Anlık Bildirim

Çin nükleer füzyon çalışmalarında Almanya'yı alt etti

Dünya üzerinde yapay bir Güneş üretmeyi amaçlayan Çin, bu alandaki çalışmalarıyla Almanya'yı geride bırakmayı başardı. Çin'in yaptığı son deneyin detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.
Çin nükleer füzyon çalışmalarında Almanya'yı alt etti
 
Kontrol edilebilir nükleer füzyon alanında çok önemli günler yaşıyoruz. Almanya'nın geçtiğimiz hafta Wendelstein 7-x stellatörüyle gerçekleştirdiği devrimsel deneyin yalnızca birkaç gün ardından Çin, yeni bir rekora imza atmayı başardı.

Wendelstein 7-x nükleer füzyon reaktörü, hatırlayacağınız üzere 80 milyon derecelik bir hidrojen plazma bulutunu saniyenin dörtte biri kadarlık bir süre için muhafaza edebilmeyi başarmıştı. Temiz ve sınırsız enerji üretimi için devrimsel bir gelişme olan bu olayın haberini geçtimiz hafta yayımlamıştık. Almanya'nın bu devrimsel deneyinin üzerinden henüz bir hafta bile geçmemiş olmasına rağmen Çin, bu alanda yeni bir rekora imza attıklarını duyurdu.

Çinli bilim adamlarının yaptığı duyuruya göre; EAST(Experimental Advanced Superconducting Tokamak) füzyon reaktör makinesi, 49.999 milyon derece sıcaklığındaki bir hidrojen plazma bulutu üretti ve bu bulutu tam 102 saniye boyunca muhafaza edebilmeyi başardı. Yaklaşık 50 milyon derece sıcaklığındaki bu hidrojen plazması türünün en sıcağı değil, ancak yine de Güneş'ten 3 kat daha sıcak olduğunu unutmamak gerek.

Çin'in deneyindeki asıl başarı ise, hidrojen plazma bulutunun 102 saniye boyunca muhafaza edilebilmesi oldu. 60 yıllık tokamak makineleri tarihi boyunca bırakın 102 saniyeyi, 20 saniyeyi dahi geçebilen olmamıştı. Çin Bilimler Akademisi, bu rekorun altında çok sıkı bir çalışmanın yattığını belirtiyor.

Almanya'nın 80 milyon derecedeki hidrojen plazmasını çeyrek saniye boyunca muhafaza edebilen stellatörüne karşı Çin, 49.999 milyon derecelik plazmayı tam 102 saniye boyunca tutabilmeyi başardı. Füzyon çalışmalarında Almanya'nın aksine tokamak makineleri kullanan Çinli bilim insanlarının asıl hedefleri ise 100 milyon dereceyi 1000 saniye boyunca muhafaza edebilmek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7414 kez okundu.
32 kişi, toplam 33 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
çin, stellatör ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim