Anlık Bildirim

Araştırmacılar kanamaları yavaşlatan bir madde üzerinde çalışıyor

Araştırmacılar kanamaları yavaşlatan bir madde üzerinde çalışıyor

Bilim kurgu filmlerinden gerçek hayata aktarılmaya çalışılan en önemli projelerden birisi yaraların kısa sürede iyileştirilebildiği sistemler geliştirmek. Son olarak Elysium filminde gördüğümüz gibi kısa sürede vücut organlarını eski haline döndüren sistemler pek mümkün görünmüyor ancak minik de olsa bazı adımlar atılmış durumda. 

MIT ve Texas Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen bir madde ile yaralardaki kanamalar yavaşlatılyor ve bu sayede kişinin tıbbi müdahale gelene kadar hayatta kalması sağlanıyor. Bu yöntemde kanın yüzde 77 oranında daha hızlı pıhtılaştığı belirtiliyor. 

Araştırmacılar proje için hidrojel adında bir maddeyi modifiye etmiş. Hidrojel maddesi doğada çözünebilir nitelikte ve vücut ve işleyiş süreçleri ile tam uyum sağladığı için tıbbi uygulamalarda sıkça kullanılıyor. Ekip hidrojel maddesine iki boyutlu nano pıhtı yuvarları eklemiş. Bu sayede hidrojel vücuda girdiği andan itibaren eski haline geri dönebiliyor. Benzer yöntemlere göre hidrojel çok daha zararsız ve pıhtılaşma diğer kısımlara etki etmeyecek şekilde kontrol ediliyor. 

Projenin geleceğinde hidrojel maddesini şırıngılara koyarak özellikle askerlerin yanında taşıyacağı bir formata getirmek var. Böylece ağır yaralı bir askerin yarasına hidrojel ile müdahale ederek kanamanın bir saate kadar yavaşlatılması ve tıbbi yardım gelene kadar hayatını kaybetmemesi mümkün olacak. Proje henüz erken aşamalarında ve ne zaman hayata geçeceği belirsiz.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
736 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim, uygulama haber
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim