Anlık Bildirim

Akıllı telefonların yurt dışı kayıt ücretinin 600 TL'ye çıkarılması talep edildi

Akıllı telefonların yurt dışı kayıt ücretinin 600 TL'ye çıkarılması talep edildi
 
Ülkemizde bir süredir ithal elektronik ürünlere getirilecek ek vergi tartışılıyor. En son ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi geçtiğimiz ayın başında ek vergilerin bir kaç ay içerisinde geleceğine ilişkin açıklamalar yapmıştı. Ancak bu kez Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD)'dan ilginç bir talep geldi.
MOBİSAD yönetim kurulu başkanı ve Eko Grup Genel Müdürü Sinan Ekşi elektrik-elektronik ürünlerin ithalatına yönelik korunma önlemi nedeniyle yurda kaçak sokulan ve vergi ödemeden satışa sunulan telefon sayısının artacağını belirtti. Buna önlem olarak ise MOBİSAD'tan yurt dışı kayıt harcının (IMEI kaydı) 131.5 liradan 600 liraya çıkarılması talebi geldi.
Sinan Ekşi yolcu beraberinde getirilen cep telefonu sayısının 750 binden 1 milyona, kaçak yollarla ülkeye sokulan cep telefonu sayısının ise 800 binden 1.1 milyona yükselmesini beklediklerini dile getirdi. Özellikle kaçak ürünlerin çoğalacağına dikkat çeken yönetici "Vergi ödenmeden satışa sunulan telefon sayısı artacak. Bu durum kayıtlı çalışan sektörümüzü olumsuz yönde etkileyecek. Düşen satışlar sektörde gelirleri düşürecek" dedi. 
Bunun yanında Sinan Ekşi, söz konusu ek vergi uygulamasının ise perakende satış fiyatını %15 arttıracağını ancak satışlarda %20'lik biz azalma beklendiğini belirtti. Açıklamaya göre bu yıl 14 milyon 100 bin yeni cep telefonu satılacak. Bin lira üzerinde fiyata sahip cihazların ise satışların yarısından fazlasını oluşturması bekleniyor.
Eğer MOBİSAD'ın talebi olumlu karşılanırsa ek vergilerin ardından yurt dışından akıllı telefon satın alıp ülkemizde kullanmanın maliyeti de önemli ölçüde yükselecek.
Donanım Haber olarak Türk basınında bu sabah yer alan haberin doğruluğuna ilişkin MOBİSAD ile iletişime geçmiş bulunuyoruz. Açıklamanın onaylanmasının ardından son durumu bu haberi güncelleyerek sizlerle paylaşacağız.
Ek vergiler ile ilgili Ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi'nin açıklamalarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. 
Erdi Özüağ ve Mesut Çevik'in cep telefonlarını bekleyen yeni vergiler ile ilgili yorumuna aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11097 kez okundu.
215 kişi, toplam 244 yorum yazdı.
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim