Anlık Bildirim

Facebook bazı kullanıcılar üzerinde psikolojik bir deney yürütüyor

Facebook bazı kullanıcılar üzerinde psikolojik bir deney yürütüyor

Daha ilgi çekici bir hale gelmek adına şimdiye kadar pek çok özelliği kullanıcılar üzerinde deneyerek sosyal ağa uyarlayan Facebook, bu kez farklı bir deney başlatmış durumda.

Bir bilimsel dergiye Facebook tarafından gönderilen rapora göre yaklaşık 680 000 kullanıcı üzerinde izin almadan veya fark ettirmeden gizli psikolojik deneyler yapılıyor. 

Yaklaşık 2.5 yıldır devam ettirildiği anlaşılan deneylerde kullanıcıların haber kaynağına sürekli arkadaşlarından gelen olumlu veya olumsuz gönderiler yansıtılıyor. Deneyde amaç kullanıcıların duygularının diğerleri tarafından nasıl etkilendiğini anlayabilmek. 

Deneyler esnasında fazla sayıda negatif gönderiye maruz kalan kullanıcılar bir süre sonra daha fazla negatif duygular yüklü gönderiler paylaşmaya başlamış. Daha fazla pozitif göneriler alan kullanıcıların ise pozitif duygularını daha fazla paylaşmaya başladığı görülmüş.

Facebook'un veri kullanım sözleşmesinde araştırma ve deneyler yapabilmesine izin verildiği için kullanıcılardan herhangi bir izin almasına veya uyarı yapmasına gerek kalmıyor. Ancak deneye maruz kalan kullanıcıların herhangi bir kişisel verisine erişilmiyor. 

Facebook bu çalışmayı bir bilim dergisinde yayımladığı için artık kamuoyu tarafından farkına varılmış durumda. Ancak başka ne türlü deneyler yürütülüyor bunları bilmek oldukça güç. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
855 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim