Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Meizu MX4 Pro inceleme videosu "2K ekran, 3D parmak okuyucu, 20.7MP kamera, 3350mAh pil ve fazlası"

Merhaba ben Mesut Çevik, bu videomuzda Çin’deki rekor ön sipariş rakamlarıyla çok konuşulan Meizu’nun MX4 Pro modeli cep telefonunu incelicez.
 
Telefonun öne çıkan teknik özellikleri: 
Exynos 5 Octa 5430 8 Çekirdekli işlemci (4x 2GHz Cortex A15 + 4x 1,5GHz Cortex A7)
Mali-T628 GPU
5,5" 2560x1536 Piksel IPS Ekran + Gorilla Glass 3
Magnezyum + Alüminyum karışımı metal çerçeve 
Android 4.4.4 + FlymeOS
20.7MP 1/2.3" Sensörlü 4K video kayıt yetenekli kamera + 5MP ön kamera
3350mAh değişmez li-ion batarya
16-32-64GB Dahili depolama alanı (SD Kart yok)
Özel ses çıkış entegresi ile yüksek ses çıkış kalitesi
3D Parmak izi okuyucu 
FM Radyo yok 
150.1x77x9mm / 158gram
Daha önce incelemesine yer verdiğimiz MX4’ün daha büyük ve daha yüksek çözünürlükte ekran, Samsung Exynos Octa Core işlemci, 5MP ön yüz kamerası, 3GB bellek ve parmak izi okuyucu ile güçlendirilen versiyonu olan MX4 Pro, Mx4 ile aynı tasarım çizgilerini taşıyor.

Magnezyum alaşımlı metal ince çerçeveler 5,5” 2560x1536 piksel ekranın tek elle kontrolüne katkı sağlarken, parmak izi okucuyu entegreli eve dönüş butonu nedeniyle genişleyen alt ve üst çerçeveler nedeniyle MX4’te %75,5 seviyesinde olan ekranın kasaya oranı %73,7’e gerilemiş. Fakat gerilemeye rağmen bir çok rakibe göre hala daha başarılı olduğu söylenebilir.

9mm ince yapısı ve 158 gram ağırlığı ile 5,5” bir telefon için taşıması oldukça kolay olan MX4 Pro’da ses açma kapama tuşları sol üst kısımda yer alırken, güç butonu erişmesi oldukça güç bir yere telefonun üst kısmına yerleştirilmiş.

Fakat ne güzeldir ki ekranı açmak ve kapamak için güç butonuna basmak zorunda değiliz. Eve dönüş butonuna basılarak veya parmak kaydırma hareketleri ile telefon uykudan uyandırılabiliyor.

Ekranı kapatmak istediğimizde ise eve dönüş butonuna basılı tutmamız yeterli oluyor.

3,5mm kulaklık çıkışı da yine üst kısımda yer alırken, mono hoparlör ve usb bağlantısı aşağıda konumlandırılmış.

Mono Hoparlörün ses çıkış gücü oldukça yüksek, telefon çalarken farklı bir odada olsa da duruyorsunuz. Müzik dinlerken de ses kalitesi tatmin edici kalitede.
Sony yapımı 20.7MP çift ton led flaşlı kamera da mx4 pronun ilgi çekici yanlarından biri, 3350mAh bataryası değiştirilemeyen telefonun kasaya sıkıca tutunan NFC anten entegreli plastik arka kapağı sim kart takmak için çıkartılıyor.
MX4 Pro’da ne yazık ki micro sd kart slotu yer almıyor. 16GB kapasiteli modelini incelediğimiz telefonun 32 ve 64GB depolama alanına sahip modelleri de bulunmakta fakat 64GB’lık modelin zor bulunduğu dile getiriliyor.
3350mAh batarya, Samsung Galaxy Alpha’da da yer alan Exynos 5 Octa 5430 işlemcinin çalışma moduna göre değişiklik gösteren çalışma süreleri sunuyor.

Eğer telefonu gün boyu yüksek performansta çalıştırmayı seçerseniz ağır kullanımda günü rahat tamamlayan telefon 10-12 saat sonunda şarja ihtiyaç duyuyor.

Dengeli modda çalıştırırsanız benzer kullanım senaryusunda 20 saatin üzerinde açık kalmayı başarıyor. Prizden uzak kalacağınız süreye göre çalışma modunu değiştirebilirsiniz. Tabi telefon algılayabildiği uygulamalar öncesinde çalışma modunu değiştirip değiştirmeyeceğinizi de sorabiliyor.

Bunun sormasının nedeniyse çok basit :) modlar arasında ise performans farkı mevcut. Eğer yüksek performans gerektiren oyunları dengeli modda çalıştırırsanız kare atlamalarıyla karşılaşıyorsunuz. Bu yüzden oyunlar öncesinde telefonu performans moduna almanızda fayda var.

Günlük kullanımda ise dengeli mod performnas açısında problem yaratmıyor. WEB’de gezinme sosyal medya gibi işlevleri hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz.

MX4 Pro’nun parmak izi okuyucusu da üzerinde durulması gereken bir diğer önemli konu. Safir cam kaplı 3 boyutlu parmak izi okuyucu mekanik eve dönüş butounu üzerinde yer alıyor ve aynı zamanda yumuşak basışlarda kapasitif tuş görevi görüyor.

Telefonu uykudan uyandırmak için bir kere mekanik tuşa bastıktan sonra parmağınızı tuştan çekmezseniz parmak izi okuyucu parmak izinizi tanımlayarak kilit ekranını açabiliyor.
Telefonun uykudan uyanıp parmak izini okuyarak kilit ekranını açması genelde 1sn altında gerçekleşiyor.

Parmak izi okuyucunun olabildiğince hatasız çalışması için parmak tanımlamanın doğru yapılması önem taşıyor. Önerim aynı parmağı 2 kere sisteme tanıtmanız. Böylece hata oranı oldukça düşüyor.

Telefonda geri ve çoklu uygulama butonları yer almadığı için Meizu tarafından geliştirilen Flyme OS’a bir dizi eklenti yapılmış.

Geri tuşu olarak parmak izi okuyucuyu kullanabiliyorsunuz. Butona tıklamaz da kapasitif buton gibi üzerine parmağınızı dokundurursanız geri tuşu görevi görüyor.

Arka planda çalışan uygulamaları görmek için de parmağınızı aşağıdan yukarı kaydırmanız yeterli oluyor.
Yüklenen uygulamalar için ek bir uygulama menüsü olmayan arayüzde, kurulan bütün uygulamalar ana pencerelerde yer alıyor. Bir süre sonra uygulama bulmanın zorlaşacağı ön görülerek kaydırma hareketi ile açılan bir arama fonksiyonu da kullanıcıya sunulmuş.

Bildirim çubuğunda ek fonksiyonlara hızlı erişim imkanı sunulan arayüzde, ayarlar menüsü de kullanması kolay bir yapıda. Tek parmakla kolay erişim için seçenekler menüsünü aşağı çekip asılı kalmasını sağlayabiliyorsunuz.

Tek el kullanımı için ayrıca akıllı buton ismi verilen sanal bir yardımcı da aktif ediliyor. Bu sanal yardımcı üzerine iki kere tıklandığında iOS8 benzeri yapıda ekranın aşağı indiğini görüyorsunuz. Çinliler işe yarayan her şeyi kopyalama konusunda oldukça iddialılar.

Tema desteği sunan arayüzde ücretli ve ücretsiz temalara online olarak ulaşılabiliyor. Ses özelleştirmelerinde ise özel çıkış enteregresi ile yüksek çözünürlükte ses alınabildiğinin vurgusu yapılmış ve çıkışa bağlanan cihaza göre ek seçimler yapılabiliyor.

Ses çıkışını değerlendirmek gerekirse MX4 Pro şu ana kadar kullandığım telefonlar içinde en iyilerden biri denebilir. Kulaklık çıkışı kaliteli ve yüksek güçte. Hoparlör ise süper iş çıkartıyor ve temiz, yüksek tonda ses verebiliyor.
MX4 Pro’nun 2K ekranı standartlara göre yatayda daha fazla piksele sahip. Standart 2560x1440 pilsel yerine 2560x1536 piksel çözünürlük sunan ekran dikeyde klavye kullanımını bir nebze olsun rahatlatıyor. Ek olarak instagram ve benzeri uygulamalarda resim görüntülerken de resim ekrana daha fazla yayılabiliyor.

LED aydılatmalı ekran, geniş görüş açıları, doğru renk gösterimi ve çıkabildiği en üst parlaklık limitiyle oldukça etkileyici. Gün ışığında zorlanmadan görülebiliyor. Video izlemekse gerçekten çok keyifli.

Telefonun dahili video oynatıcısı videoların ayrı pencerede oynatımına da destek veriyor.

Kendi WEB tarayıcısı ile geliyor olsa da Chrome ile yaptığımız denemelerde de herhangi bir performans sorunu yaşamadığımız MX4 Pro’da artık akıllı telefonlar için standart bir söz oldu ama WEB deneyimi konusunda sorun yaşatmayan bir telefon değerlendirmesini yapabiliriz.

MX4 Pro, oldukça sade bir kamera arayüzüne sahip. 20.7 MP fotoğraflar çekebilen telefon 30 Kare/sn yakalama oranıyla 4K video kaydı da yapabiliyor.

Modlar arasında kaydırma hareketi ile dolaşabiliyorsunuz. Çözünürlük ayarı, HDR ve benzer efektleri çalıştırmak için de ek bir menü konumlandırılmış. Bu menünün sadece dikey modda görüntüleniyor oluşu MX4’den bu yana düzeltilmemiş durumda. Fakat kullanım üzerinde ciddi bir zorluk oluşturmuyor.
Kameranın kalitesi oldukça iyi, düşük ışık performansı ise beklentileri karşılayacaktır. 5MP ön kamera ise ortalama bir kalite sunuyor. Özellikle düşük ışık altında çekilen fotoğraflarda çok fazla kumlanma gözleniyor.

Örnek fotoğraflara aşağıdaki galeriden ulaşabilirsiniz.

Video kalitesi ise video severleri memnun edecek düzeyde. Ön kamerası ile Full HD kayıt yapılabilen MX4 Pro’da 4K video süre limiti bulunuyor. Bu limiti ise telefonun sıcaklığı belirliyor. Kimi zaman 4 kimi aman 6 dakika üzerinde video kaydı yapabiliyorsunuz.

Telefon 4K video çekerken rahatsız edecek derecede ısınıyor. Kısacası Samsung üretmi işlemci kullanan Meizu, Samsung ile aynı kaderi paylaşıyor.

Oyunlarda ise çok rahatsız edici bir sıcaklık sorunu ile karşılaşmadık.

Telefonun sentetik test değerlerini de kendi telefonunuz ike karşılaştırarak en azından işlem gücü hakkında fikir yürütebilirsiniz.
GPS performansı merak edenlere ise iyi haberlerimiz var. Zira pencereye uzak bir noktada olan test masamızda dahi telefon uydu görmeyi başarıyor ve konum saptaması yapabiliyor.
Wi-Fi çekim gücü konusunda da bir problem yaşamadık.
Meizu MX4 Pro,  MX4 sonrası daha büyük ekranlı bir alternatif arayanlar için güzel bir seçenek. Flyme OS'un yalın ve hızlı yapısı, ekranın kusursuzluğu, ince hatlara sahip metal çerçeveli tasarım, iyi kamera ve pil ömrü hızlı bir işlemciyle birlikte harmanlanmış.
4K video çekerken ısınması ve SD kart genişleme slotuna sahip olması gördüğüm eksikleri oldu. Tabi özelleştirilmiş tuş kombinasyonları da herkes için uygun olmayabilir. Ben ise kullanırken keyif aldım.

Temmuz aylarında ülkemizde satışa başlanacağı söylenen telefonun kaderini biraz da fiyatı belirleyecek zira yaz aylarına kadar tepe modeller Snapdragon 810 ile donatılırken orta alt seviyede de 64bit işlemcili cihazlar göreceğiz.

32bit bir önceki nesil Exynos işlemcisi ile şansı olabilmesi için en azından tepe modellerle orta seviye telefonlar arasına yerleşmeli diye düşünüyorum.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim