Anlık Bildirim

ATI X1800GTO kablosuz Crossfire testleri

Nvidia SLI ve ATI Crossfire teknolojileri, oyun severlere 2 veya daha fazla (Quad SLI gibi) ekran kartını, aynı anda sisteme bağlayarak 3B performansında artış elde etmelerine olanak veriyor. Kullanıcılara, olabilecek en iyi oyun deneyimini sunmayı amaçlayan bu iki teknolojinin, amaçları aynı olsa da çalışma ve kurulum şekillerinde bazı farklılıklar bulunuyor.

Nvidia'nın SLI'ında aynı model 2 kart, birbirine kasa içinde kalacak şekilde basit bir köprü ile bağlanırken ATI'nin Crossfire teknolojisinide, kartlardan birinin özel olarak dizayn edilmiş Master Kart olması gerekiyor ve kartlar birbirine dışarıdan harici bir kablo ile bağlanıyorlar. Her iki teknolojinin ortak yanlarından biri ise SLI için SLI destekli bir anakart, Crossfire içinse Crossfire destekli bir anakarta sahip olmanız gerekmesi. Bu iki teknoloji sağladıkları ve gereksinimleriyle birlikte değerlendirilirse; Nvidia'nın SLI teknolojisi, pahalı bir Master Kart'a ihtiyaç duymaması ve içeriden yapılan basit bir bağlantı ile her şeyin kasa içinde kalıyor olmasıyla rakibine nazaran daha alınabilir duruyor.

Fakat ATI, Crossfire'ın Master Kart gereksinimini ve kartların birbirine dışarıdan kaba bir kablo ile bağlanmasının gerekiyor olmasını sürüm 6.4 ve üzeri sürücüleriyle birlikte ortadan kaldırıyor. Artık aynı model 2 ATI kartı, Crossfire destekli bir anakartınız varsa Master Kart almadan ve kartları birbirine bağlamadan Crossfire modunda kullanabiliyorsunuz. Bu oldukça iyi bir gelişme zira 250$'a aldığımız bir X1800GTO'yu Crossfire yapabilmek için 400$ civarı bir para ödeyerek X1800 Master Kart almamızın gerekiyor olması, pek mantıklı bir çözüm değildi.

Neoseeker.com, ATI'nin orta sınıf ekran kartlarında iddialı ürünü X1800GTO'nun kablosuz Crossfire modlarında verdiği performansı, oldukça ayrıntılı bir şekilde incelemiş. Test ekibi, 2 adet PCIe x8 slotu bulunan X200 ve 2 adet PCIe x16 portlu RD580 çipsetlerini kullanan 2 farklı anakartla, kablosuz Crossfire çözümünü test etmiş. Ayrıca X1800 CF Master Kart ile CF modunda kullanılan X1800GTO'da karşılaştırma için kullanılmış. Ayrıntılı bir çok testin yer aldığı incelemeye www.neoseeker.com adresinden ulaşabilirsiniz. Biz bu yazımızda 2 adet teste yer vereceğiz.

Ekibin Call of Duty 2 ve Far Cry oyunlarını kullanarak bir çok çüzünürlük ve kalite ayarında yaptığı testlerde, kablosuz Crossfire için band genişliğinin önemli olduğu fakat bunun her zaman fark yaratacak kadar etkili olmadığı görülüyor. Zira çözünürlük ve kalite ayarları arttıkça PCIe x8 test platformuyla PCIe x16 test platformu, başa baş sonuçlar vermeye başlıyorlar. Kablosuz Crossfire çözümü için band genişliği yanı sıra çipset kabiliyetlerinin de destekleyici bir faktör olduğu düşünülebilir.

ATI'nin SLI karşısındaki en büyük dezavantajı olan Master Kart gereksinimine orta ve düşük seviye ekran kartlarında getirdiği yeni çözüm, ortadan kaldırdığı gereksinimler düşünüldüğünde oldukça başarılı duruyor. Zira kablosuz CF çözümü 1280x1024 gibi şu an için standart sayılabilecek bir çözünürlükte dahi Master Kartlı çözüme oldukça yakın sonuçlara imza atmakta. Gelecek nesil sürücülerle kablosuz Crossfire'ın daha iyi sonuçlar alacak şekilde iyileştirilmesi de söz konusu olabilir. Ayrıca ATI'nin DX10 destekli olarak gelecek bir sonraki nesil ekran kartı R600 için de kablosuz ve master kartsız Crossfire planları yaptığı söylentilerinin dolaşması, firmanın ilerleyen zamanlarda bu konuya daha fazla eğileceğinin habercisi oluyor. Kablosuz Crossfire desteği şu an için X1300, X1600 ve X1800GTO ile sınırlı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim