Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Piranha iQ+ inceleme videosu "5,5" Ekran, 8 çekirdek işlemci, Parmak izi okuyucu ve fazlası"

Teknik Özellikler:
Mediatek 2GHz 8 Çekirdek MTK 6592 işlemci
Mali450GPU
2GB Sistem Belleği /16GB dahili hafıza
128GB'a Kadar SD kart desteği / Programları direkt SD karta kurabilme
5,5" 720P IPS ekran + Gorilla Glass 3 ekran koruma
2800mAh değiştirilebilir batarya
2,4GHz ve 5GHZ Wi-Fi ağları ile uyumlu
Bluetooth 4.0 + MicroUSB OTG desteği
Android 4.4.2
Bildirim ışığı, FM radyo ve NFC bulunmuyor
Ön tarafta sabit odaklı 5MP, arkada 13MP Sony Exmor R sensörlü kamera
Ön kamera VGA, Arka kamera Full HD video kaydı yapabiliyor
Parmak izi okuyucu ve barometre gibi gelişmiş sensörlere de yer verilmiş 
Sar değeri: Baş: 0.68 W/kg Vücut: 0.56 W/kg
152x75x9.3 mm / 162 gram
Videonun metni: 
Merhaba ben Mesut Çevik, bu videomuzda Piranha’nın iQ+ model isimli cep telefonunu inceleyeceğiz.

Piranha, fiyat/performans odaklı cep telefonu modelleri ithalatı yapan bir firma, iQ+ ise firmanın şu anki en güçlü modeli olma özelliği taşıyor.

Kutu içeriğinde şarj adaptörü, kulaklık gibi alışıldık bileşenler yanında ekran koruyucu filme de yer verilmiş. Kulaklıklar ortalamanın üzerinde bir kaliteye sahip. Açıkçası ortalama bir dinleyiciyi fazlasıyla tatmin edeceğini düşünüyorum.

5,5” IPS ekranında 720P çözünürlük sunan telefon tasarımıyla ilk bakışta Oppo Find 7 ile OnePlus One’ı hatırlatıyor.
Kapasitif tuşlar sayesinde 5,5” ekranın tamamından faydalanabiliyoruz, kapasitif tuşların arkadan aydınlatması yeterli düzeydeyken telefonda herhangi bir bildirim ledine yer verilmemesi bazı kullanıcıları üzecektir.
Fiyat seviyesi ve ekran boyutu düşünüldüğünde ince hatlara sahip olduğunu söyleyebileceğimiz telefonda ses açıp kapatma ve güç butonu sağ tarafta baş parmağımızla erişebileceğimiz bir yere konumlandırılmış.
Fakat dilerseniz ekranı çift tıklama ve kaydırma hareketleriyle de açabiliyorsunuz. Özel hareketlerle ekran kapalıyken çeşitli uygulamaları çalıştırmak da mümkün. 

Üst kısımda stereo ses çıkışı yanındaki minik nokta ise irda led. iQ+ üzerindeki irda verici sayesinde evdeki bir çok uzaktan kumandalı cihazı kontrol edebiliyor. Zazaremote isimli uygulama kurulu olarak gelen telefonda bir çok model ön tanımlı olarak yer almakta.

Bu yetenekli uygulamayı S4, S5, Note serisi ve HTC One ailesi gibi diğer iRDA led destekli telefonlara da market üzerinden kurabiliyorsunuz.
iQ+ ile evdeki LG televizyonumun bütün fonksiyonlarını yönetebildim. Uygulamanın widget desteği sunması sayesinde de programa girmeye gerek duymadan kontrol sağlayabiliyorsunuz.

Telefonda çift led flaşlı 13MP Sony Xmor R sensörlü kameraya yer verilmiş, hemen altında ise parmak izi okuyucuyu görüyoruz.
Parmak izi okuyucu bu fiyat sınıfındaki bir telefon için pek alışık olmadığımız bir teknoloji. Ortalama bir çalışma performansı olan sensörün parmak izini tanıması için parmağınızı yukarıdan aşağı kaydırmanız gerekiyor.

Parmak izinizle kilit ekranını açabileceğiniz gibi, başkalarının çalıştırmasını istemediğiniz uygulamaları şifreleyerek yine parmak iziniz ile açılır yapabiliyorsunuz.
Sensör, parmak izinizi bazen tanıyıp bazen tanımadığı için kullanması pek konforlu değil. Yazılımı da kimi zaman telefonun yavaşlamasına veya yeniden başlamasına neden olabiliyor. Stabil bulmadığım için kullandığım süre boyunca kapalı tuttum.
En alt kısımda stereo görünümü vermek adına büyük bir hoparlör boşluğu yer alıyor olsa da kapağı çıkarttığınızda da görülebileceği gibi mono bir hoparlör konumlandırılmış.
Ses kalitesi ortalamanın çok üzerinde olan hoparlör ile müzik dinlemek ve video izlemek oldukça keyifli.
2800mAh değiştirilebilir batarya 2GHz hızda çalışan 8 çekirdekli Mediatek 6592 işlemci ve 5,5 720P ekran ile bir günü rahat bir şekilde tamamlayabiliyorken, 128GB’a kadar SD kart takılabiliyor olması ve uygulamaları direkt SD karta kurma desteği iQ+’ı depolama alanı konusunda en sorunsuz telefonlardan biri yapıyor. 
Telefonun ele oturuşu iyi ve arka kapaktaki yumuşak kaplama güzel bir his veriyor. Piranha logosu yerine iQ+ logosuna yer verilmiş olması da yine olumlu değerlendirdiğimiz noktalardan biri oldu. Telefonun tasarımsal olarak üst seviye modellerden eksiği yok denebilir.
Telefonun yazılımına ve kullanım şekline gelecek olursak burası biraz ziyan edilmiş denebilir. 2GB belleği, 2GHz 8 çekirdekli mediatek işlemcisi ve 720P 5,5” ekranıyla donanımsal olarak ideal bir telefon olan iQ+’da telefon 4 farklı arayüz, pil takip, dosya temizlik ve benzeri işleri gören bir sürü ıvır zıvır yazılım önceden yüklü olarak geliyor.

ve ne yazık ki bu yazılımları kaldıramıyorsunuz. Kısacası benim marketten kurmaya bile tenezzül etmediğim hali hazırda herkesin erişebildiği bu cihaza özel olmayan yazılımların önceden yüklü gelmesi bir dertken kaldıramamak olayı daha da kötü yapıyor.
Bir şekilde bu yazılımların çalışmasını durdurabiliyorsunuz ama devre dışı bırakmanız imkansız. Piranha, yazılımın kendilerine ait özel olduğunu söylüyor ve henüz Türkçeleştirmesi bitmemiş kısımlarla birlikte kullanıcı geri dönüşlerine göre bir sonraki güncellemede değişiklikler olacağını belirtiyor.

Hadi yazılımlar bir sonraki güncellemede belki silinebilir yapılır fakat özellikle yarısı Türkçeleştirilmeyen kısımlar çok sırıtıyor ve bu konuya bir an evvel çare bulmaları lazım diye düşünüyorum.
önceden yüklü 4 farklı arayüzden en işe yarar bulduğum ise standart android görünümüne en yakın olan oldu. Yaşlılar için bir tane de büyük ekranlardan oluşan bir arayüz var ama Türkçe olmaması nedeniyle pek bir anlam taşımıyor.
Bu arayüzler arasında gezinmek içinse marketten ek bir uygulama kurmanız gerekiyor.
Bildirim ekranından fonksiyonlara hızlı ulaşılabilen telefonda, ayarlar menüsü Flyme OS’u hatırlatan bir yapıya sahip. Kolay ve anlaşılır menüde ses ayar seçenekleri kısmında sesi zenginleştirme amacı taşıyan özel efekti açtığınızda ek ekolayzır ayarıyla bütün tınılar duyulabilir oluyor.

Açıkçası benim müzik zevkime pek hitap eden bir seçenek olmadığını söyleyebilirim. Cihazın kulaklık ses çıkış kalitesi mucizeler yaratmıyor ama beklentiyi karşılıyor. Ortalama bir müzik dinleyicisine fazlasıyla yeterli gelecektir.
Fiyatı düşünüldüğünde iQ+’ın menü geçiş performansı da oldukça iyi. Özellikle WEB gezintisi esnasında sergilediği performans da üst seviye telefonları aratmıyor. Sayfa kaydırma, yaklaştırma, yükleme gibi işlemlerde takılma, hıçkırma gözlemlemiyorsunuz.
Telefonda menüden aktif edilen bir diğer fonksiyon da çoklu çalışma pencereleri kısayolu. Geri tuşuna basılı tuttuğunuzda aktif edebileceğiniz kısayol menüsü sayesinde ekrana bağımsız hesap makinesi, müzik çalar gibi uygulamaları getirebiliyorsunuz. Kullanım açısından pratik olmuş.

iQ+’da yer alan galeri konum bazlı fotoğraf ayrımı yapabilirken, alt yazı destekli video oynatıcı ayrı bir pencerede video oynatımına destek veriyor. Fakat ne yazık ki Türkçe karakter desteği olmadığı için Türkçe alt yazı kullanmak istediğinizde marketten farklı alternatifler edinmeniz gerekiyor. 

Kamera arayüzü oldukça basit olan telefonda, video çözünürlüğü ayarında bile iyi kötü çirkin seçenekleri sunulmuş. En azından çözünürlük değerini rakamlarla belirtselerdi iyi olurdu. Fotoğraf çekim kalitesini değerlendirecek olursak bu sınıftaki bir telefon için iyi düzeyde. Ön yüz kamerası da tatmin edici bir performans sunuyor.

Video kalitesi ise beklentileri fazlasıyla karşılayacaktır. Full HD kayıt altına alınan görüntüler yeterli keskinliği sunuyor. Ön yüz kamerası ise VGA kalitede kayıt aldığı için özellikle kendi videosunu çekmeyi seven kullanıcıları biraz üzebilir.
Telefonun oyun performansına gelecek olursak çok iyi düzeyde. 6592 güçlü bir işlemci ve bir çok telefonda Full HD ekran ile kullanılıyor fakat üzerindeki Mali 450 GPU aslen Full HD oyunlar için pek de yeterli bir GPU değil.
Piranha iQ+ inceleme videosu '5,5' Ekran, 8 çekirdek işlemci, Parmak izi okuyucu ve fazlası' Tam Boyutta Gör

iQ+’da yer alan 720P ekran burada devreye giriyor. Keskinlik ve renk üretimi konusunda eksiği olmayan ekranın Full HD’e nazaran 1,5 kat daha az piksek içermesi sayesinde oyunlarda daha yüksek başarım yakalanabiliyor.

iQ+ şu ana kadar test ettiğimiz 6592’li telefonlar içinde en iyi oyun başarımına sahip model oldu denebilir.

Telefonun sentetik test sonuçlarınu da elinizdeki modellerle karşılaştırabilirsiniz. Fakat unutmamak gerekli ki sentetik testler kullanım deneyimi hakkında bilgi vermiyorlar.

Telefonda hissedilir bir ısınmaya rastlamadık. Uzun süre oyun oynadıktan sonra bile eli rahatsız edecek sıcaklık değerleri görmüyorsunuz. Kasanın geniş yapısı sayesinde işlemci sıcaklığını rahat bir şekilde dışarı atabiliyor gibi görünüyor. 
GPS, WiFi çekim performansı ve görüşme kalitesi gibi konularda da test ettiğimiz süre boyunca sorunla karşılaşmadık.
Telefonun beğendiğimiz yönleri;
Tasarımı, malzeme kalitesi, kutulaması ve sunumu, bileşenlerinin dengeli yapısı ve genel performansı oldu.

Beğenmediğimiz yönleri ise;
Boş yere şişirilmiş yazılım, henüz tamamı Türkçeleştirilmemiş programlar ve arayüz, küçük yazılım hataları ve uyum sorunları oldu.

Uyum sorunlarından söz etmek gerekirse, Seat Leon aracımın entegre bluetooth müzik çalar sisteminde bir çok Çin meşeili telefon modelinde olduğu gibi iQ+ ile de müzik dinleyemedim. Telefon ses aktarımı ve parça seçiminde ciddi problemler yaşıyor.

Telefon yazılımında Türkçe karakterli arkadaşlarınızı T9 klavye ile bulamıyorsunuz. Aradıklarında da araç içi eller serbest sisteminde isimleri değil sadece numaraları görüntüleniyor.

Bildirim çubuğu stabil çalışmıyor. Örnek vermek gerekirse internette beğendiğiniz bir resmi telefona kaydettiğiniz anda bildirim çubuğu iptal oluyor ve bir daha açamıyorsunuz. Ancak bir başka uygulamadan ileti gelirse kendine geliyor ve açılıp temizlenebiliyor.

Parmak izi okuyucu bu telefonda olmasaymış çok daha iyi olurmuş diye düşünüyorum. Zira bir cihaz eğer %90’ın üzerinde isabetli çalışma sunmuyorsa kullanıcıda olumsuz etki yaratıyor. Ben yokmuş gibi düşünerek kapattım ve bir daha aramadım. Telefonu kullanacak kullanıcılara da tavsiyem bu yönde olacak, yeni nesil 3D parmak izi okuyucular bile kimi zaman parmak izimizi tanımazken bu tip kaydırmalı sistemlere güvenmek genelde deneyimi kötü etkiliyor.

Son Söz;

iQ+ büyük bir potansiyele sahip. Uzun zamandır General Mobile Discovery gibi fiyat/performans açısından bulunduğu zamandaki diğer modellerden bu kadar üstün olan bir cihaz görmemiştik.

Fakat telefonun yazılımı o kadar kötü bir halde ki geleceğini tamamen verilecek yazılım güncellemeleri belirleyecek. Eğer Piranha ekibi ellerindeki hazineyi görür ve hızlı reaksiyon gösterebilirlerse yakalayacaları satış rakamlarına fazlasıyla şaşırabilirler.

Tabi tersi düşünüldüğünde eğer bu telefondaki ufak ama sinir bozan sorunlar düzeltilmez, yazılımlarla şişirilmiş arayüz rahatlatılmazsa alan kullanıcılarda oluşacak hayal kırıklığı sadece şimdiki değil gelecekteki satışlarını da ciddi şekilde etkileyecektir.


Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim