Anlık Bildirim

Rusya’dan Google’a Yandex’in girişimi ile Android cezası

Rus Hükümeti’nden Google’a bir ceza daha. Rusya, Google’ın Android ile tekelleşme karşıtı yasalarına aykırı bir tutum izlediğini düşünerek şirkete 6.8 milyon dolar tutarında bir ceza kesti.

Rusya’dan Google’a Yandex’in girişimi ile Android cezası Tam Boyutta Gör

Sık sık Google’a kesilen cezalar ile gündeme gelen Rusya, özellikle Yandex’i korumaya yönelik taraflı bir tutum izlediği yönünde bir takım eleştirilere maruz kalıyordu. Şimdi bu cezalara bir yenisi daha eklendi. Bu kez kesilen cezanın temeli Android’e dayanıyor.

Rusya Federal Tekelleşme Karşıtı Dairesi, Yandex’in de girişimi ve hazırladığı rapor ile Google’ın Android’de kendi servislerine ait uygulamalarının yüklü olarak gelmesinde rekabet kurallarına aykırı bir tutum izlemesi nedeni ile 438 milyon ruble yani 6,75 milyon dolar ceza kesti. Şirketin üreticiler ve operatörler için Rusya’da satılan Android’li cihazlarda istedikleri servislerin veya uygulamaların ön yüklü olarak gelebilmesi konusunda işi zorlaştırıcı bir tutum izlediği iddia ediliyor.

Yetkili kurum cezanın miktarının Google’ın Play Store gelirlerindeki Rusya’nın payına göre belirlendiğini belirtiyor. Rusya’daki yasalara göre ceza oranı ihlale karışan şirketin belirlenen gelirinin %1’i ile %15’i arasında değişen bir meblağda uygulanabiliyor. Tabi burada Google’ın aldığı cezada yüzdeye ilişkin resmi bir bilgi bulunmuyor.

Bu arada Nisan ayında Avrupa Birliği Komisyonu Google’a anti-tröst yasaları (pazardaki hakim şirketin tekelleşmesini engelleyen yasalar) gereği, tablet ve akıllı telefon üreticilerinin istedikleri web tarayıcı ve arama motorunu kullanabilmeleri konusunda daha özgür olmaları gerektiği yönünde uyarmıştı. Google’ın ise adil olmayan bir şekilde telefon üreticilerine ve telekomünikasyon şirketlerine, ön tanımlı arama motorunun Google olması için reklam gelirinden paylaşım teklifi yaptığı iddia ediliyor.

Rusya’da arama motoru pazarındaki payı %60’ın altına gerileyen (%57.4) Yandex’e karşılık Google, %30’un üzerine çıkmış durumda. Bu rakam özellikle Android’in de etkinliği ile hızla yukarıya tırmanıyor. Rusya, Beyaz Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Kazakistan pazarlarında faaliyet gösteren Yandex, geride bıraktığımız yılda küresel ölçekte 820 milyon dolar gelir elde etmeyi başarmış.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5525 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rusya, yandex ve
2 etiket daha google Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim