Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Fiyatını hak ediyor mu? "Steelseries Arctis 1 incelemesi"

Bu videoda Steelseries Arctis 1'i inceliyoruz. Malzeme kalitesi, yapısı ve genel tasarımını ele alıyor, sürücülerini, mikrofonunu rekabetçi oyunlarla sınıyoruz. Peki alınası bir kulaklık mı?
Daha önce Arctis RAW’ı incelemiştik, sitemizde kanalımızda incelemesi mevcut. Arctis 1 ise Arctis RAW’ın yerine gelmiş gibi görünüyor zira resmi siteden RAW’ı kaldırmışlar. RAW’ın fiyatı Mart 2019’da incelemesini yayınladığımızda 350TL civarındaydı, Arctis 1’in fiyatı ise 400TL civarında ama o aradaki fiyat farkının bir sebebi var, değineceğim o konuya.

Kutusunun tasarımı güzel, gerçi diğer kulaklıkların aldığı ödüller var bir tarafında, yanıltıcı olduğunu düşünüyorum ben. İçerisinden kulaklığın kendisi, PC için uzatma kablosu, silikonlu, dayanıklı bir kabloya benziyor ve mikrofonu çıkıyor.
Arctis 1, bilgisayarda, Mac’te, PS’da, Xbox’da, Switch’te, telefonunuzda, kısacası 3.5mm jack’ı olan her kaynakta kullanabileceğiniz bir kulaklık. Kulaklığın geneline plastik malzeme hakim, kalitesi, hissiyatı plastik bir kulaklık için normal ama segmentinde, segmentinin altında metal iskeletli rakipleri de mevcut. Şöyle bir esnettiğimde sağından solundan çatır çutur ses duymuyor, kafa bandı öyle kalın bir malzeme değil, ilk etapta sağlam değil bu diyebilirsiniz ama bu esnekliği kazandıran şeylerden biri de bu, kafama olmadı derdi yok.
Boy ayarındaki şeritler RAW’ın aksine artık metal, bu uzun ömürlülük için çok önemli bir şey, bir de rehber çizgileri olsa tam olurmuş. Kafa bandındaki yastık suni deriden, şekil almaya müsait ve derinliği yeterli. Hazneleri tutan eklemler hareketli yapıda, size doğru dönebiliyorlar. Boynunuzdayken öyle çok yapılı bir kulaklık olmadığı için pek rahatsız edici değil.
Haznelerin kendileri de içeri dışarı açılanabiliyor, aşağıdan yukarıdan boşluk kalmayacak şekilde kulakları sarıyorlar. Sağ haznede herhangi bir kontrolcü yok, hepsi solda. Mikforon açıp kapama, ses tekerleği ki iki turda 0’dan 100’e ulaşıyor, döndür babam döndür yaptırmıyor yani, ara ayarları da yakalayabiliyorsunuz. Mikrofon tak/çıkar yapıda, nispeten şekil, yön alıyor, belki bu konuda biraz daha iyi olabilirdi ama sorun teşkil etmiyor.
Yastıklar mikrofiber yapıda, üzerindeki deseni RAW’daki gibi değil Arctis 3’teki gibi, biraz daha az hava alıyor ama ses yalıtımı biraz daha iyi. Eni 5CM, boyu 6CM civarında, benim kulaklarımı aşağıdan yukarıdan hiç değmeden belirgin bir baskı olmadan içine alabildi ama benim kulağım başka, sizinki başka, ölçüp bakmak lazım aslında. Konforlarına değineceğiz.
İçinde 20hz-20kHz dinamik aralığa sahip sürücüler var ama 40mm mi, 50mm mi belirtilmemiş, üst segmentteki ürünlerde bu bilgiyi veriyorlar, giriş segmentinde yok lakin olmalı. 100db hassasiyete sahip 32 Ohm’luk bir kulaklık genel olarak. Mikrofonu 10Hz-10kHz aralıkta.

Önce CS:GO. CS:GO’daki ilk beklentim çevresel ses performansı, yani biriyle aynı koridora girdim mi, koşa koşa yürüyorsa eğer duyabilmeliyim, Arctis 1’de duyabiliyorum, yön olarak da belli, yani sağ arka köşeden mi sol arka köşeden mi biliyorsunuz. Silah sesleri yine RAW gibi ortalama bir netlikte, keskin nişancı tüfeklerinde biraz daha tok bir ses arıyorsunuz.
Apex Legends’ta CS:GO’ya göre devasa bir alan var sonuçta ama nedir kapalı ortamlara girerseniz yine kim geliyor, kim gidiyor net bir şekilde duyarsanız, nerde sıkılıyor bilirsiniz. Uzun süren ellerde kulaklığın sizi yormaması lazım, Arctis 1 de hafif bir kulaklık, yorucu değil, ağırlık 50:50, kafa bandı ve yastıklarda dengeli dağılıyor hissini verdi bana. Terletme anlamında, bu yastıklar daha açık gözenekli mikro fiber yastıklar kadar ferah değil, suni deri kadar değil kesinlikle ama biraz daha terletmeye müsait, bu terleme olayı da kişiden kişiye değişen bir şey gerçi.
Avantajı nedir, ses yalıtımı daha açık gözenekli mikro fiber malzeme yastıklara göre daha iyi, etraftaki yol, araba sesi, dip gürültüleri fena törpülemiyor. Genel olarak saatlerce takarım, yormaz beni dedirtmiyor ama uzun ellerde de çıkarayım şunu demiyorsunuz.

Bazı oyunlarda da gelen sesten çok ilettiğiniz ses, iletişim önemli, dolayısıyla şöyle bir mikrofonundan gelen sesi dinleyelim.
İşin müzik tarafına geçince, maksimum sesi orta seviyeden yüksek, iyiye yakın, kulakları çınlatacak veya boynuma alırım dinlerim diyebileceğiniz bir ses yüksekliği değil bu kesinlikle, en azından distorsiyon yok.
Tizler, midler, tok seslerin arkasında kalıyor, misal veriyorum Rock dinlemek için pek keyifli değil, detay ve ayrımı günü kurtarır ama keyif vermez. Rap ve Trap, bas ses ağırlıklı şeyler dinlerken basslar var ama derinlikleri, vuruculukları yeterli değil, benim gibi bas seven birini mutlu etmez. Dinamik aralığı belki bir oyuncu kulaklığından biraz daha iyi, sahnesi pek geniş değil,

Steelseries Arctis 1. Bu videonun yayınlandığı tarih itibarıyla fiyatı 400TL civarında, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. RAW ile arasındaki fiyat farkına değer mi, orada şöyle bir detay, bir kampanya var, Steelseries Hepsiburada’dan alacağınız sınırlı sayıdaki Arctis 1’in yanında PUBG Mobile, Lords Mobile, Mia Online, Wolfteam gibi oyunlar için oyun içi para hediye hediyor, bu şekilde avantajlı mesela. Bunun dışında Arctis RAW ile hemen hemen aynı ama boy bantları artık metal, ufak tefek detaylarla rafine edilmiş bir kulaklık.
Segmentindeki en iyi ses kalitesini sunuyor diyemem, Corsair HS-50 gibi malzeme kalitesi, ses kalitesi anlamında daha başarılı bir rakibi, rakipleri var. Özetlemek gerekirse, Steelseries Arctis 1, sınırlı sayıdaki ürüne özel kampanyası, başarılı çevresel sesi, gerçekten beğendiğim mikrofonuyla oyun odaklı olarak tercih listenizde en azından bulunabilecek bir kulaklık.
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim