İLERİ   GERİ
WiMAX destekli dizüstü bilgisayarlar görünmeye başladı
Günlük Haberler
Fx57'ın Haberi
Yayın Tarihi: 9 Ekim 2008, Perşembe 10:52

Yeni yüzyıl ile birlikte hem geniş bant internetin hem de kablosuz ağ teknolojilerinin hayatımızın önemli bir parçası haline geldiğine tanık olduk. Özellikle global anlamda ADSL teknolojisinin popülerlik kazanması, geniş bant internetin yaygınlaşmasını sağlarken, yeni nesil dizüstü bilgisayarlar, Wi-Fi olarak bilinen kablosuz ağ teknolojisinin standartlaşmasında ivme kazandıran önemli parametrelerden biri oldu.

Bugün gelinen noktada dizüstü bilgisayarların neredeyse tamamı, masaüstü bilgisayarların ise bir kısmında Wi-Fi desteği olduğunu söyleyebilmek hatta kullanıcıların her yerden ve her zaman internete erişim arzusu çerçevesinde cep telefonlarından taşınabilir medya oynatıcılarına kadar pek çok ürün ve çözümde, sınırlı alanda internet olanağı sağlayan Wi-Fi teknolojisine yer verdildiğini söyleyebilmek mümkün.

Bugün için Wi-Fi, en popüler kablosuz ağ teknolojilerinden biri olsa da sadece kısa mesafede etkili olması, sağladığı bağlantı hızının gelişen teknolojiye paralel olarak yetersiz kalması vb. gibi etkenlerden dolayı önümüzdeki yıllarda yerini WiMAX'e bırakması bekleniyor. Daha önceki haberlerimizde değinmiş olmakla birlikte kaçıranlar veya hatırlamak isteyenler için kısaca WiMAX'in üzerinde durmakta yarar görüyoruz. Çalışmaları yıllar önce başlayan WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access), global anlamda IEEE olarak tanınan Elekrtrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü'nün 802.16 olarak tanımladığı şartnameyi temel alıyor ve WiFi teknolojisine göre çok daha geniş alanda daha hızlı kablosuz internet erişimine olanak sağlayabiliyor.

Kullanım gereksinimleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda standart çalışmaları devam eden WiMAX'in mevcut kablosuz iletişim teknolojilerine kıyasla en dikkat çekici özelliklerinin başında çoklu yol etkileşimi geliyor. Kısaca özetlemek gerekirse, baz istasyonuna uzak noktalarda bile güçlü bağlantı sunulmasını sağlamayu amaçlayan bu özellik daha uzun mesafede daha hızlı bağlantı sağlanabilmesinin altında yatan kilit noktalardan biri. Yazı içerisinde de belirttiğimiz üzere WiMAX için çalışmalar birkaç yıl önce başlamış olmasına karşın özellikle yeni teknolojiyi kullanacak ürün ve donanımların hazırlanması noktasında oluşturulması gereken standartlara yönelik çalışmalar malesef WiMAX'in küresel anlamda başlangıç verilmesinin önüne çıkan önemli engellerden biri oldu.

Toshiba'nın WiMAX destekli yeni dizüstü bilgisayarı Satellite U405

WiFi teknolojisinin yaygınlaşmasında dizüstü bilgisayarlar için geliştirdiği Centrino platformuyla ciddi katkı yapan Intel, benzer bir gelişmeyi de Centirno 2 platformu ile birlikte WiMAX için planlıyor. Firma geçtiğimiz Temmuz ayında duyurduğu Centrino 2 platformuyla birlikte dizüstü bilgisayalarda WiMAX dönemini başlatacağını dile getirirken Temmuz ayından bu yana pazarda WiMAX destekli ve Centrino 2 tabanlı satılabilir dizüstü bilgisayarlar açıkçası pek görememiştik. Yaşanan bu gelişmenin temel nedeni olarak özellikle dizüstü bilgisayarlarda kullanılacak WiMAX destekli ağ kartının maliyetlerini düşürebilmek için son çeyreğin beklenecek olması gösterilmişti. Birkaç aylık bekleyişin ardından sektörün önde gelen bazı dizüstü bilgisayar üreticileri WiMAX destekli yeni modellerini duyurdu.

Dünyanın en büyük dizüstü bilgisayar üreticilerinden Toshiba ve Acer yaptıkları açıklama ile WiMAX destekli ilk dizüstü bilgisayarlarını duyurdu. Toshiba'nın 13.3 ekranlı yeni modeli Satellite U405, kablosuz hızlı interneti (2Mbps upload, 4Mbps download) yer ve alan bağımsız olarak kullanıcılara sağlamayı hedefliyor. Intel'in WiMAX/Wi-Fi destekli ağ yongasıyla donatılan dizüstü bilgisayarın gelişmiş ağ-iletişim alt yapısı şimdilik sadece Baltimore'da kullanılabiliyor fakat WiMAX yatırımlarını tamamlayan diğer şehirlerde de değerlendirilebilecek. Bu arada Intel'in özel izinle ülkemizde (Fatih/İstanbul) test ve deneme amaölı WiMAX çalışmaları yaptığını da belirtelim. Centrino 2 platformunu esas alan ve Core 2 Duo serisi işlemciler (45nm) ile tercih edilebilen sistem'de ayrıca 320GB'lık disk, 4GB'a kadar DDR2 bellek desteği eSATA/USB kombo konnektör gibi detaylar yer alıyor.

Acer'ın WiMAX destekli yeni modellerinden Aspire 4930-6862

Toshiba'nın yanı sıra Acer da WiMAX'a hazır dizüstü bilgisayar modellerini duyurdu. Aspire 4930-6862 ve Aspire 6930-6771 kod adlı yeni modeller, Toshiba'nın yeni modelinde olduğu gibi Intel'in WiMAX/Wi-Fi modülünü kullanıyor. 4Mbps (download) ve 2MBps (upload) hızlarını destekleyen ve alt yapısı tamamlanmış noktalarda her yerden internete bağlantı olanağı sağlayan Acer'ın yeni dizüstü bilgisayarlarından Aspire 4930-6862 modeli 1280x800 çözünürlüğünü destekleyen 14.1" ekranla geliyor. İşlemci olarak Intel'in 2GHz'de görev yapan Core 2 Duo T735O modelini kullanan dizüstü bilgisayarda ayrıca 3GB bellek ve 320GB'lık sabit disk bulunuyor. Aynı özelliklere sahip olan Aspire 6930-6771 modeliyse farklı olarak 1366 x 768 çözünürlüğünü destekleyen 16" ekranla donatılmış.

Acer'ın WiMAX destekli yeni dizüstü bilgisayarlarının 900$'lık yurt dışı etiket fiyatı üzerinden Newegg.com ve Tigerdirect.com gibi elektronik ticaret siteleri vasıtasıyla yakın zamanda satışa sunulması beklenirken Toshiba'nın yeni modeliyle ilgili olarak henüz herhangi bir fiyat veya tarih bilgisi bulunmuyor. Ülkelerin ve operatörlerin WiMAX çalışmaları ve yatırımları devam ediyor.

Yazı içerisinde de değindiğimiz üzere Türkiye'de de pilot çalışma yapılıyor. Fatih Belediyesi ve Intel'in gerçekleştirdiği ortak çalışma kapsamında Fatih Belediyesi tarafından için İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün kullanımına verilen 31 adet şehir gözetleme kamerasının bir kısmının görüntülerinin, WiMAX sistemi üzerinden kablosuz ve yüksek çözünürlükte aktarılması hedefleniyor. Yine yazı içerisinde belirttiğimiz üzere bu çalışma Telekomünikasyon kurumunun özel izni ile gerçekleştiriliyor.

Etiketler : wimax, toshiba, acer,


 

Kullanıcı Yorumları

darkaura
09.10.2008 Saat: 16:09
bazi standartlari belirleyen organizasyonlarin wimax i 3g kabul etmesinden sonra bi ara 3g ihalesinin icine wimax da dahil olcak diye haberler cikmisti.

3g ihalesi kasimda bu konuda bi ses gelmedi. devletin yaptigi herhangi bir isten tuketicinin lehine bir sey ciksa disimi kircam.
ThisisaNightmare
09.10.2008 Saat: 20:20
Konuya mesaj yazıcak arkadaşların dikkatine:

Lütfen WiMAX in ne olduğunu bilmeyenler saçma sapan mesaj yazmasın mesela, bu türkiyeye girmez çünkü wimax destekliyor. Gibi...
aMaNté
09.10.2008 Saat: 21:41

quote:

Orjinalden alıntı: ThisisaNightmare

Konuya mesaj yazıcak arkadaşların dikkatine:

Lütfen WiMAX in ne olduğunu bilmeyenler saçma sapan mesaj yazmasın mesela, bu türkiyeye girmez çünkü wimax destekliyor. Gibi...


Katılıyorum..Eski konuları gezdim diolar ki işte 2mbit gelse bakır kablolar erir heralde falan filan kapak olmuş şuan TT 4mbit veriyo kablolar erimemiş Haklısın bu tarz şeyler çok saçma yazılar..
selodonanımhaber
10.10.2008 Saat: 03:22
Toshiba ve Acer gibi dünya firmaları boşuna Türkiye piyasasına Wimax özellikli dizüstü bilgisayarlar sürmüyorlar. Artık Wimax ın ayak sesleri duyuluyor. Önümüzdeki yaza doğru 3G den sonra Wimax çılgınlığı yaşanacak.
ThisisaNightmare
10.10.2008 Saat: 03:33

quote:

Orjinalden alıntı: selodonanımhaber

Toshiba ve Acer gibi dünya firmaları boşuna Türkiye piyasasına Wimax özellikli dizüstü bilgisayarlar sürmüyorlar. Artık Wimax ın ayak sesleri duyuluyor. Önümüzdeki yaza doğru 3G den sonra Wimax çılgınlığı yaşanacak.

yaşanmıycak, emin olabilirsin sen bile wimax e iğrenerek bakıcaksın. 3G, Wimax den daha hızlı. Download yapma bakımından. Wimax ise ping ve upload bakımından 3g den daha iyi.
engink
10.10.2008 Saat: 11:10
bunun lisansının verileceğinimi sanıyorsunuz. TT buna izin vermez, yoksa nasıl kazıklayacak.
cavador
10.10.2008 Saat: 12:33

quote:

Orjinalden alıntı: darkaura

bazi standartlari belirleyen organizasyonlarin wimax i 3g kabul etmesinden sonra bi ara 3g ihalesinin icine wimax da dahil olcak diye haberler cikmisti.

3g ihalesi kasimda bu konuda bi ses gelmedi. devletin yaptigi herhangi bir isten tuketicinin lehine bir sey ciksa disimi kircam.



devlet değil , bu kulağa yanlış geliyor , hükümet denilmeli acaba neden 3g ve wimax ı ihaleye acmıyorlar , yasaklıyorlar ? ordadamı Atatürk e küfrediyorlarmış ? sizce böğlemidir? hükümet bizi kandırıyor gözlerinizi akıllarınızı iyi acın boş bahanelere heleki nutuk atan bitip var .... ya hiç inanmayın
exerion
10.10.2008 Saat: 12:47
yakında wimax gelirse zaten turkiyeye o zamana kadar tum laptoplar wimax destekli olur
computeron
10.10.2008 Saat: 15:14
http://wimax.superonline.com/
mafaky
12.10.2008 Saat: 18:32
quote:

Orjinalden alıntı: engink

bunun lisansının verileceğinimi sanıyorsunuz. TT buna izin vermez, yoksa nasıl kazıklayacak.


CeBIT Eurasia'da edindiğim dolaylı bilgiye göre (bilgi kaynağı "dedikodu olsun diye laf etmeyecek bir Şirket'in yetkilisidir...) bizzat Türk Telekom'un bir yıl veya benzeri bir sürede WiMax'a geçeceğini teyid etti. Tabii ki, İstanbul-Ankara-İzmir ve diğer büyük kentlerde değil ama Doğu-Güneydoğu'daki kırsal bölgelerde! Yani ADSL veya VDSL'i ulaştıramadıkları coğrafyalarda...

Ha, T.Telekom WiMax lisansı nasıl alır veya diğer WiMax operatörlerinin lisansları nasıl veril(e)mez; o ayrı bir tartışma konusudur!
selodonanımhaber
14.10.2008 Saat: 02:19

quote:

Orjinalden alıntı: ThisisaNightmare


quote:

Orjinalden alıntı: selodonanımhaber

Toshiba ve Acer gibi dünya firmaları boşuna Türkiye piyasasına Wimax özellikli dizüstü bilgisayarlar sürmüyorlar. Artık Wimax ın ayak sesleri duyuluyor. Önümüzdeki yaza doğru 3G den sonra Wimax çılgınlığı yaşanacak.

yaşanmıycak, emin olabilirsin sen bile wimax e iğrenerek bakıcaksın. 3G, Wimax den daha hızlı. Download yapma bakımından. Wimax ise ping ve upload bakımından 3g den daha iyi.


3G'nin WİMAX'tan dan daha hızlı olduğunu mu söylüyorsun?

3G, her ne kadar bant genişliğini verimli kullanmak ve "tıkanma"nın önüne geçmek için tasarlanmış olsa da radyo emisyonu için çok geliştirilmemiş algoritmalar kullanmaktadır. Bunun sonucu olarak 3G cihazlar gidilen hız ve ortam koşullarına göre veri transfer hızını değiştirirler:

0 ile 40 km/saat arasında, 3G'nin teorik hızı saniyede 2 mbit civarındadır.
40 ile 120 km/saat arasında, 3G'nin veri alışveriş hızı saniyede 386 kbit'e geriler.
Yaklaşık 360 km/saat hızın ötesine çıkılınca, 3G verinin aktarılmasında ciddi sorunlar yaşamaya başlayabilir!


WiMAX ise, 50 km'ye varan alanda, 70Mbps hızlara varan erişim sağlayarak özellikle kablo ve DSL altyapısının ulaşamadığı alanlara yüksek hızlı internet servislerinin ulaştırılmasını sağlayacaktır. Yüksek erişim alanı sayesinde bir kaç baz istasyonu ile sehirleri kapsama alanına almak mümkün olacak, çok daha uzak mesafelere kablosuz ve hızlı internet erişimi vermek mümkün olacaktır.


ThisisaNightmare
14.10.2008 Saat: 21:57
quote:

Orjinalden alıntı: selodonanımhaber


quote:

Orjinalden alıntı: ThisisaNightmare


quote:

Orjinalden alıntı: selodonanımhaber

Toshiba ve Acer gibi dünya firmaları boşuna Türkiye piyasasına Wimax özellikli dizüstü bilgisayarlar sürmüyorlar. Artık Wimax ın ayak sesleri duyuluyor. Önümüzdeki yaza doğru 3G den sonra Wimax çılgınlığı yaşanacak.

yaşanmıycak, emin olabilirsin sen bile wimax e iğrenerek bakıcaksın. 3G, Wimax den daha hızlı. Download yapma bakımından. Wimax ise ping ve upload bakımından 3g den daha iyi.


3G'nin WİMAX'tan dan daha hızlı olduğunu mu söylüyorsun?

3G, her ne kadar bant genişliğini verimli kullanmak ve "tıkanma"nın önüne geçmek için tasarlanmış olsa da radyo emisyonu için çok geliştirilmemiş algoritmalar kullanmaktadır. Bunun sonucu olarak 3G cihazlar gidilen hız ve ortam koşullarına göre veri transfer hızını değiştirirler:

0 ile 40 km/saat arasında, 3G'nin teorik hızı saniyede 2 mbit civarındadır.
40 ile 120 km/saat arasında, 3G'nin veri alışveriş hızı saniyede 386 kbit'e geriler.
Yaklaşık 360 km/saat hızın ötesine çıkılınca, 3G verinin aktarılmasında ciddi sorunlar yaşamaya başlayabilir!


WiMAX ise, 50 km'ye varan alanda, 70Mbps hızlara varan erişim sağlayarak özellikle kablo ve DSL altyapısının ulaşamadığı alanlara yüksek hızlı internet servislerinin ulaştırılmasını sağlayacaktır. Yüksek erişim alanı sayesinde bir kaç baz istasyonu ile sehirleri kapsama alanına almak mümkün olacak, çok daha uzak mesafelere kablosuz ve hızlı internet erişimi vermek mümkün olacaktır.




'WiMAX ise, 50 km'ye varan alanda, 70Mbps hızlara varan erişim sağlayarak özellikle kablo ve DSL altyapısının ulaşamadığı alanlara yüksek hızlı internet servislerinin ulaştırılmasını sağlayacaktır. Yüksek erişim alanı sayesinde bir kaç baz istasyonu ile sehirleri kapsama alanına almak mümkün olacak, çok daha uzak mesafelere kablosuz ve hızlı internet erişimi vermek mümkün olacaktır.'

Şehir efsanesidir bu. 70 Mbps denen hız teoriktir. WiFi deki 54 ün max. 27 vermesi gibi.
Gerçek mi ne:
15-20 km ye varan alanda her sektör 10 mbps gerçek hızda erişim sağlar.
Şimdi 10 mbps yi 10 kişi kullansa kişi başına 1 düşüyor.
İşte bu yüzden yurtdışında WiMAX sağlayıcıları en fazla 2 Mbit verebiliyor.
Bana aksini ıspatlayın da görelim...
WiMAX in kendi sitesinde deniyor:
'WiMAX supports very robust data throughput. The technology at theoretical maximums could support approximately 75 Mbps per channel (in a 20 MHz channel using 64QAM ¾ code rate). Real world performance will be considerably lower---perhaps maxing out around 45 Mbps/channel in some fixed broadband applications.'
Burda hatta 45 Mbps teorik hızdır diyor. Yani 22.5 Mbps tek hat. Bunu full duplex yaparsak 11Mbps yapar ki benim dediğime çıkıyoruz.

Ben daha hızlıdır demiyorum
3G dosya indirmede daha hızlıdır
WiMAX ping düşüklüğü konusunda daha iyidir

1

DURUM
KULLANICI ADI
E-POSTA
MESAJ



 

Ana Sayfa | Arşiv | Video incelemeler | Forum | Ekran kartı testleri | Hakkımızda
Sitede yer alan tüm içeriğin hakları saklıdır. Site Sahibinin izni olmaksızın kullanılamaz.
İletişim bilgileri için tıklayınız. ©2008

HP DL 370 G6 Cpu:25%

0,093