Anlık Bildirim

Google'ın quantum bilgisayarı normal bilgisayardan 100 milyon kat hızlı

Google'ın quntum bilgisayar üzerindeki çalışmaları sonuç verdi. Deneysel quantum bilgisayarın normal bir bilgisayardan 100 milyon kat daha hızlı olduğu yetkililer tarafından açıklandı.
 
Google'ın quantum bilgisayarı normal bilgisayardan 100 milyon kat hızlı
Quantum hesaplamalarla ilgili birkaç başarısız deneme sonrasında Google sonunda D-Wave X2 süper bilgisayarıyla başarıya ulaştı. Quantum bilgisayarın yapılan testlere göre normal bir masaüstü bilgisayardan 100 milyon kez daha hızlı işlem yapabildiği ortaya çıktı.
Google 2013 yılında NASA ile birlikte yapay zeka laboratuvarunda deneylere başladığını duyurmuştu. Bugüne kadarki testler normal bilgisayardan daha iyi bir performans verememişti. Son yapılan denemede ise özenle hazırlanmış karmaşık bir problem Google'ın Quantum yasalarına bağlı süper bilgisayarı tarafından normal bilgisayardan 100 milyon kez hızlı bir şekilde yanıtlandı. Teori bu bilgisayarın belirli algoritmaları yıllar sonra değil, saniyeler içinde yanıtlamasıyla kanıtlandı.
Peki Quantum bilgisayarlar neden gerekli? Transistörlerin giderek küçülmesi ve atomik boyutlara indirgenmesi sonucunda quantum yasaları devreye giriyor ve işlemler yapılamaz hale geliyor. Normal bilgisayardaki bit'ler yerine Quantum bilgisayarlar ise qubit'leri kullanarak bu sorunu aşıyor. Qubit'ler aynı anda hem "0"dan hem de "1"den biraz barındırabiliyorlar. Bu duruma "süper pozisyon" deniyor. Yani müdahale edilmediği-izlenmediği sürece bir qubit süper pozisyon içindedir ve "0" mı, "1" mi olacağını tahmin edemezsiniz. Sadece müdahale ettiğiniz anda iki belirli durumdan birine geçer.
Aşağıda resmi olarak Türkçe hazırlanmış videoda Quantum temelli süper bilgisayarın mantığı daha detaylı bir şekilde anlatılıyor. İnsan teknolojisinin limitlerine nasıl ulaşıldığı gerçekten de heyecan verici.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
9966 kez okundu.
24 kişi, toplam 27 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
quantum pc, süper bilgisayar ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim