Anlık Bildirim

TSMC, üçüncü çeyrekte rekor gelir bekliyor

Döküm pazarının gelir açısından tartışmasız lideri olan TSMC, müşterilerinin yılın ikinci yarısında çıtayı artırması ile birlikte rekor gelirler elde etmeye doğru gidiyor.

Döküm pazarının gelir açısından tartışmasız lideri olan TSMC, yonga sektöründe yaşanan her gelişmeden payını almayı başarıyor. TSMC ismini daha çok Apple A9 yonga setleri ve Nvidia Pascal grafik kartları ile duyuyoruz ancak firmanın 200’den fazla müşterisi mevcut.

Akıllı telefon pazarına katılan yeni bir üretici, mobil yonga dünyasına giriş yapan yeni bir tasarımcı, alt seviye akıllı telefon segmentinde artan satışlar, giyilebilir cihaz pazarındaki yükseliş gibi pek çok faktör, TSMC’nin gelirlerini doğrudan etkiliyor. Firma, bu yıl beklentilerin üzerinde gelirler elde ediyor.

Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 9 civarında bir artışla 7 milyar dolar elde eden firma, analiz beklentilerinin üzerine çıkmıştı. Özellikle orta ve giriş seviyesinde akıllı telefon satışlarında yaşanan artışlar, yükselişin temel faktörlerinden birisi olmuştu.

Yılın üçüncü çeyreğinde ise beklentiler daha da yükseldi. Apple A10 ve A10X yonga setlerinin üretimi, Nvidia’nın GTX 1000 serisi ekran kartlarının üretimi artıracak olması gibi faktörler gelirlere olumlu yansıyacak. Firma, yılın üçüncü çeyreğinde 8 milyar dolar civarında gelir bekliyor. Çeyrek bazda yüzde 16 civarında bir artış söz konusu.

Dördüncü çeyrekte, dönemsel durgunluk ve satışların azalması nedeniyle büyümenin de düşmesi bekleniyor. Yılın geneli için, firmanın yüzde 5-10 civarında büyüme beklentisi bulunuyor.

10nm konusunda da firma sona yaklaşmış durumda. Hali hazırda 3 müşteri için final tasarımlar tamamlandı ve onay için gönderildi. Muhtemelen bunlardan birisi Apple. Firmanın gelecek yıl için A11 yonga setini 10nm sürecine ürettireceği tahmin ediliyor.

Yıl sonuna doğru bu rakam daha da artacak. Final tasarımların onay alması ile birlikte, hacimli üretim başlayacak. TSMC, ancak gelecek yılın ilk aylarında 10nm sürecinden gelir elde edebileceğini ifade ediyor. 

Firma ayrıca, gelecek yılın sonlarına doğru 7nm üretim sürecini denemeye başlayacak. 10nm sonrasında, artık farklı üretim teknikleri gerektiği için, ekstrem ultraviyole litografisi - EUV adında yeni bir teknolojiye geçiş yapılıyor. Samsung da, aynı tekniği 7nm süreci için kullanmayı planlıyor.
TSMC'nin 7nm üretim litografisi, 2020 yılına kadar daha gelişmiş ve maliyetleri daha azalmış bir hale gelecek. 2020 yılında ise, artık 5nm üretim sürecini konuşmaya başlayacağız. Bunlar elbette gelecek planları. Herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı takdirde, yeni teknolojilere geçişte de sıkıntı olmayacaktır.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim