Anlık Bildirim
 
Günümüzde bilim dünyasının popüler konularından birisi de antibiyotikler. Bazı antibiyotiklerin artık işlevi kalmamış durumda. Araştırmacıların son çalışması ise antibiyotik tedavisine yönelik oldu. Şu ana kadar hep antibiyotik tedavisini yarıda kesmenin bakterilere direnç kazandırdığı söylenir. Son çalışma sonucunda uzmanlar bu duruma farklı bir bakış açısı getirmişler.

Örneğin Brighton ve Sussex Tıp fakültesi’nde Enfeksiyonal hastalıklar Profesörü Martin Llewelyn bu görüşe katılmıyor. Profesör, antibiyotik tedavisinin tamamlanmamasının bakterilerde direnç kazanımına sebep olduğuna dair kuvvetli delil bulunmadığını, hatta fazladan alınan antibiyotiğin dirence sebep olduğunu belirtti.


Bakterilerin direnç kazanmasına neden oluyor

Üstelik  bir çok uzman da aynı görüşü şimdiden desteklemeye başlamış. Uzmanlara göre sonuna kadar devam edilen bir tedavi, hedef konumundaki bakterileri ortadan kaldırmasının yanı sıra vücudumuzda bulunan ve herhangi bir antibiyotiğe karşı direnci bulunmayan bakterilerin direnç kazanmasına neden oluyor. Dolayısıyla sonuç olarak fayda zararın gölgesinde kalıyor. Bilim adamları ayrıca bu durumun çoğu bakteri için geçerli olduğunu da eklemişler.


İşin daha da ilginci St George Üniversitesi'ndeki mikrobik patogenez profesörü Jodi Lindsay’in aktardıklarına göre daha kısa süreli uygulanan antibiyotik tedavisiyle uzun süre uygulanan arasında bir kaç istisna dışında başarım farkı bulunmamakta.

İyi hissedilince tedavi bırakılabilir mi?


Her ne kadar şu an için hastalar kendilerini iyi hissettiklerinde tedaviyi bırakabilirler denilse de alınması gereken antibiyotik miktarı ve türü kişiden kişiye değişkenlik göstermekte. Bunun için araştırmacıların kişiye özel ilaç uygulamasının uzunluğunu tespit etmek için çalışmalara başladığı rapor ediliyor.
Antibiyotik tedavisini tamamlamak zararlı olabilir Tam Boyutta Gör

Konu ile ilgili olarak İngiliz Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalara başladığı da gelen diğer bilgiler arasında. Yine de yetkililerden bir bilgilendirme gelinceye kadar hali hazırda doktorunuzun size uyguladığı tedaviye ne olursa olsun sadık kalın. Zira çalışma henüz yetkililerce onaylanmadı. Bundan daha da önemlisi size tavsiyemiz doktor tavsiyesi olmaksızın antibiyotiklere başvurmamanız olacak. İlerleyen günlerde gelişmeleri hep birlikte takip ediyor olacağız. Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11831 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim haberleri, bilim ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim