Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Elektrik hattından internet aktarın! "TP-Link TL-PA7010 incelemesi"

Bu videoda TP-Link'in internet için ayrıca hat çekme derdinden kurtaran, halihazırdaki elektrik hattını kullanan TL-PA7010 Powerline kitinin yapısını, kullanım alanlarını ve hızını irdeliyoruz.
Evde, işte bir tadilat çıkarmadan elektrik veya internet hattı döşemek zahmetli hale gelebiliyor, TL-PA7010 bu zahmeti ortadan kaldıran bir çözüm.

Sade bir kutusu var, içinden cihazların kendisi, 2 tane 2 metre RJ-45 kablosu ve alışılageldik dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili.

9.8CM boyunda 6CM eninde ve 3.6CM kalınlığında bir cihaz bu, çoklu prizde diğer arkadaşları engelliyor genelde. Beyaz, sert plastikten bir gövdesi, sade bir tasarımı var. Üstünde havalandırma ızgarası altında logo, yazı derken etrafıyla uyum içinde diyebilirim. Sağında güç, cihazlar arası bağlantı ve internet durumu için LED’ler var, eşleştirme tuşuna ihtiyaç kalmıyor bile, takar takmaz otomatik eşleşiyorlar.

Üstündeki RJ-45 portu 1 Gigabit yani 1000Mbit destekli, potansiyel olarak 125MB/saniye demek oluyor bu. Cihazın elektrik hattına, elektrik hattının da cihaza, bağlantıya bir zararı yok, bunu da vurgulayalım ama evdeki hatta göre, kabloların kalitesine göre aldığınız verim değişir tabii. Bağlantıyı 300 metrelik bir hatta sağlayabiliyor, aynı hat üzerinde olması gerek tabii.
Bahsedilmesi gereken kritik bir konu var, aynı hatta olsa bile devre/güç korumalı prizlere taktığınızda, bu prizler filtreleme yaptıklarından cihazlar birbirlerini görmüyorlar, normal çoklu prizde ise sorun yok.

Kuruluma dediğim gibi ihtiyacınız kalmıyor, tak çalıştır, LED’den eşlendiklerini görebiliyorsunuz. Bundan sonra yapmanız gereken tek şey cihaza RJ-45 üzerinden internet aktaracaksanız internet bağlantısı sağlamak. Masaüstü, dizüstü ekstra bir şey yapmanıza, yüklemenize gerek yok.

Nerelerde kullanabilirsiniz bunu, mesela evin bir ucundaki medya sunucusundan TV’ye 4K içerik sağlarsınız veyahut bir bilgisayar vardır, oyun oynayacaksınız, kablosuz iyi bir kurulumunuz yoktur, bununla gecikme süresi sıkıntısı yaşamadan kablolu bağlantı yaparsınız.
Ev iki katlıdır, üst kattaki router’a, ki ben kaynak olarak TP-Link Archer VR2600’ü kullandım, VR2800’ü de router olarak görevlendirdim, kablolu bağlantı ulaştırıp oradan kablosuz bağlantı sağlarsınız gibi gibi. Kabloyla yapılabilecek, Wireless’in imkanlarını aşan her şeyi yapabiliyorsunuz kısacası, bu kitin avantajı hat çekmekle uğraştırmaması, zira tadilatsız internet kablosu döşemek kötü görünüm demek olabiliyor.

HomePlug AV2 standardında bu cihazlar, hem AV2 hem de sadece AV standardı cihazlarla marka model ayırt etmeksizin çalışabiliyor, eşlemekte zorlanabilirsiniz belki o yüzden uğraşmamak için tercihi aynı markadan yana yapmak lazım bence, e tabii sonradan ekledikleriz de hızlı olanların hızları frenlenmesin diye en az onlar kadar hızlı olmalı.

Elde ettiğim hıza geçelim, QNAP TS431P medya sunucumdan Asus Maximus X Hero anakartta Intel I219V ethernet yongalı sisteme 40-50MB/saniye yani 320-400Mbit civarında bir hızla aktarım yapabildim. 1 Gigabit içerisindeki donanımın desteklediği hız. Kabloların, hattın kalitesi, o anda o hattan çekilen elektrik, alıcı cihazların hız kapasites, bunlar hep etken faktörler ama ortalama bir ortamda elde ettiğim hız bu oldu.

Tüketimi beklemede 0.5W, ortalama bir kullanımda 2.3W, maksimum 2.7W. Yeşilci bir arkadaş denebilir zira yük durumuna göre güç modunu belirliyor, tüketimi %85’e kadar düşürebiliyor.

TP-Link TL-PA7010. Tüm detaylarına değindik arkadaşlar, tasarımı sırıtmayan, eşlemesi kolay, zahmet ve görüntü kirliliğini ortadan kaldıran bir çözüm, kablolar üzerinden çalıştığı için internet, büyük dosya aktarımları, 4K içerik bunlar bu cihaz için bir sorun teşkil etmiyor. Videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı deyip fiyat vermek isterdim ama kurlar, TL’nin değeri sürekli değişiyor, güncel fiyatına kendiniz bakın derim. İşini yapan, takılmayan, durmayan bir cihaz, bir kurulum, bir kolaylık TL-PA7010.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim