dalga haline çevrilerek dağıtılırken, diğer bir plaka da manyetik dalgaları alarak DC akıma çeviriyor. Bu teknoloji normalde mobil cihazlarda kullanılıyordu. Ancak araçlar için daha büyük ve daha güçlü enerji yayan plakalar geliştirilmesi gerekli.


Qualcomm bunu başarırken, enerji verimliliğini de en üst düzeyde tutmayı başarıyor. Kablolu şarj sistemlerinde yüzde 95 enerji verimliliği seviyesi yakalanırken, kablosuz şarj sistemlerinde de bu rakam yüzde 90'a çıkabiliyor.


Qualcomm Halo için BMW i8 araçlarında da bir takım modifiyeler yapılmış. Aracın arka koltukları kaldırılırken, deri kaplama da sökülmüş ve karbon fiber ile kaplanmış. Ön iki koltuğun çevresi de bir kafesle sarılmış. Şarj plakası ise bir kutu şeklinde arka bagajda bulunuyor. Uyumlu uygulamanın takibi için pilot konsoluna bir akıllı telefon entegre edilmiş.



Elektra One Solar, Alp dağlarını iki taraftan da geçmeyi başardı

https://www.donanimhaber.com/alternatif-enerji/haberleri/Elektra-One-Solar-Alp-daglarini-iki-taraftan-da-gecmeyi-basardi.htm

Alp dağlarını iki taraftan da geçmeyi başaran ilk güneş enerjili elektrikli uçak olma unvanını eline alan Elektra One Solar, bunu Almanya Unterwössen ile Avrusturya Lienz arasında yaptığı 2.5 saatlik uçuşla gerçekleştirdi. 25 Haziran ile 2 Temmuz tarihleri arasında iki taraflı olarak yapılan uçuşta 3000 metre yükseliğe çıkan ve 190 km yol yapan elektrikli uçak, belirtildiği kadarıyla kuvvetli rüzgarlarla da etkili bir şekilde başa çıkabildi.


Toplam menzilinin 500 km olduğu açıklanan Elektra One Solar, 180 kg gövde ağırlığıyla geliyor ve gücünü kanatları üzerinde yer alan 280 güneş hücresinden alıyor. Kanatlardaki bu hücreler yardımıyla uçuş için gereken enerjinin %30'unu karşılayabilen uçak, geri kalan miktarı ise 11.5-kWh gücündeki daha önceden şarj edilmiş lityum-iyon bataryasından sağlıyor. Sürekli motor gücü 16 kW olan Elektra One Solar, maksimum 100 kg yük taşıyabiliyor ve saatte 100 km hıza çıkabiliyor.



Intel Core i7-6700K benchmarkları göründü

https://www.donanimhaber.com/islemci/haberleri/intel-Core-i76700K-benchmarklari-gorundu.htm


Intel'in gelecek ay başında duyurması beklenen Skylake tabanlı 14nm litografiye sahip yeni işlemcileri için ilk benchmark skorları da gelmeye başladı. Şimdilik genel performansta büyük bir artış görünmüyor.


Şimdilik diyoruz zira benchmark testleri paylaşıldıktan kısa süre sonra ilgili siteden silindi. Bu bakımdan bunlar erken sürüm testleri mi yoksa aslı olmayan sahte test sonuçları mı bilinmiyor.


Testlere konu olan Intel Core i7-6700K Skylake işlemcisi Z170 çipsetli ECS Claymore anakart, 16GB 2133MHz DDR4 RAM, 128GB SSD ve NVIDIA GeForce GTX 970 grafik kartı donanımı üzerinde bulunuyor.


Testlerdeki rakip Devil's Canyon Intel Core i7-4790K işlemcisi ise Haswell tabanlı. O da MSI Z97A Gaming 6 anakart, 8GB 1600MHz DDR3 bellek, 128GB SSD ve NVIDIA GeForce GTX 970 grafik kartı donanımı üzerinde bulunuyor. Her iki işlemci de 4 çekirdekli, 8 izlekli ve 4GHz saat hızında çalışıyor.


Testlere bakıldığında Intel Core i7-6700K en büyük farkı yüzde 29.1 ile Cinebench R15 OpenGL kategorisinde atıyor. Sonraki en büyük fark ise yüzde 21 ile Sandra 2015 Multimedia 1 kategorisinde geliyor.


Ancak işlemci Sandra 2015 Arithmetic Wetstone kategorisinde yüzde 4.7 ile en büyük farkı yiyor. Bunun haricinde 4 kategoride daha Skylake işlemcisi geride kalıyor. Tüm kategorilerin ortalaması ise yüzde 6.9 olarak görülüyor.


Henüz resmiyette bir birşey olmadığı için gerçek hayat testleri için biraz daha beklemek gerekecek. Skylake işlemcilerinde K serisi oyunculara hitap ediyor ve çarpan kilidi açık geliyor. Core i7-6700K ve Core i5-6600K işlemcilerinin gelecek ay ki GamesCom 2015 etkinliğinde tanıtılması bekleniyor.


New Zealand customs rips apart a Gigabyte G1 Assassin 2 motherboard

http://www.hardwarebbq.com/new-zealand-customs-rips-apart-a-gigabyte-g1-assassin-2-motherboard/


Commodore PET akıllı telefon oldu

https://www.donanimhaber.com/cep-telefonlari/haberleri/Commodore-PET-akilli-telefon-oldu.htm

Commodore isim hakkını elinde tutan İngiliz Commodore Business Machines Limited firması, Commodore PET adı altında yeni bir Android akıllı telefon piyasaya sürmeye hazırlanıyor.


5.5 inçlik Full HD ekrana sahip olan Commodore PET, 64-bitlik 8 çekirdekli bir MediaTek işlemcisinden gücünü alıyor. Modelde 16GB artırılabilir kapasite için 2GB RAM, 32GB artırılabilir kapasite için 3GB RAM seçeneği bulunuyor.


Arka kısımda 13MP çözünürlüğünde, ön kısımda ise 8MP çözünürlüğünde bir kamera bulunduran cihaz LTE, çift SIM desteği, 3000mAh gücünde bir batarya, özelleştirilmiş bir Android 5.1 işletim sistemi şeklinde özelliklere sahip.


Commodore markası bu modelde isimden öteye gidiyor. Firma iki retro oyun emülatörü VICE C64 ve Uae4All2-SDL Amiga'yı ön yüklü olarak sunacak. Böylece kullanıcılar retro oyunların tadına varabilecek.


Avrupa'da satışa çıkacak olan Commodore PET akıllı telefon modelinin 16GB kapasiteli versiyonu 300$, 32GB kapasiteli versiyonu ise 365$ fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın ne zaman piyasaya çıkacağı açıklanmadı.


Hands-free wheelchair prototype 'Ogo' built in Kapiti shed of dismantled Segway

http://www.stuff.co.nz/business/small-business/70065350/handsfree-wheelchair-prototype-ogo-built-in-kapiti-shed-of-dismantled-segway


A Segway rebuilt into a hands-free wheelchair with a top speed of 20kmh is on the verge of mass production.

The Ogo, built in an Otaki shed by Kevin Halsall has reached its third prototype, and with a few more tweaks will be ready for sale - with the help of investor support.

There is only one Ogo in existence - a hand-built fibreglass prototype, which would only need a few more tweaks before being production-ready.


Microsoft has rtm-version Windows 10 ready

http://www.guru3d.com/news-story/microsoft-has-rtm-version-windows-10-ready.html


Obviously for us PC gamers DirectX 12 is going to be a hip and hot feature. Microsoft has promised that all users of Windows 7 and 8.0 can get a free upgrade to Windows 10, you will need to upgrade this year though as that is the one condition set by MS. Due to the free upgrade the adoption rate of Windows 10 will likely go through the roof.


A fun fact, Microsoft releasing the RTM precisely today is not a coincidence, today it has been exactly 20 years ago that Microsoft send Windows 95 RTM to manufacturers.


Microsoft Windows 10 için bol etkinlikli bir yarı yıl planlıyor

https://www.donanimhaber.com/isletim-sistemleri/haberleri/Microsoft-Windows-10-icin-bol-etkinlikli-bir-yari-yil-planliyor.htm


Microsoft ilk olarak 29 Temmuz için büyük bir tanıtım etkinliği planlıyor. 29 Temmuz 2015 itibariyle dünyanın 13 farklı şehrinde kutlamalar yapılacak. Bu şehirler Londra, Sidney, Tokyo, Singapur, Pekin, Yeni Delhi, Berlin, Dubai, Nairobi, Johannesburg, Madrid, Sao Paolo ve New York şeklinde sıralanıyor.


Etkinliklerde katılımcılar Windows 10 işletim sistemini deneyimleyecek ve farklı cihazları inceleme şansına sahip olacak. Ayrıca Windows ekibi ile sohbet etme fırsatı da bulacak. Bazı şehirlerde hediyeler de dağıtılacak.


Organizasyonun ikinci ayağı ise Eylül ayındaki IFA 2015 fuarında olacak. Windows 10 Yeni Cihazları Aydınlatıyor mottosuyla 4 Eylül tarihinde Microsoft'un basın toplantısı gerçekleştirilecek. Bu etkinlikte de pek çok yeni Windows cihazı sergilenecek.



Analiz : Windows bölümü Microsoft'un önünü kesiyor

https://www.donanimhaber.com/isletim-sistemleri/haberleri/Analiz--Windows-bolumu-Microsoftun-onunu-kesiyor.htm


Pek çok analiz firması Windows 10 ile PC pazarında bir yükseliş trendi beklemiyor. Aynı şekilde Windows 8 ile birlikte de benzer analizler gündeme gelmişti. Goldman Sachs ise Windows bölümünün firmaya ayak bağı olduğu düşüncesinde.


Goldman Sachs son analizinde Microsoft için daha önce belirlediği Satış seviyesindeki notunu değiştirmedi. Satış notu genelde hantal yapıya dönüşen ve büyük problemler ufukta görünen firmalar için kullanılıyor.


Goldman Sachs, Microsoft'un yavaşlama eğiliminde olduğunu ve Windows bölümünün bu eğilimde en büyük paya sahip olduğunu belirtiyor. Windows bölümü Microsoft'un büyümesinin önündeki engellerden birisi.


Analize göre Windows tarafında göze çarpan 3 sorun var. Bunlardan ilki kurumların Windows 10 platformuna geçişte isteksiz olması. Bu da Microsoft'un gelir getirecek anlaşmalar yapmasının önüne geçiyor.


İkinci sorun ise Windows Server 2003 sürümüne desteğin kesilecek olması sonrasında beklentilerin aksine bu gelişmenin kurumların yükseltme kararları almasına etki etmeyecek olması. Zira Server 2003 çok popüler bir sürüm değildi ve etkisi de sınırlı kalacak.


Üçüncü sorun ise kurumların lisans anlaşmalarını yenilemeye yanaşmaması. Microsoft'un yazılım ve destek hizmetlerini bir araya getirdiği bu lisans anlaşmaları yeteri kadar ilgi görmüyor.


Bunun haricinde kurumsal alanda başarılı bir ivme yakalayan Office 365 platformunun ortaklık sözleşmelerinin değerini yükseltemediği de analizlerde yer veriliyor.


Bu faktörler daralan PC pazarı ile birleştirildiğinde kısa vadede Microsoft için iç açıcı bir tablo oluşmadığı belirtiliyor. Bu bakımdan Microsoft'un yılın ikinci çeyreğine ait mali tablolarında da beklentiler biraz daha düşürüldü.


Yakınlık tabanlı Wi-Fi Aware standardı kullanıma sunuluyor

https://www.donanimhaber.com/cep-telefonu-diger/haberleri/Yakinlik-tabanli-WiFi-Aware-standardi-kullanima-sunuluyor.htm


WiFi Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre, yakındaki cihaz ve servislerin iletişimine imkan tanıyacak Wi-Fi Aware standardı kullanıma sunuluyor.


Standardı taşıyan WiFi yongaları nabız atımına benzeyen aralıklı bir sinyal yayımı ile sürekli çevresini tarayacak ve uyumlu servisleri bulmaya çalışacak. Bir servis bulduğunda ise tam kapasiteye geçerek kullanıcısını uyaracak. Tarama sürecinde enerji tüketiminin en asgari seviyede olacağı belirtiliyor.


Noktadan noktaya iletişim esasına dayanan Wi-Fi Aware ile içerik paylaşacak, oyun oynayacak veya konum bilgilerine ulaşabilecek. Yakındaki ürün ve servisler için ise uyarılar alabilecek. Ayrıca uyumlu uygulamalar da bu standardı kullanarak yakındaki servislere bağlanacak ve temel anlamda veri değişimi yapabilecek. Kullanıcılar gizlilik ayarlarını kendisi belirleyebilecek.


New Horizons, 9 yıllık serüvenin ardından Plüton'a en yakın mesafeye ulaştı

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/New-Horizons-9-yillik-seruvenin-ardindan-Plutona-en-yakin-mesafeye-ulasti.htm


19 Ocak 2006 tarihinde ABD Florida'dan fırlatılan uzay aracı New Horizons (Yeni ufuklar) neredeyse 9 yıldır uzay boşluğunda yolculuk ediyor. Cüce gezegen olarak bilinen ve sisteminin en dışında yer alan Plüton'u keşfetmek amacıyla yola çıkmıştı. Aradan geçen uzun sürede 3 milyar mil yol kateden New Horizons bugün Plüton'a en çok yaklaşacağı mesafeye ulaşarak ilk görselini de gönderdi.

Yaklaşın 58 bin km/saat hızla fırlatılan keşif aracı, 2007 yılında dev gezegen Jupiter'in yakınından geçerken de gezegenin çekim gücünü kullanarak hızlanmıştı. Yıllık kontroller dışında genellikle uyku halinde seyahat eden araç ise son olarak geçtiğimiz yıl 6 Aralık'da uyandırıldı.


Dünyamızdan 4.8 Milyar kilometre uzaktaki New Horizons'a gönderilen bir radyo sinyalinin ulaşması ve geri dönmesi 9 saat sürüyor. Bu nedenle Plüton'u fotoğraflayacak uzay aracının gönderdiği bilgiler yaklaşık 4.5 saat sonrasında bizlere ulaşıyor. Plüton'a 12 bin km kadar yaklaşabilecek keşif aracının çektiği fotoğraflar sayesinde cüce gezegeni 500 kat daha net görme şansına erişmiş oluyoruz. Hatırlatmak gerekirse Plüton daha önce yalnızca Hubble teleskobunun çektiği görüntüler ile görülebiliyordu.


Gezegenin paylaşılan ilk fotoğrafı ise sosyal medyada büyük ses getirdi. Nasa'nın paylaştığı fotoğrafta gezegenin üzerinde kalp şekline benzeyen yüzey paylaşılan fotoğrafın bir anda ilgi odağı olmasına sebep oldu. New Horizons Plüton'u yeterince keşfettikten sonra Güneş Sistemi'nden ayrılarak bize yeni ufuklar hakkında bilgiler göndermeye devam edecek.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim