Anlık Bildirim

Android 4.3 resmen tanıtıldı : Neler yeni?



Android 4.3 resmen tanıtıldı : Neler yeni?

ndroid işletim sisteminin yeni sürümü ile ilgili iddialar aslında geçen yılın sonlarında Android 4.2.2 sürümünün lanse edilmesi sonrası dillendirilmeye başlamıştı. Pek çok otorite Mayıs ayındaki Google I/O 2013 konferansında Android 5.0 sürümünün tanıtılacağına kesin gözüyle bakıyordu. Ancak beklenen olmadı ve Google'ın aslında Android 4.3 olarak Jelly Bean ailesine devam edeceği pek çok test sonucunda ve loglarda ortaya çıktı.

Google'ın Android 4.3 sürümünü ne zaman tanıtacağı da bir süre gündemi meşgul etmişti. Sürümün Haziran ayında tanıtılacağını bekleyenlerin de eli boş kalınca umutlar Temmuz ayına kaldı. Google da nihayet ay sona ermeden Android 4.3 lansmanını yetiştirdi.

Android 4.3 sürümü aslında çok büyük değişiklikler getirmiyor. Android 4.2.2 üzerine bazı geliştirmeler ve eklemeler yapıyor denebilir. Bunlardan ilki ses üzerine. 

Android 4.3 yeni Nexus 7 ve diğer Nexus cihazlarına sanal surround ses özelliğini getiriyor. Fraunhofer Cingo tarafından sunulan mobil ses teknolojisi sayesinde Nexus kullanıcıları surround ses tecrübesini cihazlarında yaşayabilecek. 

Google, Android 4.3 sürümünde numara çevirici arayüzünde bazı iyileştirmeler yapmış. Aslında TouchWiz arayüzünden hatırlayacağımız üzere rakamları veya harfleri tuşlamaya başladığımızda ekrana telefon numarası veya kişi önerileri gelmeye başlıyor. Böylece aramak istediğimiz numara otomatik olarak tamamlanıyor.
Android 4.3 resmen tanıtıldı : Neler yeni?
 

Grafik tarafında önemli destekler getiren Android 4.3, daha yüksek kalitede 3D grafikler sunan OpenGL ES 3.0 standardına belirli sürücüler vasıtasıyla destek vermeye başlıyor. Adreno 305 ve sonrası, Mali T6xx ailesi, Power VR ailesi hali hazırda bu standardı desteklemekteydi ancak yazılım desteği bulunmamaktaydı. Android 4.3 yazılım tarafında bu açığı kapatmış oldu.

Bunun yanında Nexus 7 ve Nexus 10 için kablosuz görüntü aktarım özelliği Wireless Display desteği de sunulmaya başladı. 

Yazım alışkanlıklarını daha iyi tanımak için geliştirilmiş algoritma ile metin girişi artık daha kolay olacak. Ayrıca gamepad tuşları ve joysticklar için gecikme süreleri de düşürülüyor.

Android 4.3 ile gelen en önemli yenilik Bluetooth 4.0 ile gelen düşük enerji profiline yerleşik destek oluyor. Bluetooth Smart Ready olarak adlandırılan bu teknoloji ile artık akıllı saat, yaşam takip cihazı gibi aksesuarlar standart bir uygulama ile Android cihazlara bağlanabilecek ve her cihaz için ayrı uygulama geliştirme derdi ortadan kalkacak. Bunun yanında kablosuz müziğin aktarıldığı aksesuarda şarkı bilgilerini görüntülemeye izin veren Bluetooth AVRCP 1.3 desteği de sunuluyor.

Android 4.3 ile gelen diğer bir ilginç yenilik ise kısıtlanmış profiller. Çocuklara yönelik olan bu özellik ile tabletin içeriğine olan erişimi kısıtlayabiliyorsunuz. Kısıtlama seçenekleri Ayarlar menüsünden belirlenebiliyor. Bu profil etkinken çalışan uygulamaların bazı özelliklerine de erişim kısıtlanacak. Bir nevi ebeveyn kilidi olarak adlandırılabilir.
Android 4.3 resmen tanıtıldı : Neler yeni?
 

Bunun haricinde kilit ekranında kullanıcılar arasında geçişin daha hızlanması, DayDream fonksiyonunun ilginç albümler arasında gezinmesi, kurulum sihirbazının daha basitleştirilmesi gibi yenilikler mevcut.

Android 4.3 güncellemesini ilk olarak Galaxy S4 Google Edition'un alacağı iddia edilmişti. Ancak Google Nexus cihazların öncelik tanıyor. An itibariyle Nexus 4, 7 ve 10 güncellemeyi almaya başlayacak. Galaxy S4 ve HTC One Google Edition modelleri ise ilerleyen haftalarda güncellemeye erişebilecek. Üreticilerin Android 4.3 yol haritalarını ise kısa süre içerisinde açıklaması bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
15057 kez okundu.
80 kişi, toplam 97 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim