Anlık Bildirim

Bor kullanılarak normalden çok daha güçlü çelik geliştirildi

Balıkesir'de bir Ar-Ge firması bor madenini yüksek teknolojiyle işleyerek Bor Karbür isimli yeni bir bor türevi geliştirdi. Bor karbür, ham madde olarak kullanılarak yüksek güçlü çelik üretildi.

Bor kullanılarak normalden çok daha güçlü çelik geliştirildi Tam Boyutta Gör

Dünyadaki 90 çeşit madenin 77’si ve bor madeni rezervinin yüzde 72’si Türkiye’de bulunuyor. Ülkemizdeki bor madeni hacmi geniş olmasına rağmen boru işleyen çok az firma bulunuyor. Bor, işlenmediği zaman maddi değeri düşük oluyor. İşlendiğinde yüksek değerli bir malzeme elde ediliyor ve pek çok sektörde kullanılabiliyor.

Balıkesir’de bir Ar-Ge firması, boru işleyerek ve saflaştırarak yaptığı çalışmalar ile dikkat çekiyor. Firma istenilen mikron değerine sahip Bor Karbür isimli yeni bir bor türevi geliştirdi. Bor karbür üzerine uzun zamandır Ar-Ge çalışması yürüten firma, bor karbürü ham madde olarak kullanarak yüksek sertliğe ve kaymazlık yeteneğine sahip dayanıklı bir çelik üretmeyi başardı.

Normal Çelikten Üç Kat Daha Güçlü

Geliştirdikleri güçlü çelik ile ilgili açıklamalarda bulunan bilim insanı Faruk Durukan, dünyanın en kaliteli çeliğini elde etmek adına bu projeye giriştiklerini ve sonuç olarak bor ham maddesi kullanarak yüksek kalitede çelik geliştirdiklerini ifade ediyor. Bor karbür maddesini çeliğe yedirerek 70 rotver düzeyine kadar çeliğin sertleşmesi sağlandı. Bu sayede normal çelikten üç kat daha güçlü bir çelik elde edildi.

İhracat için önemli bir keşif olduğunu vurgulayan Faruk Durukan "Bu çalışma ülkemiz için çok önemli bir çalışmadır. Bu proje sayesinde ülkemizde çelik ihracatında yeni bir kapı açılmış oluyor. Artık dünyaya çelik satacağız. İşlenmiş ürün halinde dünyaya en kaliteli çeliği satmayı kendimize hedef belirledik. Bor madenini olduğu gibi değil, işledikten sonra bir ürüne dönüştürerek satmak, ülkemizi çok farklı noktalara taşıyacaktır." dedi.

Bor Karbür ile Yüksek Dirençli Lastik Üretilecek

Bor karbür, dayanıklılığının yanında ileri düzeyde kaymazlık özelliğine de sahip. Bu anlamda bor karbür, lastik üretimine büyük yenilik kazandıracak. Bor karbür kullanılarak yüksek kaymazlık oranına sahip lastik üretimi yapıldı. Lastik üretimi yapan firmalar, bor karbür kullanarak dayanıklı lastiklerin seri üretimini yapacak.

Her ne kadar ülkemizdeki maden rezervleri geniş hacme sahip olsa da çıkarılan madeni işleyip endüstride kullanılacak bir ürün haline dönüştürmediğimiz zaman pek de faydalı olamıyor. Bu nedenle borun bu şekilde işlenerek yüksek kaliteli bir ürün elde edilmesi önemli bir gelişme.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9184 kez okundu.
37 kişi, toplam 37 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bor madeni, Diğer Bilim ve Popüler Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim