Anlık Bildirim
Sıradaki Video

TP-Link RE270K incelemesi "Akıllı priz, menzil genişletici, 2si1 arada"

Bu videoda TP-Link'in hem akıllı priz hem de menzil genişletici 2si1 arada cihazı RE270K'nın tasarımına göz atıyoruz, farklı cihazlarla hızını ve menzil başarımını sınıyoruz.
Mayıs 2016’da akıllı priz HS110’u incelemiştik, zaman planlaması, aylık, haftalık raporla enerji takibi yapabiliyordunuz, dışarıdayken evdeki lambaları açıp kapatıp evde birisi varmış izlenimi verebiliyordunuz. RE270K, HS110’in yapabildiklerini yapabilen, ayrıca menzil genişletici görevi gören, 2si1 arada diyebileceğimiz bir çözüm.

Mavi-beyaz, bol detaylı kutusundan ürünün kendisi, 1.2 metrelik RJ-45 kablosu ve alışılagedik dökümantasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili ürün.

HS110’dan daha iri bir cihaz, öyle ya da böyle bir priz yer kaplıyor, çoklu prizde belki biraz daha fazlası. Beyaz-gri temalı cihazın önünde logosu ve aydınlatmalı açma/kapama butonu var, altında da priz. Anten iki tane ama görünürde bir tane büyük anten görüyorsunuz, aşağı yukarı hareket edebiliyor, durduğu yerde kalıyor.

Solunda ayrı ayrı yayın, durum ve güç LED’i, devamında LED’leri açıp kapayan ve bir tane de reset butonu var. Sağındaki Gigabit destekli bir RJ-45 portu. Bu porttan kablosuz bağlantıyı mesela TV’ye, konsola, bilgisayara kablolu olarak verebiliyorsunuz, bir alıcı görevi görüyor veya Qnap TS-431P, medya sunucumu kablolu bağladım ben, kablosuz olarak bağlanan cihazlara medya akışı sağladım.

Arkasında bol bol havalandırma ızgarası ve bilgilendirici etiket var, yaptığı iş belli, fazlaca bir detayı yok.
Kurulumu gayet kolay. Kasa uygulamasını indiriyorsunuz, TP-Link’in akıllı aygıtlarının tek çatı altında kontrol edildiği bir uygulama bu. RE270K’yı prize bağlıyorsunuz sonra da Wi-Fi üzerinden erişim sağlıyorsunuz, daha arama yapmaya bile gerek kalmadan yeni aygıt tespit ediliyor.

Öncelikle aç kapa anahtarı, sonrasında ağ detayları, ki çıkış sinyalinin gücünü, hızını görebiliyorsunuz. Akıllı bir priz olarak takılı cihazın tüketimi izleyebiliyorsunuz ve takvim ayarı mesela akşam 8-12 arası güç versin, ben evde değilken bağlı aydınlatmam, klimam, çalışsın gibi ayarlar var. Bir menzil genişletici olarak da bağlantıyı seçip şifresini girmeniz yeterli, 1-2 dakika işlem tamam. Konumlama sistemi entegre edilmiş, çok faydalı olmuş, cihazı kaynağa hangi uzaklıkta konumlandırayım, buradan çok mu yakın olur, uzak olur, bunu ufak bir haritada kabataslak görebiliyorsunuz, işimi kolaylaştırdı açıkçası.

Teknik detaylar. Akıllı priz olarak 16A 3.68KW’a kadar güç destekli, kendisi de en fazla 6.5W tüketiyor. Menzil genişletici olarak 802.11ac destekli, 2.4GHz ve 5GHz çift bant yayın yapabiliyor. 2.4GHz’de 300, 5GHz’de 433Mbit/saniyeye kadar destekli. Masaüstünde ASUS PCE-AC68 ile, HP Omen dizüstümde de Intel AC-7265 ile test ettim hızını.
Masaüstünde 2.4GHz bandında ortalama 75Mbit/saniye yani 10MB/saniye civarı, 5GHz bandında 240Mbit/saniye yani 30MB/saniye civarı bir hız elde ettim. İnternette sörf, oyun ki tepki süresinde bir aksilik yok, YouTube’da 1080P video, NAS’tan medya aktarımı bunlar sorunsuz ama öyle cihazlar arasında 4K video veyahut büyük dosyalar taşımak için çok uygun değil, onun için sadece menzil attırıcı olarak görev yapan, hızlarına göre RE350, 450 ve 500 gibi cihazlar var TP-Link’te.

Menzil başarımı eve veya ofise, duvar kalınlığına, ortamda bulunan cihazların sayısına gücüne göre değişir, her yerde şu kadar mesafeye kadar çeker demek söz konusu değil. Ben benim 75 metre/karelik evimin bir ucundan diğer ucuna 3 duvar ardından her iki bantta da telefon veya dizüstü, verim alabildim, internette sörf ve video izlemek için gayet yeterli hızlar bunlar.
Stabilite anlamında, 1 ay kullandım arkadaşlar, kullandığım süre boyunca bir defa elektrik kesintisi yüzünden kapatıp açtım o kadar, fazla ısınıp, sıkılan, takılan bir şey değil.

TP-Link RE270K’nın fiyatı 300-350 lira aralığında. Akıllı priz HS-100/HS110’un fiyatı 160 lira civarında. RE270K’nın ayarındaki bir menzil genişleticinin fiyatı da 150 lira civarlarında, toplayınca TP-Link hem donanım hem de fiyat olarak iki cihazı bir arada toplamış diyebilirim. Teker teker fonksiyonlarıyla almak isterseniz onlar da var dediğim gibi ama 2si1 arada bir cihaz arıyorsanız TP-Link RE270K’yı tavsiye edebilirim.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim