Anlık Bildirim

Dünyanın En Büyük Rüzgar Gülü

Hollanda, bir liman kenti olan Rotterdam'da dünyanın en büyük rüzgar enerjisi santrali inşa ediliyor ancak bu yapı sıradan bir rüzgar gülünden biraz daha farklı. Üstelik hem mimari hem de amaç olarak.
 
Dünyanın En Büyük Rüzgar Gülü
Her şehrin bir simgeye ihtiyacı olduğu kesin. Hollanda'nın en büyük liman kenti olan Rotterdam'a ise Avrupa'nın temiz enerji azminin simgesi olan bir yapı gelmekte. Hollandalı Rüzgar Gülü diye adlandırabileceğimiz bu yeni bina, aslında çok ilginç. Verimlilik noktasında vasatı aşamayan, rüzgar enerjisini elektriğe çeviren sistem, tamamen sessiz olması ile açığını bir nevi kapatıyor.

Büyüklüğü hayret verici olan yapının tam bir turist çekim merkezi olması planlanıyor. Yüksekliği 174 metre olan ve üstünde 1050 m2'lik gökyüzü lobisi bulunan devasa çarkı yıllık 1.5 milyon turistin gezmesi planlanıyor. İç çarkta 72 daire, 160 otel odası bulunuyor ve aynı alanda devamlı dönen bir sisteme de sahip olan yapı, aynı zamanda tamamen çevreci. Dış çark ise dönen 40 kabinli bir dönme dolaba benzemekte.

Sistem, alt kısımdaki gölden yağmur suyunu yakalıyor ve bunu kullanıyor. Ürettiği organik atığı biyogaz haline dönüştürtükten sonra gölden filtrelenen su ile musluk suyu sağlıyor. Elektrik enerjisi ise kısıtlı rüzgarda bile çalışabilen özgün sistemi (Ewicon - elektro statik rüzgar enerjisi toplayıcısı) ve tepesinde bulunan güneş panelleri sayesinde sağlanmakta. Yapımından 10 yıl içinde kendini amorti edileceği düşünülen yapı şimdiden çok önemli firmalar tarafından üstlenilmiş ve projelendirilmiş durumda. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8912 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rüzgar gülü, güneş enerjisi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim