Anlık Bildirim

Yeni faaliyetler için yapılan harcamalar Uber'i zarara uğrattı

Yolculuk paylaşım uygulaması Uber; gıda dağıtım faaliyeti Uber Eats ve bisiklet paylaşım ağı Uber Bike'a yaptığı yatırımlar nedeniyle bu yılın ikinci çeyreğini 891 milyon dolar zararla kapattı.

Yeni faaliyetler için yapılan harcamalar Uber'i zarara uğrattı Tam Boyutta Gör
 

Yolculuk paylaşım uygulaması Uber henüz halka açık bir şirket değil. Hisseleri herhangi bir borsada listelenmeyen şirketin mali sonuçları kamuoyuyla paylaşmak gibi bir mecburiyeti yok. Yine de geçtiğimiz yıl ağustos ayında şirketin başına gelen Uber CEO'su Dara Khosrowshahi, şeffaf bir politika izlemek adına tıpkı halka açık bir şirket gibi üç aylık mali sonuçları paylaşmayı tercih ediyor. Bu yılın ikinci çeyreğine ait mali sonuçları paylaşan şirkette zarar problemi henüz çözülebilmiş değil.


Zarar yüzde 15 arttı 

Geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğinde 1.1 milyar dolar zarar eden şirket bu yıl ise nisan-haziran dönemini 891 milyon dolarlık zararla kapattı. Bu miktardan hisse bazlı tazminat ödemelerinin, hisse değerindeki kayıpların ve ihtiyat akçesinin çıkarılması sonucunda ulaşılan net zarar ise 659 milyon dolar olarak belirlendi. Bu meblağ şirketin birinci çeyrekte uğradığı 577 milyon dolarlık net zararın yaklaşık yüzde 15 üstünde. Yani şirket geçen yıla kıyasla zararı azaltmış olsa da bir önceki çeyrekten daha fazla zarara uğradı.


Bu farklılığın temel nedeninin Uber'in faaliyet gösterdiği yeni iş kolları olduğu düşünülüyor. Bir süredir gıda dağıtım hizmeti Uber Eats'e yönelik ciddi yatırımlar yapan şirket son aylarda bisiklet paylaşım ağı kurmak için de önemli miktarda para harcamıştı. Bu çabaların en sonuncusu ise elektrikli bisiklet paylaşım şirketi Jump'ı satın almak oldu. Uber'in, Jump için 200 milyon dolara yakın para ödediği tahmin ediliyor. 


Tabi zarar problemi şirket için can sıkıcı olsa da olumlu gelişmelere engel olacak nitelikte değil. Piyasaya sürüldüğü 2009 yılından bu yana toplam 11 milyar dolarlık nakit harcaması yapan şirket geçtiğimiz yılı 4.5 milyar dolarlık zararla kapatmıştı. Buna karşılık Bloomberg'ün raporuna göre şirketin kasasında halen 7.3 milyar dolarlık nakit bulunuyor. Buna ek olarak Dara Khosrowshahi 2019'un ikinci yarısında şirketin halka arz edileceğini belirtiyor. Böylece şirket halka arz ile birlikte kasasındaki nakit miktarını artırıp yeni yatırımlar için kaynak yaratabilecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim