Anlık Bildirim

Intel Core i5; Ekonomik Nehalem ailesi yolda, test sonuçları göründü

Intel'in yeni nesil Core i7 işlemcilerini pahalı bulanlar için Core i5 serisi yolda. Yeni işlemci ailesinin detayları ve ilk test sonuçları!

Nehalem kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisini temel alan Core i7 serisi işlemcilerini ve X58 yonga setini geçtiğimiz ay kullanıma sunan Intel, önümüzdeki yıl aynı mimariyi kullanacak daha uygun fiyatlı işlemci modelleri üzerindeki çalışmalarına da ara vermeden devame diyor. Firmanın mevcut yol haritasına göre Bloomfield seris mevcut Core i7 işlemcilerini takiben Intel, Core i5 olarak isimlendirileceği belirtilen Lynnfield kod adlı işlemci ailesini endüstrinin beğenisine sunacak. Core i7 serisi ile ortak pek çok özelliğe sahip olması bekelenen Core i5 serisi işlemciler tahmin edebileceğiniz üzere bazı farklılıklara sahip olacak fakat daha uygun fiyat seviyesinden kullanıma sunulacak.

Intel Core i5 ve ilk test sonuçları

Intel Core i7 zar tasarımı. Core i5 bazı farklılıklara sahip olacak, detaylar aşağıda!

Nehalem mimarisini esas alacak Core i5 serisi işlemciler, mevcut Core i7 modelleri gibi 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanacak. LGA1160 formunda olacak işlemciler doğal olarak LGA1366 formundaki X58 yonga setli anakartlar ile kullanılamayacak. Gelen bilgilere göre Intel, Lynnfield serisi için P55 yonga setini geliştiriyor. Yani Core i7 serisi ile mukayese edildiğinde Core i5 ailesinin hem işlemci hem de anakart fiyatları açısından toplam geçiş maliyeti çok daha düşük olacak. Peki Core i7 ve Core i5 serisi işlemciler arasında hangi özellikler ortak olacak, hangi özellikler farklılık yaratacak. Dilerseniz Core i5 serisine ait olduğu belirtilen bazı test sonuçlarına geçmeden önde bu detaylara değinelim.

Intel Core i5 ve ilk test sonuçları

Lynnfield kod adlı Core i5 serisinin anahtar özellikleri

AMD'nin lansmanı yaklaşan Phenom II işlemcilerinin performansı henüz netleşmemekle birlikte serinin en hızlı temsilcisi olması beklenen Phenom II 940 Black Edition (3GHz), Intel'in Nehalem tabanlı en yavaş modeli olan Core i7 920'den daha düşük fiyatla pazara giriş yapacak. Bağımsız testler henüz yayınlanmış olmasa da AMD'den sızan bazı dökümanlara göre Phenom II jenerasyonu Intel'in Core 2 Quad 9000 serisinden daha hızlı olabilir? Tabii işlemciler Soket AM2+ formunu koruması ve mevcut anakartlar ile kullanılabilecek olması da AMD'nin bir diğer avantajı. Öte yandan Intel cephesinde en azından şimdilik Core i7 işlemcileri için fiyat indiriminden bahsedilmemesi gözleri Core i5 serisine çevirmiş durumda.

Intel Core i5 ve ilk test sonuçları

Core i5 serisi işlemcilerin P55 yonga setiyle kullanılması bekleniyor, alternatif çözümler de gelebilir!

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Core i7 ailesiyle aynı mimari üzerine inşa edilen Core i5 serisi işlemciler, benzer şekilde Turbo Boot teknolojisini destekleyecek. Core i7 serisinden tanıdığımız ve teknoloji ile kullanılan uygulamaya göre (örneğin frekans bağımlılığı olan tek çekirdek destekli uygulamalar) çekirdeklerin saat hızları dinamik olarak arttırılabilecek. Yine Core i7 serisinde olduğu gibi Hyper-Threading teknolojisiyle gelecek olan Lynnfield kod adlı dört çekirdekli işlemciler, 8 iş yükünden sorumlu olabilecek. 8MB dahili bellekle donatılan Core i5 serisi işlemciler, ortak pek çok özelliğin yanı sıra Core i7 serisine göre bazı önemli farklılıklara da sahip.

Intel Core i5 ve ilk test sonuçları

Core i5 ve Core i7 serisi işlemcileri ayıran ilk önemli detay soket farklılığı. LGA1366 formundaki Core i7 modellerinin aksine Core i5 serisi işlemciler LGA1160 (1156) formunda olacak. Bir diğer farklılık ise entegre bellek kontrolcüsünde karşımıza çıkıyor. Bilindiği üzere Intel, Nehalem mimarisi ile birlikte bellek kontrolcüsünü kuzey köprüsünden alarak AMD'de olduğu gibi işlemci üzerine entegre etti. Bloomfield kod adlı Core i7 işlemcilerinde 3 kanal DDR3 destekli entegre bellek kontrolcüsü (IMC) kullanan Intel, Core i5 serisinde ise çift kanal DDR3 destekli bellek kontrolcüsüne yer verecek. Tabii bu detay bellek testlerinde Core i7 ailesine performans avantajı sağlayacak.

Intel Core i5 ve ilk test sonuçları

Core i7 ve Core i5 arasındaki bir diğer fark ise veri yolu teknolojisinde kendini gösteriyor. İşlemcilerin artan performansları karşısında komponentler arası veri iletişimini daha hızlı hale sağlayabilmek için Core i7 ile birlikte Quickpath Interconnection adı verilen yeni bir veri yolu teknolojisini kullanmaya başlayan ve FSB 1600'e kıyasla iki kat daha fazla bant genişliği sağladığını ifade eden Intel, Core i5 serisinde ise QPI yerine mevcut DMI (Direct Media Interface) teknolojisini kullanmaya devam edecek. Peki Core i5 ve P55 anakartlar ile Crossfire ve SLI gibi çoklu ekran kartı kurulumları gerçekleşebilecek mi? Gelen bilgilere göre P55 yonga setli anakartlar da 8x+8x konfigürasyonunda Crossfire mümkün olacak.

Intel Core i5 ve ilk test sonuçları

X58 yonga setiyle birlikte Nvidia'nın SLI teknolojisine destek vermeye başlayan Intel'in Core i5 için hazırladığı P55 kod adlı yonga setinde ise en azından şimdilik SLI desteğinden bahsedebilmek pek mümkün değil. Zira Nvidia sık sık SLI anlaşmasının X58'e özel olduğunun altını çizmişti. Tabii Core i5 serisinin lansmanına yarıiletken dünyası için oldukça uzun sayılabilecek bir süre var. Önümüzdeki günler de Intel ve Nvidia arasında yeni bir gelişme yaşanır mı bilinmez ama Core i7 serisinin aksine Core i5 ailesi için yonga seti hazırlığı yapan Nvidia'nın bu sebeple P55 için SLI izni vermemesi de gündeme gelebilir fakat şimdilik bilinen tek somut detay SLI teknolojisinin Intel platformunda sadece X58'e özel olduğu.

Intel Core i5 ve ilk test sonuçları

Bu arada Core i5 serisine ait olduğu bazı test sonuçları da yayınlandı. 2.13GHz'de çalışan mühendislik örneği (ES) bir model ile gerçekleştirildiği belirtilen denemelerde SuperPi, Cinebench R10 x64, Frtiz Chess ve 3DMark Vantage testleri gerçekleştirilmiş. CPU-Z ekran görüntüsünün de yayınladığı çalışmalarda düşük saat hızına rağmen Core i5 temsilcisi örneğin Cinebench'de 3GHz'de çalışan ve 999$'lık etiket fiyatıyla satılan Core 2 Extreme QX9650 modeline yakın sonuçlar alabilmiş. Diğer test sonuçları için ekran görüntüleri değerlendirebilirsiniz. Bu arada önümüzdeki yılın 3. çeyreğinde lanse edilmesi planlanan Core i5 serisi için resmi isim açıklamasının henüz yapılmadığını da hatırlatalım.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10335 kez okundu.
14 kişi, toplam 17 yorum yazdı.
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim