Anlık Bildirim

Makyajlı nForce 2: Ultra 400Gb

Nvidia artık yavaş yavaş AMD'nin de gözden çıkardığı (aylardır yeni bir işlemci eklemediği) Soket A platformuna muhtemelen son katkısını yaptı makyajlı nForce 2 Ultra 400Gb'yi çıkararak.

Yeni nForce 2 Ultra 400Gb chipseti öncülleri ile aynı kuzey köprüsünü (nForce2 Ultra 400 SPP) paylaşan ve rakip VIA'da bulunan SATA, RAID gibi özelliklerin üzerine entegre Gigabit Ethernet ve donanım destekli yazılım firewall ekleyen bir ürün.

Aylar öncesinde Nvidia yol haritalarında duyurulan bu chipset oldukça geç kalmış bir atak.

Yine de Nvidia kendini bu ürünle de farklı kılabilmeyi başarmış: Bence Gigabit Ethernet'ten bile çekici yeni Nvidia Firewall ve işlevsel Nvidia RAID yazılımı oldukça hoş eklentiler.

Makyajlı nForce 2: Ultra 400Gb

Nvidia Firewall'u yazılım firewall'lardan ayıran en önemli özelliği arkasını yasladığı donanım kısmı (chipsete entegre); bazı görevleri donanımın üstlenmesi işlemci kullanımını azaltıp güvenliği arttırıyor. Mesela Windows XP açılırken kısa bir süre boyunca korumasız kalıyor (XP SP2'de bu tarz bir sorun yok !) ama chipsetteki donanım sistem güç tuşuna tıkladığınız anda korumaya başlıyor. Nvidia Firewall bu konudaki önemli otoritelerden olan ICSA Labs'den sertifika aldığını da eklemek lazım. Bu özellik güvenlik konusunda minimum harcama yapmak isteyen küçük işletmelerle bazı ev kullanıcılarına çok uygun.

Gigabit Ethernet son dönemde oldukça popüler olmuş durumda ama bir ev kullanıcısı için herhangi bir artısı yok. Ama ofis bilgisayarı satın alırken tercih sebebi olabilir eğer şirket içinde hızlı bir ağ varsa.

Makyajlı nForce 2: Ultra 400Gb

NVRaid ise yeni chipsette yer alan SATA desteğiyle beraber RAID dizilerini (IDE'de dahil) yönetmeyi oldukça kolaylaştırıyor. Gerçi Windows Disk Management'ı da kullanması oldukça kolay ama rakip VIA'ya göre yine de bir adım önde.

Şimdi de performans konusunda bazı yorumlarda bulunalım.

Haberin hemen başında yeni chipsetin eski kuzey köprüsünü kullandığını vurgulamıştım. Bu açıdan bakınca Ultra 400Gb'nin öncülleriyle aynı performansını bekleriz ama durum tam olarak böyle değil: Ultra 400Gb bazı durumlarda biraz daha iyi bir performans sergiliyor. Değişik sitelerin testlerinde aynı sonucu görüyoruz ki özellikle bellek performansı açısından test hata marjinlerinden daha büyük bir fark var. Bunun bir kaç sebebi olabilir; yeni forceware sürücüleri, daha agresif chipset zamanlamaları ve nForce 2 MCP-Gb'de bir kaç ufak optimizasyon.

Yine de genel olarak bellek performansı, değişik multimedya uygulamaları (MP3, DivX encoding vb.) performansı, oyunlardaki performansı ve USB performansı açısından rakip VIA KT 880'nin bir miktar (fazla değil) gerisinde kalıyor yayınlanan testlere göre. Tabii burada VIA'nın USB ve disk işlemlerinde yüksek performansı çok yüksek işlemci kullanımı ile sağladığını da vurgulayayım, bu büyük bir bedel.

Ama Nvidia'nın da artıları yok değil; düşük işlemci kullanımı ve çok iyi SATA ve PATA performansı. Disk işlemlerinin önemli olduğu durumlarda Nvidia'nın tercih edilmesi gerektiği aşikar.

Şöyle uzaktan bir baktığımızda Nvidia'nın hoş özellikleri olan başarılı bir ürün oluşturduğu ama bunu artık "gerileme dönemine" girmiş bir platforma fazla bir şey katmayacağını ve açıkcası artık VIA ile Nvidia arasındaki seçimin de performans rakamlarından ziyade platformun sunduğu artılara ve eksilere göre yapılacağını/yapılması gerektiğini görüyoruz.

İşte yeni Nvidia nForce 2 Ultra 400Gb ile ilgili testler:

» Hothardware
» AnandTech
» The Tech Report
» Overclockersclub

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim