Anlık Bildirim

GPU ile virüs tarama 21 kat daha hızlı

Bir kaç yıldır üzerinde oldukça durulan, ve son nesil grafik işlemcilerin artan programlanabilme özellikleriyle beraber iyiden iyiye gelişen GPGPU (General-purpose computing on graphics processing units) yani grafik işlem yongası üzerinden genel amaçlı işlem teknolojisi her alanda büyük bir hızla kullanılmaya başlandı. Bu alanların içinde fizik simülasyonları, finansal analizler, karmaşık matematik hesaplamalar, hatta virus tarama bile bulunmakta. Bu tür konularda grafik çekirdekleri, normal işlemcilere göre çok daha yüksek başarım gösteriyorlar.

İki büyük ekran kartı üreticisinden Nvidia cephesinde GPGPU için G80 grafik kartları ve bu kartlarla kurulan Tesla platformu yer alırken, AMD tarafında da R600 yongalı kartlar yoğun olarak kullanılmaktalar. Ayrıca ATI X1800 ve X1900 serisi kullanıcıları da Folding@Home projesine ekran kartları ile destek verebiliyorlar.

GPGPU kullanımının belkide ev kullanıcılarını en çok etkileyeceği nokta Virüs taramalarında olacak. Ünlü güvenlik yazılım şirketi Kaspersky labs.'ın Tarari firması ile beraber geliştirdiği Kaspersky SafeStream yazılımı kullanılarak yapılan gösterimde, iki soketli ve çift çekirdekli Opteron işlemciler ve R600 ekran kartı ile yapılan testlerde oldukça ilginç sonuçlar elde etmişler.

Kaspersky SafeStream, virüs taramasını grafik çekirdeği üzerinden yaparken 6.2Gbps yani 775MB/sn gibi oldukça yüksek, ve kullanılan sabit disk dizinin limitlerine yakın bir değerde yapabiliyor. Bu durumda kullanılan çift soket ve çift çekirdekli Opteronların yük durumu %1 ile %2 arasında. Aynı tarama işlemini, 4 adet Opteron çekirdeğini tam yükle kullanarak yaptığınızda ise, 296Mbps yani 36MB/sn olarak ölçülmüş. Sonuçlara baktığınızda CPU'nun GPU'ya göre sadece 21 kat daha yavaş olduğunu görüyorsunuz. GPGPU sonuçları her ne kadar normal işlemciye göre yüksek olsa da, tarama hızı sabit disklere takılmakta. Bu yüzden bu tür sistemlerin gerçek performansından yararlanabilecek platformların başında yüksek hızlı raid sistemleriyle desteklenmiş büyük firmaların elektronik posta sunucuları bulunuyor. Kim bilir belki yakın gelecekte, sabit disklerin performansının büyük ölçüde arttığı bir zamanda, ekran kartları ile beraber verilen oyunlar yerine Antivirüs programlarını görürüz:)

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim