Anlık Bildirim

Akıllı telefon bağımlılığının adı konuldu : Nomofobi

Akıllı telefon bağımlılığının adı konuldu : Nomofobi

Akıllı telefonlar hayatımıza girmeye başladığı günden bu yana giderek vazgeçilmezler arasına girmeye başladı ve zaman zaman bu vazgeçilmezliğin bağımlılık derecesine çıktığı da oluyor. Yapılan son bir araştırma bağımlılığın adını koymuş oldu.

Connecticut Üniversitesi araştırmacısı David Greenfield tarafından yapılan bir araştırma, akıllı telefon bağımlılığının belirtilerini ortaya koyarken, bu bağımlılığımıza bir isim de vermiş : Nomofobi. 

Kelime no-mobile-phone tanımının kısaltılması ile elde edilmiş. Bağımlılığın belirtileri ise belki de çoğunluk akıllı telefon kullanıcısının kendisinde bulabileceği şeylerden oluşuyor.

Greenfield'a göre Nomofobi farklı aşamalara sahip. İlk aşamalarda akıllı telefonun olmadığı durumlarda panic veya stres hali, çevredeki kişi veya olaylardan kopma, sürekli gelen bildirimleri kontrol etme hali ortaya çıkıyor. İleri aşamalarda ise telefon çalmamasına rağmen çalıyormuş hissine kapılmak belirtileri görülüyor.

Greenfield akıllı telefon ve dopamin arasında bir ilişki olduğunu bulmuş. Dopamin beyinde salgılanan bir hormon ve kişiye mutluluk veren durumlarda salgılanarak hücreler arasında iletişim sağlıyor. Kişi akıllı telefondan her bildirim geldiğinde dopamin salgısı bir miktar artıyor ve beyin gelenin ne olduğunu öğrenmesi konusunda sahibini zorluyor. Bu da bağımlılığa yol açıyor.

Pek çok bilim adamı Nomofobi kelimesinin beyinsel düzensizlik literatürüne girmesi için teklif vermeye başladı. Ayrıca akıllı telefon bağımlılığının kişi sağlığı üzerinde negatif etkisi olduğunun da araştırılması ve delilleriyle ortaya konması isteniyor. 

Greenfield kullanıcılara Menthol uygulaması ile akıllı telefonlarında ne kadar vakit geçirdiklerini öğrenmelerini ve buna göre tedbirler almalarını tavsiye ediyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2318 kez okundu.
34 kişi, toplam 34 yorum yazdı.
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim