Anlık Bildirim
Sıradaki Video

2si1 "Sahurluk" Teknoloji ve Oyun Programı

2si1'in bu bölümüne AMD ve E3 damgasını vuruyor. AMD'nin Fury X'inden Quantum PC'sine ve E3'teki en yeni oyun duyurularına kadar dopdolu bir 2si1 sizleri bekliyor.
2si1'in bu bölümüne AMD ve E3 damgasını vuruyor. AMD'nin Fury X'inden Quantum PC'sine ve E3'teki en yeni oyun duyurularına kadar dopdolu bir 2si1 sizleri bekliyor.
 

AMD'nin en ilginç projesi : Project Quantum

https://www.donanimhaber.com/hazir-pc/haberleri/AMDnin-en-ilginc-projesi--Project-Quantum.htm


AMD'nin yeni Fiji mimarisini ve HBM bellek teknolojisini teknoloji dünyasına lanse ettiği E3 2015 fuarındaki etkinliğinde bir de ilginç bir proje görücüye çıktı. Project Quantum adındaki bilgisayar tasarımı ile dikkat çekiyor.


İki adet Fiji tabanlı ekran kartı barındıran bilgisayarın alt kısmında işlem birimleri yer alırken, üst kısmında da soğutma birimleri yer alıyor. Ortadaki delik ise muhtemelen hava sirkülasyonunu sağlıyor.


Kompakt bir yapıda olsa da AMD sistemin en güçlü yapılar arasında yerini alacağını belirtiyor. Bilgisayar sadece bir proje olarak kalmayacak ve AMD, üst seviye segmentindeki ortakları ile sistemin hayata geçmesi için çalışıyor. Project Quantum ürünlerinin sonbahar sonlarına doğru piyasaya çıkması planlanıyor.  


AMD'den önemli adım: FreeSync teknolojisi artık HDMI üzerinde de çalışıyor

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/AMDden-onemli-adim-FreeSync-teknolojisi-artik-HDMi-uzerinde-de-calisiyor-video-on-inceleme.htm


AMD'nin FreeSync teknolojisi artık HDMI arabirimi üzerinde de çalışıyor. AMD'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı bu gelişmenin tüm detayları videomuzda, iyi seyirler.


AMD'nin Titan'a cevabı : Fury

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/AMDnin-Titana-cevabi--Fury.htm


Firmanın yaptığı karşılaştırmalarda Radeon R9 Fury X modeli R9 290X modelinde göre watt başına 1.5 kat daha fazla performans sunuyor. Ayrıca kartta 4096 Stream çekirdeği yer alırken, 8.9 milyar adet de transistör bulunuyor.


Fiji mimarisinin ilk kullanıldığı kart olan Fury ayrıca HBM bellek teknolojisini ilk kullanan ekran kartı olarak da tarihe geçti. AMD ve Hynix tarafından geliştirilen HBM bellek teknolojisi, hücre zarlarının üst üste istiflenmesi ile elde ediliyor. En alt katmanda bir kontrolcünün yer aldığı HBM teknolojisi en iyi performansı en düşük enerji tüketimi değerleriyle elde etmeyi amaçlıyor.


HBM teknolojisine geçiş nedeniyle Fury serisi yüksek rakamlı GDRR5 değerlerine veda ediyor. AMD kesin rakamlar vermese de 4GB HBM şeklinde bir değer taşıyacağı tahmin ediliyor. Rakamlar küçük gibi görünse de kartı pazarın en iyisi yapmaya aday durumda.

4096-bitlik veri yoluna sahip olan kart bellek teknolojisi sayesinde yüzde 95'e varan oranda PCB alanı kazanabiliyor. Bu sayede daha kompakt ekran kartlarına da yol açılmış oluyor. Lansmandaki kart 500W güç kaynağı kullanırken, ortalama olarak kartın 275W enerji tüketeceği ve ağır yüklerde 375 W sınırını geçmeyeceği belirtiliyor.


Fury serisi yine 28nm fabrikasyon süreci ile üretilecek. Serinin entegre kapalı devre sıvı soğutmalı versiyonu radeon R9 Fury X adını alacak. Standart Fury kartında ise hava soğutması yer alacak.


Fiji mimarisi nano boyutlara iniyor : AMD Radeon R9 Nano

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/Fiji-mimarisi-nano-boyutlara-iniyor--AMD-Radeon-R9-Nano.htm


Dün itibariyle Nvidia'ya karşı tüm kozlarını ortaya döken AMD, özellikle Fiji mimarisi ve HBM bellek teknolojisi ile tüm dikkatleri üzerine çekti. Bu iki teknolojinin ekmeğini yiyeceğini açıkça gösteren AMD, farklı segmentlere de sürprizler yapacak.


Bizzat AMD patronu Lisa Su tarafından tanıtılan AMD Radeon R9 Nano adlı ekran kartı, Fiji ve HBM teknolojilerinin büyük ekran kartlarında olduğu kadar küçük ekran kartlarında da kullanılabileceğini gösteriyor. Yeni teknolojiler ile yüzde 95'e kadar PCB alanı kazanılması bunda en büyük etken.


AMD Radeon R9 Nano yaklaşık 6 inç büyüklüğünde ve tek fanlı bir hava soğutma sistemi kullanıyor. Net detaylar bilinmese de Fury serisinden performans olarak biraz geride olacağı ve ağır yüklerde 175W enerji tüketeceği tahmin ediliyor. Ancak Radeon R9 290X modelinden watt başına iki kat daha fazla performans sunduğu belirtiliyor.


Kompakt sistemler için ideal bir seçim olacak gibi görünen Radeon R9 Nano ekran kartının 3 adet DisplayPort ve 1 adet HDMI girişi mevcut. Kartın sonbaharda piyasaya çıkması bekleniyor.  


Land Rover'ın geliştirdiği akıllı telefon uygulaması, oyun benzeri kontrol getiriyor

https://www.donanimhaber.com/otomobil-teknolojileri/haberleri/Land-Roverin-gelistirdigi-akilli-telefon-uygulamasi-oyun-benzeri-kontrol-getiriyor.htm


Şimdilik prototip aşamasında olduğu belirtilen uygulama, son model Land Rover modellerinin aynı bir oyun oynuyormuş gibi akıllı telefonlar üzerinden kontrol edilmesine (Gaz, fren, vites ve direksiyon) imkan tanıyor. 10 metre mesafe içerisinde kablosuz şekilde görev yapan ve güvelik nedeniyle sadece saatte 6 km hız ile çalışma gösteren sistem, kapıların açılmayacağı kadar dar park yerlerinden aracı çıkartma ya da zorlu arazilerde aracın altını vurmadan daha iyi bir görüş açısıyla hareket ettirme gibi faydalı kullanım alanları ortaya koyuyor.

Akıllı telefon uygulamasını tanıtan Landr Rover'ın hazırladığı açıklayıcı videoyu direkt olarak aşağıda izleyebilirsiniz. Video içerisinde yine prototip olarak geliştirme aşamaları devam eden dar sokaklarda otomatik U-Dönüşü yapma sistemi de gözler önüne seriliyor.



İnsansız hava araçlarına hava sahamızda denetim geliyor

https://www.donanimhaber.com/cep-telefonu-diger/haberleri/insansiz-hava-araclarina-hava-sahamizda-denetim-geliyor.htm


Sivil Havacılık kurumu tarafından hazırlanan bir taslak doğrultusunda artık belirli kriterlere sahip olan insansız hava araçlarının uçuşu ve uçuran kişiler denetimlere tabi tutulacak. Taslağın gelecek aydan itibaren kanunlaşması için sürecin başlayacağı belirtiliyor.


Taslak kapsamında devlete ait İHA'lar, kapalı alanlarda kullanmak amacıyla üretilmiş İHA'lar, yere veya herhangi bir platforma bağlı olan  insansız balon ve benzeri sistemler ile 500 gr'dan daha hafif uçabilen oyuncaklar düzenlemenin dışında bırakılmış. Yani küçük çapta araçlara sahip olanlar bu kanun dışında kalacak.


Kanun kapsamında 500gr ve üzeri kalkış ağırlığına sahip İHA'lar için düzenlemeler getiriliyor. Ağırlığa göre İHA'lar 4 sınıfa ayrılmış. Sınıflara göre ise İHA'lar ve uçuran kişiler için çeşitli yükümlülükler mevcut.


Yükümlülükler arasında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden teknik uygunluk belgesinin alınması, otomatik uçuş kayıt sistemi, acil durum iniş sistemi, özel uçuş izin belgesi, bakım zorunluluğu, uçuşa elverişlilik sertifikası, pilot lisansı, günlük uçuş süre kısıtlaması gibi pek çok madde yer alıyor.



Gloveone ile sanal gerçekliği hissedin!

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Gloveone-ile-sanal-gercekligi-hissedin.htm


Basit bir eldiven gibi görünen Gloveone, parmak uçlarına yerleştirilen çalıştırıcılar/sensörler ve merkeze konumlandırılan işlem birimiyle sanal gerçeklik dünyasına dokunma hissiyatını getiriyor. Gücünü bilek bölümüne konumlandırılan li-po bataryası ile sağlayan ürün, sanal dünyadaki objelerin dokunularak hissedilmesine imkan tanıyor ve bu tahmin edebileceğiniz üzere hem etkileşimi hem de gerçekçiliği oldukça üst seviyelere taşıyor.



Bu doğrultuda yeni seride yer alan bütün Windows 10 işletim sistemli Toshiba dizüstü bilgisayarlara dijital asistan Cortana'ya hızlı erişim için özel bir tuş (F1yerinde) eklenmiş durumda. Bu tuş ile Cortana ile iletişim sürecini kolaylaştırmayı hedefleyen Toshiba, aynı zamanda Cortana'nın aktif dinleme özelliğini de kapatarak batarya süresinde ciddi artış sağlayabiliyor.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim