Anlık Bildirim

JavaScript testlerine göre iPhone 5 bile en iyi Android cihazlarından daha hızlı

Android ile iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar arasında performans karşılaştırmaları sürekli yapılır ve her seferinde tartışmalar alevlenerek devam eder. Bu yazıda bir testten bahsedeceğiz
Android ile iOS işletim sistemine sahip akıllı telefonlar arasında performans karşılaştırmaları sürekli yapılır ve her seferinde tartışmalar alevlenerek devam eder. Bu yazıda bir testten bahsedeceğiz ancak bu test Android’li cihazlara bakışınızı biraz değiştirebilcek türden.

Java temelli bir mimariye sahip olan Android’li cihazlar, son yıllarda çok çekirdekli işlemci mimarileri ve yüksek performans iddiaları ile gündeme geliyor. Hâl böyle olunca da yüzlerce benchmark testi karşımıza çıkıyor, çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Apple ise kendi A serisi işlemcileri ile rakamsal anlamda mütevazi ancak test sonuçlarında iOS’in de başarısıyla dikkat çekici değerler ortaya koyuyor.

Akıllı telefonları bir çok kullanıcı belki de en fazla internete girmek için kullanıyor. Haliyle web tarayıcıların performansı çok kıymetli. Son dönemde web sitelerinin Single Page Appilication (bir uygulama kullanıyormuş hissiyle çalışan web siteleri örneğin GMAIL gibi) olarak tasarlanmaya başlaması ve bu trendin hızla artması, tarayıcıların sunabildiği JavaScript performansını kritik bir öneme taşıyor.

Bu alandaki önemli framework’lerden biri olan Ember JS 1.11 sürümü kullanılarak yapılan bir testte ilgi çekici sonuçlar ortaya çıkmış. Test sonuçlarına göre hali hazırda Android dünyasının donanımsal olarak en güçlü akıllı telefonlarından biri olan Samsung Galaxy S6, testte yaklaşık 400ms gibi bir değer elde edebilmiş. Bu değer tek başına bir şey ifade etmedi değil mi? O halde gelin bir de Apple’ın cihazları ne yapmış ona bakalım; 
  • iPhone 5 – 340ms
  • iPhone 5S – 175ms
  • iPhone 6 – 140ms
  • iPad Air 2 – 120ms
  • iPhone 6s – 60-70ms
Üç yıl önce çıkmış iOS cihazının Android dünyasının en iyi akıllı telefonundan daha kötü bir performans ortaya koyması aslında Android tarafı için işlerin ne kadar çetrefilli olduğunun bir kanıtı.

Böylesine güçlü işlemcilerin JavaScript performansında yerlere düşmesinin temelinde ise tek çekirdek performanslarının çok kötü olması yatıyor. Aşağıda tek çekirdekte GeekBench skorları var. Solda Android sağda ise iOS cihazlar listeleniyor:
JavaScript testlerine göre iPhone 5 bile en iyi Android cihazlarından daha hızlı
 

Google başta olmak üzere bir çok teknoloji devi, uygulama şeklinde çalışan web sayfalarındaki geleceği görmüş ve bu alandaki çalışmalarını hızlandırmış durumda. Bu tür sayfaların bugün piyasada kullanımda olan bir çok Android cihazı ile gezilebilir olması ciddi anlamda zor olacak gibi görünüyor. Tabi bu tür yazılımların Android’in popülaritesine yenik düşmesi gibi bir durum da söz konusu ki o da işin trajikomik yanı. İlerleyen dönemlerde tarayıcı ve işlemci performansları başta olmak üzere çok ciddi konularda Android için optimizasyonlara ihtiyaç olduğu muhakkak. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7927 kez okundu.
46 kişi, toplam 49 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Apple, iPhone ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim