Anlık Bildirim

ExpressCard devrim yaratmaya hazırlanıyor

Önümüzdeki yılın başlarında piyasaya girmesi beklenen ve notebook'ların vazgeçilmez genişleme slotu PC Card'ın yerini alacak olan teknoloji çok ilginç bir şekilde masa üstü kasalarada uyarlanması planlanıyor. Eski PC Card'ın şimdiye kadar masa üstü sistemlerde genişleme slotu olarak kullanılmamasının esas nedeni fiyatının yüksek oluşu idi.. Halbuki şimdi kablosuz devrimi sayesinde üretilecek tek çeşit kartın aynı anda hem notebook hem de masa üstü sistemlerde kullanılabilecek olması üreticilerin ağzını sulandırıyor.

  
ExpressCard devrim yaratmaya hazırlanıyor

Bu teknolojinin bugüne sarkmış olmasının nedeni ise esas uyarlama stili olacak olan PCI Express veri yolunun yakında Intel sayesinde notebook piyasasına girecek olması. Bu teknoloji ile seri bağlantılı, az bacak içeren, yüksek hızlı, veri aktarımı çok ucuza mümkün. Üstelik önceki teknolojinin kabaca yarısı olan kartları mekanik sistem olmadan sokup çıkartabilmek mekanik sorunlarında önüne geçilmesini ve küçülen taşınabilir sistemlerde daha çok genişleme olanağı sunuyor.

Beklenilmeyen gelişme ise kartların ve sistemin PCIe bağlantı şekli dışında aynı zamanda USB 2.0 bağlantısınıda desktelemesi. Bunun sayesinde yeni kart sisteminin entegrasyonunun hızlanması ve eski teknolojiye bile destek sağlanması mümkün oluyor. Diğer yandan ExpressCard hızlı ve pratik USB 2.0 teknolojisinin ilk defa kasa içine giren kart şeklinde kullanılabilecek olması anlamını da taşımakta. Tabii ki zaman içersinde PCIe yapısını kullanan sistem avantaj kazanacak, zira PCIe ile sağlanan gerçek dünyadaki hız 250 Mbit/sn gibi yüksek bir değer. USB 2.0 ile çıkabileceğiniz değer bunun sadece 1/4'ü kadar olabilmekte.

ExpressCard devrim yaratmaya hazırlanıyor
      
ExpressCard devrim yaratmaya hazırlanıyor

Kartlar iki çeşit olarak sunulacaklar bu çeşitlerden birinin genişliği 34 mm, diğerinin genişliği ise 54 mm. Fakat ikisininde pin sayısı kalınlığı ve uzunluğu aynı. Tek farkları 54 mm'lik modelin birazcık daha fazla alan kullanacak olması. Biraz önce bahsetiğim en ilginç özellik ise sistem üreticilerinin kullanıcıları kasalarını açmak zorunda bırakmadan ve USB gibi bir kablo ile ortalıklarda dolaşmayan hızlı bir gerçek kart ekleme teknolojisini sunabilecek olmaları. Umarız yakında artık çok yavaş kalan CardBus teknolojisinden kurtulup bir kart al her yere tak ve kaybet teknolojisini en kısa süre içersinde görürüz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim