Anlık Bildirim

İnternet kafelerden yüksek ücret aldığı iddia edilen Microsoft hakkında Rekabet Kurulu kararı

Microsoft’un internet kafelerden yüksek lisans ücreti istemesi ile ilgili Rekabet Kurulu hakkında açılan soruşturma sonuçlandı. Soruşturma, Microsoft'un 3+ projesi ile ilgili olarak açılmıştı.
Microsoft’un internet kafelere destek vermek ve kafe sahiplerinin uygun fiyata lisanslı Microsoft yazılımları alabilmesini sağlamak için Microsoft tarafından başlatılan 3+ projesi hakkında açılan Rekabet Kurulu soruşturması sonuçlandı. Microsoft'un pazardaki hakim durumunu kötüye kullanarak Türkiye'deki internet kafelerden daha yüksek ücret istediği iddia ediliyordu. 

Proje dâhilinde Windows 7 Professional, Microsoft Office Pro Plus gibi çözümler satışa sunulmuş, Windows Live Essentials ile de MSN, mail, fotoğraf ve video arşivi, kişi yönetimi, not gibi uygulamalar da önerilen yazılım olarak kafelere kurulmaya başlanmıştı. Microsoft’un lisanslı yazılımları birbirine bağlı olarak satması (Windows + Office gibi) ve Türkiye’deki internet kafe yazılımı fiyatlarının yurt dışındaki fiyatlardan çok daha yüksek olması tepkilere neden olmuştu.

Danıştay’ın tutanakları arasında yer alan iddialarda Microsoft'un yazılımları birlikte satma stratejisini diğer ülkelerde uygulamadığı ve bunun sonucunda lisans ücretleri arasında uçurum meydana geldiğine dair iddialar bulunuyor. Bu iddialarda Endonezya'da 56 dolara satılan yazılımın fiyatının Türkiye’de 100 dolar olmasına ilişkin ifadeler yer alıyor.

Soruşturma sonuçlandı

Rekabet Kurulu’na taşınan 3+ projesi 2012 yılında Microsoft tarafından sonlandırıldı. 2011 yılında söz konusu faaliyetler incelenmiş ve soruşturma açılmamasına kara verilmişti. Danıştay bu kararı iptal etmiş ve sonrasında Rekabet Kurulu tarafından 3+ projesi ile ilgili olarak 2017 yılında soruşturma açılmıştı.

Microsoft hakkında yürütülen soruşturma sonuçlandı ve Microsoft’un Rekabet Hukuku kurallarını ihlâl etmediği ve dolayısıyla idari para cezası uygulamasına gerek olmadığına karar verildi.


Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4447 kez okundu.
12 kişi, toplam 12 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
rekabet kurulu, microsoft ve
2 etiket daha 3+ projesi Yazılım
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim