Anlık Bildirim

Elektronik ürünlere ek vergi uygulamasında geri adım atıldı

Elektronik ürünlere ek vergi uygulamasında geri adım atıldı
 
2 Temmuz tarihinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi "Önümüzdeki 1-2 ay içinde özel ürün gruplarında gümrük vergilerinde, ilave gümrük vergilerinde özel tedbirlerle karşılaştığını göreceğiz" şeklinde bir açıklama yaparak ithal elektronik ürünlere ek verginin kısa bir süre sonra geleceğini söylemişti. Zeybekçi'nin bugün yaptığı yeni açıklama ise kafaları biraz karıştırdı.
Süreci biraz daha hatırlatmak gerekirse ilk çıkış noktası bazı yerli üreticilerin devlete koruma talebinde bulunmasıydı. Sonrasında devlet bu talebi değerlendirerek önlem alma kararı almış ve bu durumu bir kaç kez bakanlar dile getirmişti. Bundan önceki son açıklamalar da vergi oranının tartışıldığı ve kısa bir süre sonra hayata geçirileceği yönündeydi.
Reuters'da yer alan habere göre ekonomi bakanı bu kez "Tablet, cep telefonunda fiyat artırıcı ek gümrük vergisi, telafi edici vergi uygulaması asla olmayacak” dedi. Bu cümle ise ek vergi uygulamasında geri adım atıldığı yönünde bir izlenim uyandırıyor. Bunun yanında Zeybekçi son iki yıldır haksız rekabeti önlemek için Dünya Ticaret Örgütü'nün belirlediği kurallar çerçevesinde bir takım önlemlerin alındığını ve 40 milyar doları aşan ithalatın ülke menfaatleri için kontrol altına alındığını da belirtti.
Bilişim ürünleriyle ilgili olarak ise alınacak tedbirlerin maliyet arttırıcı olmaması gerektiğini belirten bakan, yeni ek gümrük vergisinin asla olmayacağını ancak Türkiye'de üretim için destekleyici ve teşvik edici kararlar alındığını söyledi. Yaklaşık 2 hafta önce Milliyet gazetesinde yayınlanan ropörtajda da yerli üretim konusunda "Bunu niye Türkiye’de üretmiyorsunuz’ dedik. Bunun katma değerinin, işçiliğinin, teknolojisinin, Türkiye’de üretilsin diyoruz biz. Kendimiz bir cep telefonu markası çıkaralım anlamında söylemiyorum. iPhone ya da başka markalar adı her neyse getirsinler Türkiye’de üretsinler istiyoruz. Teknolojinin montajdan da başlayarak bir şekilde yavaş yavaş Türkiye’de bir tortu bırakacak şekildi bu teknolojinin Türkiye’ye gelmesini istiyorum” şeklindeki söylemler de yer almıştı.
Son günlerde Dolar ve Euro'nun Türk Lirası karşısındaki değerinin artması ve yükselen telefon fiyatları bu konuda geri adım atılmasının arkasındaki sebep olabilir. Bunun yanında ise açıklamada sadece "cep telefonu ve tablet" denilmesi dikkat çekici bir detay olabilir. Beyaz eşya veya televizyon gibi diğer elektronik ürünlerde ek vergi hala gündemde mi bu konuda net bir açıklama yapılmadı. Gelecekte bu konuda yaşanacak gelişmeleri de yine Donanimhaber.com adresinden takip edebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
12678 kez okundu.
80 kişi, toplam 99 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
açıklama, ek vergi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim