Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Evin güvenliği bu ufaklığın işi "TP-Link Tapo C200 incelemesi"

Bu videoda TP-Link Tapo C200'ü inceliyoruz. Minimal tasarımı ve yapısını ele alıyor, giriş çıkışlarını değerlendiriyor, uygulamasıyla kontrolünü detaylandırıyor ve farklı sahnelerde sınıyoruz.
Tapo’nun kutusundan kendisi, 9V 0.6A adaptörü ki 3 metrelik bir kablosu var, kablo yetişecek mi acaba dedirtmiyor, duvara, tavana sabitlemek için gerekli parçalar ve alışılageldik dökümatasyonlar çıkıyor, 3 yıl garantili.

Tasarım. Beyaz renkli Tapo C200 ufak, şirin bir robot gibi görünüyor aslında. 11.7cm boyunda, eni ve derinliği de fazla değil dolasıyla bulunduğu ortamda sırıtmıyor, evin içine koca bir kamera yerleştirmişsiniz gibi durmuyor. Arkasında güç girişi, altında aparatlarıyla sabitlemek için gerekli yuvalar var. Sırtında da hoparlörünü görüyorsunuz, hemen altında da bir mikrofonu var, mikrofonuyla Google Asistan üzerinden kontrol edilebiliyor.
128GB’a kadar destekli Micro SD kart yuvası gizli bir yerde, kamerayı en yukarıya çıkarttığınız zaman erişilebilir hale geliyor. 

Kamera 1/ 2.9 inç sensörlü, F/2.4 diyaframlı, 1080P akış yapabiliyor, H.264 15 kare/saniyeye kadar destekli. Hareket sensörlü, hırsız da olsa kedi de olsa Tapo uygulaması üzerinden hareket olduğu vakit hemen bildirim yolluyor, deneyimlerim neticesinde hiçbir şey olmadığı halde bildirim attığı olmadı, hareket olduğunda da düzgün bir şekilde gördü.

Yatay olarak 360 derece, dikey olarak 114 derece hareket edebiliyor ki özeti şudur, koyduğunuz alanda istediğinizi görüyorsunuz. Gece görüşü Infrared LED’lerle sağlanıyor, yaklaşık 9 metreye kadar aydınlatabiliyor, olan biteni gece de görüyorsunuz, yüz seçebileceğiniz kadar net görüntü alıyor.

Daha önce incelediğimiz, abisi diyebileceğimiz NC450 720P 30 kare/saniyeye kadar kayıt yapabiliyordu. Rakibi Xiaomi Smart Home 360 H.265 destekli, daha az bant genişliği, iyi bir şey demek bu ama kare/saniye değeri belirtilmemiş.
Kurulumu ve yönetimi için Tapo uygulamasını indirmeniz gerek, Android ve iOS destekli ama Türkçe dil desteği yok henüz. TP-Link hesabınızı giriyorsunuz, cihaz ekle deyip Tapo C200’ü buluyorsunuz, ne yapmanız konusunda sizi bilgilendiriyor, Tapo’ya bağlanıp eşleşmelerini sağlıyorsunuz ve ilk denemede buldu, uğraştırmadı. Cihazı ortamda bulunan bir Wi-Fi ağına bağlamanız gerekiyor, 2.4GHz bandı üzerinden iletişim kuruyor. Adını ve konumunu belirliyorsunuz, kurulum süreci bu kadar.

Ana sayfasında aygıtlar penceresi var, 32 kamera eklenebiliyor bu uygulamaya. Bas bırak mantığıyla misal veriyorum çocuklarınızın odasına koyduysanız onlara seslenebilirsiniz veya telefon görüşmesi başlatabilirsiniz. Pan ve Tilt yani sağa sola ve yukarı aşağı yapıyorsunuz buradan, pek hızlı değil ama konumları kaydetmek var, diyelim odanın köşesine getirip kaydettiniz, bastığınız anda oraya dönüyor. Diyelim ki eve birisi girdi, korkutmak için alarmı devreye sokabiliyorsunuz ama sesi az, bulunduğu ortamın, odanın ötesine geçmeyecek düzeyde bir ses. İsterseniz anlık görüntü ve video kaydı alabiliyorsunuz, telefona geliyor bu kayıtlar ama asıl mesele Micro SD ile yerel depolama kısmı.
Loop yani döngüsel kayda alırsanız eğer depolama bitmiyor, en eski kayıttan itibaren gerektiğince silerek sürekli kayıt alabiliyorsunuz. Bu kayıtları gün gün takvim üzerinden görebilirsiniz veya şu gün şu saatlerde kayıt al diyebilirsiniz. Uygulamanın bir güzelliği de şu, dörder dörder olmak üzere tüm kameraları etkin bir şekilde görmenize, kullanmanıza olanak sağlıyor. 

Ayarlardan video rotasyonuna alabilirsiniz, üzerindeki LED’i kapatabilirsiniz, hareket sensörüne ihtiyacınız yoksa devreden çıkarabilirsiniz veyahut ne kadar seçiçi olması gerektiğini ayarlayabilirsiniz.

Çektiği görüntünün kalitesine gelecek olursak, görüntü yeterince iyi ve gördüğüm kadarıyla  daha pahalı abisi NC450’den hareket anlamında daha hızlı değil belki ama görüntü kalitesi olarak daha iyi ki bu daha önemli bir şey.
Allah korusun ama herhangi bir hırsızlık durumunda eşgal daha net bir biçimde belli olur, günlük kullanımda da, evdeki çocukları, yaşlıları gözlerken ortamda olup biteni daha net bir şekilde görürsünüz, gündüz ve gece modu seçimini kendisi yapabiliyor zaten.

TP-Link Tapo C200. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 280TL civarında ama Dolar-TL dalgalı, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Segmentindeki en dişli rakibi Xiaomi Mijia Smart Home 360, H.265 kodlama ve gece 940nm aydınlatmayla önde, dikey açı anlamında 96 dereceyle bir tık geride, tabii bunlar kağıtüstü şeyler. Tapo C200 3 yıl Türkiye garantili, Xiaomi rakibi 2 yıl distribütör garantili, arada böyle önemli bir fark da var. Özetle, Tapo C200, TP-Link içerisinde abisi NC450’ye kıyasla daha uygun fiyatlı ama görüntü kalitesi anlamında daha başarılı bir seçenek olarak karşımızda, karar sizin.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim