Anlık Bildirim
Sıradaki Video

2si1 "Esen" Teknoloji ve Oyun Programı

Sıcaklardan bunaldıysanız sizi serin bir 2si1 izlemeye davet ediyoruz. Son bir haftada Teknoloji ve Oyun dünyasında olan gelişmeleri ekranlarınıza getirdiğiniz programda sunuyor, yorumluyor, eğleniyor
Sıcaklardan bunaldıysanız sizi serin bir 2si1 izlemeye davet ediyoruz. Son bir haftada Teknoloji ve Oyun dünyasında olan gelişmeleri ekranlarınıza getirdiğiniz programda sunuyor, yorumluyor, eğleniyoruz.

Uzaya gönderilen Voyager Altın Plak SoundCloud'da yayınlandı
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Uzaya-gonderilen-Voyager-Altin-Plak-SoundCloudda-yayinlandi.htm

Başta Jüpiter ve Satürn olmak üzere Güneş Sistemi hakkında veri toplamak için 1977 yılında NASA tarafından uzaya gönderilen Voyager uzay araçları, bu görevlerinin yanı sıra oldukça ilginç ikinci bir göreve daha sahipti: Dünyanın seslerini uzaya taşımak. Dünya dışı akıllı yaşam formlarının veya gelecekteki insanların bulması niyetiyle dünyanın seslerini uzaya gönderme kararı alan NASA, bu amaç doğrultusunda Voyager Altın Plak'ı oluşturdu.

Uzaylılara karşı bir selamlama niteliğinde olan Voyager Altın Plak, aralarında Türkçe'nin de bulunduğu birçok dilde mesajların yanı sıra rüzgar, gök gürültüsü, vahşi yaşam ve tren sesleri gibi Dünya'daki yaşamı anlatan sesleri barındırıyordu. Bu kayıtlar yıllar içerisinde internette dolaşmaya başlamış ve NASA tarafından kısım kısım paylaşılmış olsa da, Voyager Altın Plak yüksek kalite kayıtlar ve orijinal sıralamasıyla ilk kez geçtiğimiz günlerde NASA tarafından yayınlandı.

Hala yolculuklarına devam etmekte olan Voyager uzay araçları tarafından uzayın derinliklerine taşınan Voyager Altın Plak'a SoundCloud servisi üzerinden ulaşmak mümkün. Plak'ta yer alan Türkçe mesajı aşağıda yer alan videodan dinleyebilirsiniz.


“Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun.”


Elon Musk SpaceX roketinin neden infilak ettiğini açıkladı

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Elon-Musk-SpaceX-roketinin-neden-infilak-ettigini-acikladi.htm


Konu hakkında bir açıklama yayınlayan SpaceX kurucusu Elon Musk, yerinden kopan bir direğin roketin patlamasına neden olduğunu açıkladı. 60 cm'lik bu direğin roketin içindeki bir helyum tankını tuttuğunu belirten Musk, direğin yerinden ayrılmasının ardından helyum tankının roket içinde etrafa çarpıp gaz sızdırmaya başladığını ve bu sızıntı sonrasında gaz basıncında meydana gelen düşüşün patlamayla sonuçlandığını söyledi.


NASA Dünya'ya benzer bir gezegen keşfetti

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/NASA-Dunyaya-benzer-bir-gezegen-kesfetti.htm


Dünya'dan yaklaşık 1400 ışık yılı uzakta, Kuğu Takımyıldızı içerisinde yer alan Kepler-452b, NASA tarafından Dünya'nın daha yaşlı ve daha büyük kuzeni olarak tanımlandı. NASA tarafından yayınlanan açıklamada, Kepler-452b'nin Güneş Sistemi dışında insan yaşamına elverişli bir gezegen bulma yolundaki en umut verici aday olduğu vurgulandı.


Kepler-452b'nin yıldızı yaklaşık 6 milyar yaşında, yani Güneş'ten 1.5 milyar yıl daha yaşlı. Bu yıldız Güneş'ten yüzde 10 daha büyük ve yüzde 20 daha parlak olsa da, Güneş'le aynı sıcaklığa sahip. Bu değerler Kepler-452b'nin insan hayatına elverişli olması ihtimalini oldukça arttıryor olsa da, kesin bir sonuca varmak için gezegenin atmosferi gibi önemli faktörlerin de incelenmesi gerekiyor.


Dünya’nın sadece 1,6 katı büyüklüğünde ve muhtemelen Dünya gibi kayalık olan Kepler-452b’nin bir diğer özelliği, etrafında döndüğü yıldız olan Kepler-452’nin çevresindeki 1 turunu 385 günde tamamlıyor olması. Yani 1 yılı Dünya’nınkiyle neredeyse aynı.


Şu anda elimizde olan en ileri teknolojiyle üretilmiş ve en hızlı giden uzay aracı, bizi oraya 25,8 milyon yılda götürebilecek kadar hızlıdır.


MSI'dan titanyum destekli anakart: Z170A XPower Gaming Titanium

https://www.donanimhaber.com/anakart/haberleri/MSidan-titanyum-destekli-anakart-Z170A-XPower-Gaming-Titanium.htm


Intel'in yeni nesil Skylake işlemci ailesi için geri sayım aracının son döneme girdiği bugünlerde anakart üreticilerinin yeni modelleri de gün ışığına çıkıyor. Skylake işlemcileri için hazırlanan Z170 çipsetinin kullanan üst seviye anakartlara yeni bir model daha katılıyor. MSI'ın amiral gemi modeli olmasını beklediğimiz Z710A XPOWER Gaming Titanium tasarımıyla dikkat çekiyor.


Titanium ismini titanyum kullanılarak üretilen bobinlerden alıyor. Açıkçası titanyumun pahalı bir madde olduğu biliniyor dolayısıyla titanyum bobinlerin genel maliyete ne ölçüde etki ettiğini ise anakart çıktığında göreceğiz.


MSI'ın Military Class V sınıfı bileşenler kullandığı anakart üzerinde siyah kapasitörler bulunuyor. Tüm unsurların yüksek stabilite ve uzun kullanım ömrü hedeflenerek tercih edildiği anakart, özellikle işlemci soketinin etrafında toplanan 16 fazlı PWM için gelişmiş bir pasif soğutma tasarımı ile karşımıza çıkıyor. Yeni işlemciler, Intel'in mevcut Haswell-E serisi i7 işlemcileri gibi DDR4 bellek desteğine sahip. Üzerinde dört adet DDR4 DIMM slotu bulunan anakart, DDR4 Boost özelliği ile belleklerin hızını otomatik olarak arttırabiliyor.


Bu kart sayesinde işlemcinin frekansını manuel ya da otomatik olarak yükseltebilmek mümkün. Manuel kullanımda, performans tutkunları frekansı 1MHz'lik aralıklarla değiştirebiliyorlar.


Anakartın üzerinde iki adet PCIe 3.0 x16, iki adet PCIe 3.0 x8 ve üç adet PCIe 3.0 x1 slotları bulunuyor. Eğer tüm slotları kullanmak isterseniz, ortaya çıkacak güç gereksinimini karşılayabilmek adına kart üzerinde bir adet de 6pin konnektörü bulunuyor. Yeni nesil SSD sürücüleri için iki adet M.2 slotu ile desteklenen anakart, diğer depolama çözümleri içinse 8x SATA-III portu ile iki adet SATA Express konnektörüne sahip. MSI Z170A Titanium tahmin edebileceğiniz üzere çok sayıda USB 2.0 ve USB 3.0 konnektörünü de beraberinde getiriyor.

Çoklu ortam için Audio Boost 3 ile 7.1 kanal ses desteği sunan anakart bağlantı tarafında ise PS/2 Gaming portu, LAN portu ve iki adet HDMI ile bir DisplayPort konnektörüne sahip.  Gigabyte Z170X SOC Force, EVGA Z170 Classified, ASUS Z170 ROG Maximus VIII Extreme ve ASRock Z170 OC Formula ile rakip olacak anakartın fiyatı ise şimdilik bilinmiyor. Ağustos ayında lanse edilecek model, ilk defa Computex 2015'te gördüğümüz X99 Godalike modeliyle birlikte MSI'ın son dönemde anakartlara yaptığı ciddi yatırımların öncül sonuçları arasında.


Intel ve Micron devrimsel bir bellek teknolojisi üzerinde çalışıyor

https://www.donanimhaber.com/ram/haberleri/intel-ve-Micron-devrimsel-bir-bellek-teknolojisi-uzerinde-calisiyor.htm


Intel ve Micron'un üzerinde çalıştığı istiflemeye dayalı yeni bellek teknolojisi 3D XPoint adını taşıyor. Yine NAND belleklerin temel aldığı değişken olmayan bellek teknolojisi üzerine inşa edilen 3D XPoint, NAND belleklere göre 1000 kat daha hızlı ve 1000 kat daha dayanıklı olabiliyor. Ayrıca standart belleklere göre 10 kat daha fazla yoğunluk ve kapasite sunabiliyor. Bu sayede maliyetler düşüyor, gecikme zamanları azalıyor,kapasite ve performans artıyor.


3D XPoint bit satırları ve yazı satırları arasına yerleşen ve bireysel olarak ulaşılabilen hücre yığınlarından oluşuyor. Veri depolama ve geri çağırma için bir anahtar sistemi ile birleştirilen bu yapı, elektronları hapsederek veri depolama yöntemini kullanmıyor. Bunun yerine bellek hücresinin malzemesindeki bir özelliğin değiştirilmesi sayesinde veri depolanabiliyor. Ancak Intel bununla ilgili detayları açıklamadı.


Nokia'dan sanal gerçeklik dünyasına giriş: Karşınızda yapımcılara özel "OZO VR"

https://www.donanimhaber.com/kurumsal-diger/haberleri/Nokiadan-sanal-gerceklik-dunyasina-giris-Karsinizda-yapimcilara-ozel-OZO-VR.htm


Nokia OZO VR, 2015'in dördüncü çeyreğinde raflardaki yerini alacak ve detaylarına burada yer verdiğimiz GoPro'nun çözümüne güçlü bir rakip oluşturacak.


Sony yeniden yükselişte, ikinci çeyrek raporunda 665 milyon dolar kâr açıklandı

https://www.donanimhaber.com/cep-telefonlari/haberleri/Sony-yeniden-yukseliste-ikinci-ceyrek-raporunda-665-milyon-dolar-kr-aciklandi.htm


2015 yılının ilk çeyreğinde 1.1 Milyar gibi büyük bir oranda zarar açıklayan Sony, şimdilik bu kötü gidişatı durdurmuş gibi görünüyor. Nisan-Mayıs-Haziran aylarına ilişkin yeni raporunu yayınlanan şirket bu dönemde 665 milyon dolar kar elde etti.


Bu çeyrekte gelirlerinin yükselmesinde en büyük yardımcı ise Playstation cephesi oldu. 3 aylık periyotta toplam 3 milyon adet PS4 satılırken konsolun toplam satış rakamı 25.3 milyona yükseldi. Ek donanımlar ve yazılımlardan elde edilen gelir ile birlikte bu departman getirdiği kar %12.1 artarak 160 Milyon dolar oldu. Diğer taraftan sensör satışlarının da başarılı bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. Şirket bu sektördeki satışlarını da %3.5 seviyesinde arttırarak 174 milyon dolar kâr elde etmiş durumda. Daha önce kapatılacağı iddia edilen mobil departman ise zarar etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıla göre %16.3 oranında düşüş yaşayan Sony Mobile, 2. çeyreği 188 Milyon dolar zarar ile kapattı.


LG'nin gelirleri 2. çeyrekte %60 düştü

https://www.donanimhaber.com/cep-telefonlari/haberleri/LGnin-gelirleri-2-ceyrekte-60-dustu.htm


LG 2015 yılının 2. çeyreğine ilişkin mali raporunu yayınladı. Raporda gelirlerin geçen yılın aynı dönemine göre %60 düşmesi ve 2013 seviyesine gerilemesi dikkat çekiyor.


bu yılın 2. çeyreğinde 211 milyon dolar gelir elde etmiş. Ancak geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde bu gelirin 530 milyon dolar seviyesinde olması şirketin gidişatının çok da iyi olmadığını gösteriyor.


Bu gidişatın en büyük sorumlusu olarak ise TV departmanı gösteriliyor. Samsung'un ardından en büyük 2. TV üreticisi olan LG, bu sektörde geçen yılın 2. çeyreğinde 135 milyon dolar kazanç sağlamıştı. 2015'in ilk çeyreğinde ise 5.4 milyon dolarlık bir zarar açıklanırken, yeni rapora göre TV departmanının zararı 71 milyon dolara ulaşmış durumda.


Akıllı telefon satışarından 3.33 milyar dolarlık bir gelir elde edilmiş ancak bu paranın yalnızca 172 bin doları net kar. Bu da şirketin sattığı her telefondan yalnıza 1.2 cent kar edebildiğini gösteriyor.


Analistler LG'nin gelirlerinde yaşanan bu durumun ileride can sıkıcı hale dönebileceğini öngörüyorlar.


Samsung'un ikinci çeyrek gelirleri inişli çıkışlı

https://www.donanimhaber.com/cep-telefonlari/haberleri/Samsungun-ikinci-ceyrek-gelirleri-inisli-cikisli.htm


Firmanın açıkladığı rakamlara göre yılın ikinci çeyreğinde 41.7 milyar dolar gelir elde edildi. Gelirlerde çeyrek bazda yaklaşık yüzde 2 artış, yıllık bazda yüzde 8 düşüş yaşandı. Faaliyet karı ise 5.9 milyar dolar ile çeyrek bazda yüzde 15 artış, yıllık bazda yüzde 5 düşüş gösterdi.


Gelir artışında en büyük katkıyı hem çeyrek hem de yıl bazında artış gösteren yarı iletken bölümü ve yıl bazında artış gösteren televizyon bölümü sağladı. Faaliyet karlarının artışında da bu iki bölüm büyük rol oynadı.


Galaxy S6 serisinin satışları beklentilerin altında kalınca mobil bölüm hem çeyrek bazda hem de yıllık bazda düşüş yaşamaya devam etti. Özellikle orta ve giriş seviyesi akıllı telefon segmentinde Samsung büyük kayıplar veriyor. Yılın ikinci çeyreğinde Galaxy S6 serisinin fiyatında indirime gidilecek.


Canon'dan karanlıkta görebilen kamera

https://www.donanimhaber.com/kurumsal-diger/haberleri/Canondan-karanlikta-gorebilen-kamera.htm

FF (Tam Kare) CMOS sensöründe üst seviye DSLR fotoğraf makinelerinden 5 kat daha büyük 19 mikron piksel boyutu sunuyor. Toplam megapiksel değeri 2.26 MP seviyesinde olan model, 0.0005 lux ışık yakalama kapasitesiyle de 4 milyon ISO seviyesine eşdeğer inanılmaz bir hassasiyet ortaya koyuyor.

Bu hassasiyet seviyesiyle neredeyse zifiri karanlıkta bile oldukça aydınlık 1080 piksel 60p, 30p, 24p renkli video çekimleri gerçekleştirebilen Canon ME20F-SH, bünyesinde NR (Neutral Density) ile IR (Kızılötesi) filtrelerini taşıyor ve otomatik netleme desteğini de beraberinde getiriyor. Profesyonellerin ihtiyaç duyabileceği her türlü giriş çıkış portunu taşıyan kamera, bağlanan harici monitörler üzerinden de arkasındaki joystick yardımıyla kontrol edilebiliyor.

Aralık ayında satışa çıkacak olan Canon ME20F-SH, 30,000$ fiyat etiketine sahip olacak.  


Google Haritalar servisine hava kalitesini de eklemeye hazırlanıyor

https://www.donanimhaber.com/web-siteleri/haberleri/Google-Haritalar-servisine-hava-kalitesini-de-eklemeye-hazirlaniyor.htm


Street View özelliği için yola çıkan ve çevreyi 3 boyutlu olarak görüntüleyen Google araçları bu kez hava kalitesini de ölçmeye hazırlanıyor. İlk testler Denver'da yaklaşık bir aydır sürerken hava kirliliği bilgisini toplayan 3 araç 750 saatlik sürüşün ardından büyük bir veri yığını elde etti. Verilerin işlenmesinde Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (EPA) ve Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'da Google'a yardım etmek için kolları sıvamış durumda.


NASA bilim adamları 1000 kat daha az enerji harcayan bir WiFi yongası geliştirdi

https://www.donanimhaber.com/cep-telefonlari/haberleri/NASA-bilim-adamlari-1000-kat-daha-az-enerji-harcayan-bir-WiFi-yongasi-gelistirdi.htm


NASA ve Kaliforniya Üniversitesi ortaklığındaki projede şimdiki kablosuz yongalardan 1000 kat daha az enerji tüketen bir WiFi yongası üzerinde çalışılıyor. Bu özellikle mobil cihazlar ve giyilebilir cihazlar üzerinde büyük bir etki yapacak.


Testlerde yeni WiFi yongası 330Mbps hızında veri aktarımına izin verirken, standart bir WiFi hattından 1000 kat daha az enerji tüketiyor. Ancak yonga bu hızı sadece 2.5m mesafede koruyabiliyor. Yani teknoloji kısa mesafeler içerisinde geçerli. Mesafe arttığında aktarım hızı ve enerji tasarruf oranı düşüyor.


Projede kablosuz yonga için farklı bir yöntem kullanılıyor. Yonga WiFi sinyallerini üretmek yerine kaynaktan gelen sinyalleri alıyor ve sonra yansıtıyor. Veriler bu şekilde iletiliyor. Böylece ayna tarzında bir sistem ortaya çıkıyor.


Sistemde gelen sinyal devre tarafından emildiğinde 0 ortaya çıkıyor. Enerji yansıtıldığında ise 1 ortaya çıkıyor. Böylece yonganın bağlı olduğu cihazların veriyi okuması için bir engel de kalmıyor.


Teknolojinin gerçekleşmesi için önünde pek çok engel bulunuyor. Örneğin çevredeki engeller nedeniyle sinyallerin bozulması, yansıtmayı okuyabilecek modem ve mobil cihaz türü sistemlerin çok fazla enerji harcamalarının engellenmesi bunlar arasında.


NASA teknolojiyi ilk etapta uzay operasyonlarında kullanmayı planlıyor. Sistemler böylece daha düşük maliyetlerle verileri merkeze ulaştırabilecek. Sonrasında ise tüketici cihazlarında da kullanılabilecek.  


Amazon, eski Top Gear sunucularını yeniden bir araya getiriyor

https://www.donanimhaber.com/web-siteleri/haberleri/Amazon-eski-Top-Gear-sunucularini-yeniden-bir-araya-getiriyor.htm


Dünya genelinde büyük bir izleyici kitlesine sahip programın gelecek sezon Amazon'un dijital yayıncılık platformu Amazon Instant Video'da yayınlanacak olması şirketin bu sektördeki elini oldukça güçlendirecektir. Böyle önemli yapımların dijital yayıncılık platformuna taşınması ilerleyen dönemlerde bu sektörün daha da önem kazanacağının bir göstergesi. Ülkemizde ise Tivibu ve Turkcell TV gibi bazı dijital yayıncılık servisleri bulunuyor. Belki de ilerleyen dönemlerde ülkemizdeki popüler programları da yalnızca bu tarz servislerde görebiliriz.


Victory'nin yeni elektrikli motosikleti Empulse TT tek şarjla 225 km gidebiliyor

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Victorynin-yeni-elektrikli-motosikleti-Empulse-TT-tek-sarjla-225-km-gidebiliyor.htm


Victory isimli motosiklet markası Empulse TT adındaki yeni elektrikli motosikletini duyurdu.

Empulse TT, Brammo Empulse adındaki bir önceki modelin yenilenmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Tasarım konusunda fazla bir değişiklik yaşanmasa da yeni model tek şarjla daha uzun mesafe katedebiliyor. Saatte 160km hıza ulaşabilen Empulse TT'nin şarjının tamamen dolması 3.5 saat sürüyor. Tam dolu şarj ise motosikletle tek seferde 225 kilometrelik bir yolculuk yapmak için yeterli.

Yaklaşık 208 kg ağırlığa sahip Empulse TT'nin motor gücü ise 54 beygir. Ancak dikkat çeken nokta ise motosikletin fiyatı. 20 bin dolarlık fiyat etiketini motosiklet tutkunlarının nasıl değerlendireceği merak konusu. 2015 yılında satışa sunulacak araç önce ABD'de daha sonra diğer pazarlarda boy gösterecek


Isle of Nan TT 2015’in podyum ödülünü alan motor ile aynı kasaya sahip.


Teknoloji devleri iklim değişikliğinin önüne geçmek için bir araya geldiler

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Teknoloji-devleri-iklim-degisikliginin-onune-gecmek-icin-bir-araya-geldiler.htm


Aralarında Apple, Microsoft ve Google'ın da yer aldığı 13 teknoloji firması, ABD'deki firmaların çevre kirliliğini azaltmak adına yeşil enerji kaynaklarına yönelmesini öngören yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışan Amerikan hükümetine destek vermek için bir araya geldi. Stephen Hawking ve Elon Musk gibi bilim dünyasının önde gelen isimlerinin de desteğini alan bu yeni yasa tasarısı, iklim değişikliğinin önüne geçme adına önemli adımlar içeriyor.

İklim Eylem Planı adını taşıyan bu program kapsamında 2030 yılına kadar karbon kirliliğinin 6 milyar ton azaltılması planlanıyor. Bu plan sayesinde elde edilecek etkinin, Amerika'daki tüm arabaların tam dört yıl boyunca trafikten çekilmesiyle eşit etki yaratacağı söyleniyor.


Bilim dünyasının önemli isimleri otonom silahların yasaklanması için çağrı yaptı

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Bilim-dunyasinin-onemli-isimleri-otonom-silahlarin-yasaklanmasi-icin-cagri-yapti.htm


Bu kez ise Stephen Hawking'in yanı sıra Steve Wozniak, ve Elon Musk gibi teknoloji dünyasının önemli isimleri de otonom silah ve yapay zekaya sahip robot geliştirilmesinin durdurulması için ortak bir çağrı yaptı. Future of Life Enstitüsün hazırladığı mektupta yüzlerce bilim insanı, araştırma merkezi ve üniversitelerin de imzası bulunuyor. Mektupta insanların müdahalesi olmadan savaşabilecek teknolojilerin insan öldürebileceğine dikkat çekiliyor.

Bu tarz teknolojilerin geliştirilmesinin durdurulması için yapılan çağrının hedefinde belirli bir kişi veya kurum yer almıyor. Toplumun bilinçlenmesi ön planda tutulurken mektup kısa bir süre önce Buenos Aires'de devam eden uluslararası yapay zeka konferansında yayınlandı.


NASA'nın geliştirdiği en güçlü roket uçuşa bir adım daha yaklaştı

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/NASAnin-gelistirdigi-en-guclu-roket-ucusa-bir-adim-daha-yaklasti.htm


Başta Mars olmak üzere daha önce insanlı uzay araçlarının ulaşamadığı uzak istikametlere ulaşmayı mümkün hale getirecek olan Space Launch System, yapım sürecinin en önemli aşamalarından biri olan tasarım incelemesini tamamladı


Koçari: Mekik şeklindeki roketler 22 ton taşıyormuş ama bu yeni roket 63 ton taşıyacakmış. hatta yanlış anlamadıysa 120 tona kadar da çıkacakmış bu kapasite.





Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim