Anlık Bildirim

Kendi kendine devreleri onarabilen jel icat edildi

Katlanabilir akıllı telefonlara giden yolda önemli bir gelişme yaşanıyor. İcat edilen süper jel, entegre devrelere esneklik kabiliyeti kazandırabilecek bir yapıya sahip.

Elektronik devrelerin zarar gördüğü durumlarda, kendi kendine onarabilecek kapasiteye sahip çeşitli kimyasal çözümler bulunuyor ancak bunlar genelde dış etkiler ile onarma sürecine başlıyor. Teksas Üniversitesi araştırmacıları ilk kez herhangi bir dış etki olmadan devreleri onarabilen bir jel icat etti. 

Araştırmacıların süper jel olarak tanımladığı materyal, elektronik devreleri onarırken aynı zamanda güçlü bir iletken madde görevi görüyor ve akımı devam ettiriyor. Bu esnada ışık veya ısı gibi diğer jellerin gerektirdiği dış etkilere de gerek kalmıyor. Yeni jel sayesinde giyilebilir cihazlar ve biyolojik sensörlere yönelik olarak esnek elektronik devreler geliştirmek mümkün olacak.

Süper jel bünyesinde iki farklı jel barındırıyor. Bir tanesi onarma işini gören ve kendini bir araya toplayabilen metal bazlı süper moleküler jel ve diğeri ise iletkenlik sağlayan polimer su bazlı jel. Süper jel içerisinde nano yapılar verimli bir enerji ve yük aktarımına izin veriyor. Böylece diğer polimer su bazlı jellerden 10 kat daha iletken bir madde ortaya çıkıyor. Süper jelin diğer bir özelliği iki bölünse bile asıl ağırlığını koruması.

Kendi kendine devreleri onarmasının yanında devre parçalarını birleştirme işini de gören jel, böylece kırılma riski bulunan bölgelerin iki parça halinde kullanılmasını sağlıyor. Bunun sonucunda katlanabilen elektrik devreleri mümkün olacak ve belki de gelecekte katlanabilir akıllı telefonların da önü açılacak. Araştırmacılar medikal uygulamalar, giyilebilir cihazlar ve batarya teknolojilerinde süper jelin çok iyi sonuçlar vereceğine inanıyor. 3M ve ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından desteklenen projenin önümüzdeki yıllarda hayata geçmesi planlanıyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4201 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
integrated circuit, self healing gel ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim