Anlık Bildirim
Sıradaki Video

GM 5 Plus 8.0 Oreo güncellemesini aldı! Neler getirdiğine baktık

Bu videoda GM 5 Plus kullanıcılarının merakle beklediği Android 8.0 Oreo güncellemesini yapıp yeni neler getirdiğine bakıyoruz.
GM 5 Plus, 2 yaşında bir telefon olmasına rağmen hâlâ donanımı ve özellikle de fiyatıyla Türkiye’de resmi garanti hizmeti olan telefonlar arasında rekabetçi bir telefon. Çıktığı günden bu yana kullananların da bir arzusu vardı, General Mobile da vaad etmişti, o da güncelleme. Oreo güncellemesi gecikti, haklıyız, haklısınız ama sonunda geldi, şimdi telefonu bir özetleyelim, sonra da yeni neler gelmiş onlara bakalım.

5.5 inç IPS LTPS Full HD ekrana 8 çekirdekli Snapdragon 617 güç veriyor. 3GB RAM ve 32GB depolamayla desteklenen telefonun ana kamerası da özçekim kamerası da 13MP çözünürlüğünde. Tüm bu donanımların arkasında da 3100mAh’lık bir batarya var.

Kilit ekranında kozmetik bir farklılık yok, hızı, animasyonu aynı, asıl fark ana ekranda. Android 8.0 ile beraber uygulama menüsü tuşu gitmiş, çekmeceli bir dizayn var, alttan yukarı çekince ekrana tam yayılacak şekilde karşınıza çıkıyor. Özelleştirilmiş arayüzlerde vardı bu, şimdi stok Android yüzünde de var.
Klasörlemede simgeler varsayılan olarak yığın halinde görüntüleniyordu, şimdi yan yana görünüyorlar, klasörde ne var ne yok daha net anlaşılıyor artık, seri de açılıyorlar.

Artık tüm simgeler daireler içerisinde, eskiden simgenin kendisi vardı, etrafında ekstra bir şey yoktu. Bu varsayılan olanı tabii, kare, yuvarlak köşeli kare ve damla şeklinde birkaç form var, tercih sizin. 3D Touch’ı duymuşsunuzdur, baskıya duyarlı ekranlar hani, GM 5 Plus’ın ekranı baskıya duyarlı değil ama artık simgenin üzerine basılı tutunca uygulamanın bazı temel fonksiyonlarına hızlıca erişebiliyorsunuz.

Çoklu görevde bir farklılık, bellek yönetiminden mütevellit bir hız farkı mesela, olumlu olumsuz bir durum gözlemlemedim, saf Android arayüzü hızlıydı, yine hızlı.

Bildirim çubuğu artık beyaz, hızlı erişim için ayar butonu iliştirilmiş köşeye, tarih bilgisi de eklenmiş. Aşağı çekince üç sıra halinde hızlı erişim simgeleri var, eskiden dört sıraydı. Bildirim çubuğu da menü gibi yukarıdan aşağı çekince gelebilirdi mesela, bunu beklerdim.

Ayarlar menüsü daha derli toplu, en çok kullandığımız şeyler daha yukarıda, uygulamalar, depolama ve pil tüketimi aşağıya çekilmiş.

Kullanışlılık anlamında Android 8.0 ile PIP yani Picture in Picture modu geldi. İnternetten bir video izliyorsunuz mesela, videoyu küçük ve taşınabilir bir pencereye almanızı sağlıyor, siz de bir yandan başka uygulamalarla ilgileniyorsunuz. Dailymotion gibi birkaç video sitesinde çalışıyor, henüz öyle her site, her uygulama destek vermiyor.

8.0 ile beraber otomatik bilgi doldurma geldi, herhangi bir sitede kullanıcı adı, şifresi, isterseniz kredi kartı bilgisi kayıt altına alınabiliyor, siz bu bilgileri gireceğiniz zaman kutucuklar otomatik olarak dolduruluyor. Korkulacak bir şey yok, bu özellik kapalı geliyor, ister açın isterseniz kapalı tutun.

8.0’dan önce uygulamalar önbelleğe istediği kadar veri alabiliyordu, artık öyle değil, kotaları var, uygulama şişmeye başlayınca ihtiyacı kadarını kendi siliyor, kendi dolduruyor yine.
Çok göz önünde olmasa da, uygun altyapıyla cihazların birbirine Wi-Fi Aware ile bağlanabilmesi, en boy formatı sınırlarının kalkması, Android’in masaüstü kullanımına odaklı geliştirilmesi gibi Android 8.0 Oreo ile gelen yenilikler var.
Özetle, kozmetik anlamda menü çekmecesi ve bildirim çubuğunun rengi, ayarlar menüsünün derlenip toplanması ve klasörlemede daha anlaşılır bir görünümün seçilmesi gibi değişiklikler var.

Cihazın hızı, batarya başarımı değişti mi peki, 7.0 ile ne kadar hızlıysa 8.0’la yine o kadar hızlı, yine bataryası o ölçüde başarılı, zaten telefon stok arayüzle potansiyel performansını sunabiliyordu, şimdi ufak tefek rötüşlendi, en nihayetinde ekstralardan, özelleştirmelerden arınmış bir stok Android deneyimi bu, olay yaratacak bir değişiklik yok. 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim