Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Hem PC hem de Android kontrolcüsü "Steelseries Stratus Duo"

Bu videoda Steelseries Stratus Duo'yu inceliyoruz. Ergonomisi başarılı mı, uzun maratonlarda yoruyor mu, tuş hissiyatı, geri dönütleri iyi mi, kaç saat kullanım süresi sunuyor, tüm detaylar videoda.
Kontrolcüler artık tek platforma, cihaza bağlışeyler değiller, idealde de öyle olmaması gerek diye düşünüyorum. Evet, bir konsol kontrolcüsü konsola has kontrollere, yeteneklere, ergonomiye sahip olduğu için konsolla sınırlı kalabiliyor ama mesela bilgisayar için kullandığımız kontrolcüyü telefonda da kullanabilsek veyahut Bluetooth’lu herhangi bir cihazda, 2.4GHz alıcısını bağlayıp kontrolcü desteği olan bambaşka bir cihazda kullanabilsek elbette güzel olur, bunu yapabilen kontrolcüler bayağıdır var zaten.
Steelseries Stratus Duo Windows’lu bilgisayarınızda, Android telefonunuzda, Samsung bir telefonunuz varsa Gear VR ile kullanabileceğiniz kablosuz bir kontrolcü. 
Renkli, sunumu güzel kutusundan kontrolcünün kendisi, minik, sırıtmayan bir kablosuz alıcı, 1.8 metre uzunluğunda silikonlu, yeterince esnek bir Micro USB kablosu çıkıyor, Tip C olmalıydı bu kablo.

Stratus Duo, Xbox kontrolcülerini andıran bir yapıya sahip. Sert plastik malzemeden ve ağırlık anlamında bana göre çok tatlı bir denge kurulmuş, misal veriyorum bir PS4 kontrolcüsünden hayli ağır, Xbox kontrolcüsünden biraz daha hafif ama ne uzun maratonlarda yoracak kadar ağır aslında, ne de ucuz hissettirecek kadar hafif.
Mat, hafif kumlu bir yüzeyi var, terleyince kayacak bir malzeme değil kesinlikle, ergonomik olarak standart PS4 kontrolcülerini istemsizce sıkan biri olarak ben bu Xbox kontrolcüsü vari yapıyı daha çok seviyorum, kullanması daha rahat buluyorum.

D-Pad yani yön butonları, daha doğrusu butonu diyeyim, tek bir parça çünkü, yumuşak bir anahtar yapısı var, hatta belki biraz fazla yumuşak zira geri dönütleri, hani o bastım hissiyatı çok kuvvetli değil. Ortası kavisli, ben kullanımını rahat buldum, öyle derin de değil, tercih meselesi. ABXY butonları bunlar normal bir kontrolcüyle eşdeğer düzeyde derinler, hani ekstra tepkisel diyemem, yine yorucu butonlar değiller kesinlikle.
Joistiklerin ortaları çukur, parmak içerisine oturuyor ama benim için biraz sertler, ben daha yumuşak joistiklere alışkınım, yine tercih meselesi. Ortada anasayfa, ileri ve geri butonları var, heyecan anında yanlışlıkla basmayalım diye biraz derine gömülmüşler.

4 kademeli bir LED aydınlatma var, buradan batarya durumunu, bağlantı durumunu gözlemleyebiliyorsunuz, yalnız kullanım esnasında neden zırt pırt yanıp sönüp dikkat dağıtıyor, ben de bilmiyorum.

Gelelim arkasına, L1, L2, R1, R2 bildiğimiz tetikler, Steelseries Manyetik Hall Effect sensörlerle güçlendirdiğini söylemiş bu tetikler için, joistikler gibi normalden biraz daha ağırlar ama bu ağırlık bence daha kontrollü yapmış tetikleri.

Açma kapama anahtarı, batarya durumu butonu, basıp istediğiniz zaman kontrol edebiliyorsunuz, Micro USB portu ki etrafı kapalı değil, kablosu standart bir kablo, kablosunun başına bir şey gelirse yine istediğiniz bir kabloyu takar devam edersiniz. Wireless eşleştirme butonu ve 2.4GHZ/Bluetooth geçiş anahtarıyla buradaki detaylar böyle.

Genel olarak Stratus Duo bana o, özel bir kontrolcüden beklediğim kalite hissiyatını verdi, atmayın, fırlatmayın, teşvik etmeyeyim ama özetle sağlam bir kontrolcü, standart bir şey değil kesinlikle. Elime oturdu, dediğim gibi bu yapıyı seviyorum, daha rahat bence, elimi iten bir çizgisi, hattı yok üzerinde. Şimdi lafı uzatmayayım, oyun deneyimimi anlatayım size.
Önce PC’ye bağladım, taktım alıcısını, 2.4GHz bandı üzerinden kullandım. Bir oyuncu dizüstünüz vardır, onda alıcıya da gerek yok, direkt Bluetooth üzerinden bağlayın. Aslında kablosuz alıcı kontrolcünün üzerinde taşınabiliyor olsa, üzerinde bir yuva olsa çok güzel olurmuş.

Forza Horizon 4. Aslında böyle kontrolcüler, iyi kullanıldıklarında yarış oyunlarında bir klavyeden avantajlılar zira tetikler bir pedal görevi görüyorlar, ne kadar basarsanız o kadar gaz veriyor, klavyede tuş basıldığı anda %100 gaz vermiş oluyorsunuz. Manevra konusu da önemli, aynı şekilde joistikler, bir direksiyon gibi istediğiniz kadar dönme fırsatı veriyor.
Klavyeden joistiğe ilk geçişte “Yok arkadaş, klavye daha iyiydi” diyebilirsiniz ama öyle değil, zamanla oturuyor, hele ki Rocket League gibi oyunlarda klavye değil kontrolcü daha avantajlı, ben her şeyde klavye fare taraftarıyım ama klavyeyle bu oyunda geri kalabiliyorsunuz.
Bluetooth bağlantı dedik, Samsung Galaxy S10+ telefonuma bağlayayım dedim, bağlandı, hatta denediğim tüm Bluetooth’lu cihazlara bağlandı, sorun çıkarmadı.
Lakin şöyle bir şey var, telefonu alıp kontrolcüye takamıyorsunuz, bunun için Smart Grip adında ayrı bir aparat almanız gerek, o da 10 dolarlık bir şey aslında, niye kutu içeriğinde değil, bilmiyorum ama üzücü, ayrıca ekstra bir aparat ne kadar dengeli olur, ne kadar sağlamdır bilemiyorum.

Diğer bir çok önemli detaya gelelim, bu kontrolcüyle PUBG oynayamadım. Real Racing 3 mesela, gayet güzel çalışıyor ama PUBG, PUBG kontrolcüyü görmüyor bile, gerçi Razer Raiju Mobile kontrolcüm de çalışmadı, ürüne has bir durum değil gibi.
Fortnite, Fornite’da canavar gibi çalışıyor, ekrandaki her şey tuşlara göre şekil alıyor, R1, L1 ile silahlar arasında geçiş yapabilirsin, A ile zıplayabilirsin, X ile eşya toplayabilirsin gibi gibi, kontrolcüyle tam uyumlu. Yine böyle kontrolcü uyumlu oyunları bulmak için bir uygulama var, işinize yarayabilir.

Kullanım süresi, 20 saatin üzerinde denmiş, ben birkaç defa sıfırlayabildim bataryasını, 15-20 saat arası bir kullanım süresi elde ettim, 2.4GHz/Bluetooth, hangisini daha yoğun bir şekilde kullanırsınız bilemem ama buna göre değişiyor alacağınız kullanım süresi. Şarjı bitti diyelim, kablosunu bağlayıp oynamaya devam edebiliyorsunuz.

Steelseries Stratus Duo. Öncelikle Smart Grip’in kutu içerisinden çıkmaması çok büyük bir eksiklik, adını sanını duymadığımız ürünlerde bile ya entegre bir biçimde ya da kutu içeriğinde çıkıyor bu aparat ve ben bu aksesuarı ben Türkiye’de bulamadım. Entegre aparatlılara göre PC’de Steam için, TV’de, tablette kullanırken, Android VR için kullanırken evet normal bir kontrolcü gibi görünmesi, çoğu rakibi sadece Bluetooth desteklerken 2.4GHz üzerinden de iletişim kurabilmesi elbette daha iyi ama aparat dediğim gibi kutudan çıkmalıydı.
PC’de kullanmayı planlıyorsanız eğer Xbox kontrolcüleri var, bilgisayarda çalışıyorlar ve çok daha ucuzlar. Birden çok cihazda kullanmayı planlıyorsanız bakılabilir lakin fiyatının 450-600TL arasında olması Stratus Duo’nun işini zorlaştırıyor.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim