Anlık Bildirim

NSA verilerini sızdıran çalışana rekor hapis cezası

2016 yılında NSA'e ait bir belgeyi basına sızdıran ve yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunan Reality Winner, 63 ay hapis cezasına çarptırıldı. 63 ay, bu alanda verilen en yüksek ceza.

NSA verilerini sızdıran çalışana rekor hapis cezası
 

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı(NSA) son dönemlerde veri ihlalleriyle sık sık gündeme gelse de ABD'deki bir federal mahkemenin verdiği karar veri ihlallerinin bedelinin çok ağır olabileceğini gözler önüne serdi. Bundan yaklaşık iki yıl önce NSA'e ait gizli bir dokümanı basına sızdıran Reality Winner isimli 26 yaşındaki çalışan, bu davranışından ötürü bugüne kadar gizli belgelerin basına sızdırılması nedeniyle verilen en yüksek hapis cezasına çarptırıldı.


İki yıldır tutukluydu 

NSA için analitik hizmetler sunan Pluribus International şirketinde tercüman olarak çalışan Reality Winner, 2016 yılında ABD'deki başkanlık seçimlerinden çok kısa bir süre önce NSA'in, Rusya'nın siber saldırı planına ilişkin raporunu basınla paylaşmıştı. Rapor bağımsız medya kuruluşu Intercept'te yayınlanırken raporun yayınlanmasından sadece 1 saat sonra Winner hakkında tutuklama kararı çıkarılmıştı. Yaklaşık iki yıldır tutuklu bulunan Winner hakkında mahkeme son sözünü dün söyledi. 


Winner'a toplamda 99 aylık hapis cezası veren mahkeme; cezanın 5 yıl 3 aylık kısmının ardından Winner'ın cezanin geri Kalan kisminda denetimli serbestlikten faydalanabileceğini açıkladı. Kararı uygun bulan federal savcılar, Winner'ın; meslektaşlarına ve ülkesine ihanet ettiğini dile getirirken Intercept'in baş editörü Betsy Reed ise Winner sayesinde Amerikan seçim sistemindeki savunmasızlığın ortaya çıktığını açıkladı. Betsy Reed, Winner'a verilen bu yüksek cezanın, Winner'ın cesur davranışına karşılık basın özgürlüğüne saldırı niteliğinde olduğunu düşünüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim