Anlık Bildirim

Araştırma : Mobil kullanıcıların yüzde 95'i baz istasyonu bilgilerinden tanınabiliyor

Araştırma : Mobil kullanıcıların yüzde 95'i baz istasyonu bilgilerinden tanınabiliyor

İnsanların lokasyonlarını anlık olarak takip ederek her hareketinden bilgi edinildiği teknolojiler, 90'lı yılların sonlarında oldukça ilgi çekiyor ve garip karşılanıyordu. Ancak günümüzde geldiğimiz nokta artık birilerinin takip etmesinden ziyade kullanıcıların takip edilmek adına lokasyonlarını paylaşması gibi bir döneme girdi.

Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre lokasyon bilgilerinin anonim olarak toplandığı dile getirilse de, baz istasyonlarının mobil telefonlar yoluyla elde ettiği lokasyon verileri, bir kullanıcıyı ele verebilecek kadar kesin olabiliyor. Mobil telefon kullanıcılarının yüzde 95'inin bu yolla izlenebileceği belirtiliyor.

Araştırma, henüz sosyal ağların yaygın olmadığı bir dönemde 1.5 milyon mobil telefon kullanıcısının baz istasyonları ile olan etkileşiminden yola çıkarak lokasyon bilgilerini toplamış. 2006 yılında toplanmaya başlanan bu bilgilerin analizi ve rapor oluşturulması ise geçen yılı bulmuş. 

Araştırma mobil telefonun arama veya SMS gibi işlemlerle saatte bir baz istasyonu ile etkileşime geçmesi halinde bile, bireylerin yüzde 95'inin benzersiz olarak tanınabileceğini ortaya koymuş. Araştırmanın başlangıç noktası ise 1930 yılında Edmond Locard tarafından ortaya atılan bir kişinin izinin tanımlanabilmesi için 12 farklı nokta gerektiği tezi seçilmiş.

Araştırmada örneğin A kişisi bir noktada çağrı aldığında o nokta harita üzerinde işaretleniyor. Kişi başka bir noktaya hareket edip o noktada çağrı aldığında orası da harita üzerinde işaretleniyor. Tüm işaretler takip edildiğinde ise bir algoritma sürecinden geçirilerek hangi telefonun hangi noktalarda çağrı aldığı ortaya çıkarılabiliyor. Lokasyonlar, ev veya işyeri gibi bilinen adreslerse, seçmen listesi gibi parametrelerle telefonu kullanan kişi de bulunabiliyor. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim