Anlık Bildirim

Uluslararası Uzay İstasyonu kırmızı sprite görüntülemeyi başardı

 Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli astronotlar, geçtiğimiz günlerde Meksika üzerinde görülen kırmızı ahtapot şeklindeki sprite'ı görüntüleyerek son yılların en ilginç doğa fenomenlerinden birini kayıt altına almayı başardılar. 10 Ağustos'ta Meksika'nın güneyinde yaşanan gök gürültülü ve şimşekli fırtına sırasında ortaya çıkan kırmızı sprite, Dünya'nın yaklaşık 400 kilometre üzerinden geçmekte olan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yüksek çözünürlüklü kameraları tarafından görüntülendi.
Şimşek ve yıldırım benzeri bir elektrik boşalması olan spritelar, şimşekli fırtınalar sırasında görülürler ve bu fırtınaların üstünde, 65 - 70 kilometre yükseklikte meydana gelirler. Araştırmalara göre 3 ile 10 milisaniye arasında meydana gelen spriteler, bu kadar kısa sürede gerçekleştikleri için çok nadir görüntülenebiliyorlar.
 Spriteler yapı olarak şimşeklere ve yıldırımlara benzeseler de, bu doğa olayına neyin sebep olduğu henüz bilim insanları tarafından belirlenebilmiş değil. Sprite oluşumuyla ilgili en yaygın teori, bu doğa olayının İyonosfer'deki düzensizlikler sonucu meyadana geldiği yönünde. Ancak bu hipotezi destekleyen kanıtlar henüz toplanmış değil.
 
Uluslararası Uzay İstasyonu kırmızı sprite görüntülemeyi başardı

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6041 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim, iss ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim