Anlık Bildirim

Li-Fi teknolojisi nihayet laboratuvar ortamından çıkıyor

Günümüzün vazgeçilmezlerinden olan kablosuz internet teknolojisi (WiFi) ilerleyen yıllarda yerini ışık ile veri aktarımı yapan ve çok daha hızlı bir teknoloji olan LiFi'a bırakacak gibi görünüyor.
 
Li-Fi teknolojisi nihayet laboratuvar ortamından çıkıyor
Li Fi'ın mucidi Harald Haas
WiFi teknolojisi verileri radyo dalgaları üzerinden ileterek kablosuz şekilde internete girmemize imkan veriyor. 2011 yılında Edinburgh Üniversitesi araştırmacı tarafından geliştirilmeye başlanan LiFi teknolojisi ise veri aktarımını radyo sinyalleri yerine ışık üzerinden yapmayı amaçlıyor. 2012 yılında CES fuarında sergilenen teknoloji o günden itibaren ilgi kaynağı oldu ve geliştirilmeye devam edildi.
Bugün gelinen nokta ışıkla sağlanan süper hızlı internetin laboratuvar ortamından çıkıp gerçek hayat koşullarında test edilmesine imkan veriyor. Bu yılın başlarında yapılan testler LiFi'in 224 Gbps hıza ulaşabildiğini bizlere göstermişti. Yeni geliştirmeyle birlikte artık internet yayan LED ampuller ofis ve endüstriyel alanlarda test edilebilecek. Şimdilik bu ampulün çevresine 1 Gbps hızında internet sunması bekleniyor, bu da HD çözünürlükte bir filmin saniyeler içinde indirilebileceği anlamına geliyor. 
Li-Fi teknolojisi nihayet laboratuvar ortamından çıkıyor
 
Geçtiğimiz yıllarda laboratuvar ortamında 3GB/saniye gibi uçuk hızlara ulaşıldığını hatırlatan geliştiriciler, bu noktadan sonra ise farklı led lambalardan alınan paralel yayınlar ile hızın katlanarak arttırılabileceğini belirtiyor. Işıkla iletişimin günümüze göre daha güvenli olduğunun altı çizilirken şimdiden bu teknolojiyi geliştirmeye başlayan onlarca şirket kurulmuş durumda. Bağlantının karanlık ortamlarda nasıl iletileceği ve bugünkü altyapıya nasıl uyum sağlayacağı şimdilik belirsiz. 
Li-Fi teknolojisi nihayet laboratuvar ortamından çıkıyor
 
Harald Haas LiFi teknolojisini test ediyor
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6778 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
lifi, lifi nedir ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim