Anlık Bildirim

Yargıtay, gizli ses kaydını delil olarak kabul etti

Telefonda sizi tehdit eden veya sizi dolandırmaya çalışan kişinin ses kaydını alsanız delil olarak kabul edilir mi? Antalya'da yaşanan bir olayda Yargıtay, ses kaydını delil olarak kabul etti.

Yargıtay, gizli ses kaydını delil olarak kabul etti Tam Boyutta Gör

Antalya'da yaşayan Mehmet B, telefonda kendisine hakaret ve tehdit eden kişinin sesini telefonla kaydetti. Ses kaydını mahkemeye delil olarak sunan ve bu kişiden şikâyetçi olan Mehmet B'nin talebi üzerine dava açıldı.

Mehmet B'ye hakaret ettiği öne sürülen sanık, telefonda yaptığı görüşmeye ilişkin ses kaydının delil sayılamayacağını savundu. Davayı yürüten Antalya 3. Sulh Ceza Mahkemesi de kaydı hukuka aykırı kabul etti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı yürüten Yargıtay 18. Ceza Dairesi, ses kaydını delil olarak kabul etti ve hukuka uygun saydı.

Yargıtay, kendisine hakaret ve tehdit ettiğine ilişkin başka türlü delil elde etme imkânı bulunmayan kişinin, hakaret edenle arasında geçen telefon görüşmesini kayda alarak elde ettiği delilin herhangi bir şekilde hukuka aykırı olmadığını açıkladı.


Kararın Gerekçesi

Dairenin kararı şöyle:

CMK'nın 135. maddesi kapsamında, iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasının bir suç dolayısıyla yapılan soruşturma ve kovuşturma sırasında iki kişi arasında gerçekleştirilen görüşmenin ancak bir üçüncü kişi tarafından uygun teknik araçlarla dinlenmesi ve kayda alınması halinde mümkün olacağı hatırlatıldı. Bu yöntemle elde edilen kanıtların hukuka uygun kabul edilmeleri için yasada öngörülen usuller çerçevesinde bu işlemlerin gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanan kararda, kendisine karşı suç işlendiği gerekçesiyle bir kişinin başkasıyla yaptığı telefon görüşmeleri ile ortam konuşmalarını kayda alması işleminin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) kişisel verilerin kaydedilmesini düzenleyen 135. maddesi kapsamında değerlendirilmesinin olanaklı olmadığına işaret edildi.

Katılanın sanıkla telefonda yaptığı görüşmeleri cep telefonuna kayıt ettiği sırada sanık hakkında yetkili organlarca başlatılmış bir soruşturma veya kovuşturma bulunmadığı belirtilen kararda, şüpheli veya sanık kavramlarının, konuşmaların kayıt edildiği aşamada sanık yönünden söz konusu olmadığı vurgulandı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10217 kez okundu.
24 kişi, toplam 24 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
ses kaydı, ses kaydı delil olabilir mi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim