Anlık Bildirim

Conroe işlemciniz için anakartınızı seçtiniz mi?

Intel'in yeni Core 2 Duo " Conroe " işlemci ailesi çıktı. Almak isteyen hemen herkes hangi işlemci modelni alacağına çoktan karar vermiş durumda. Ama hala netleşmeyen nokta anakart seçimi. Kullancıların çoğu, tam olarak hangi anakartı alacağına henüz karar verebilmiş değil. Biz de çok popüler olması beklenen bazı anakartları mercek altına alıyoruz.

Conroe'ler için destek veren ve şuan için hazır olan yonga setleri'nin başında Intel'in 975 ve 965 yongaları var. Tabii bunların en önemli özelliği işlemci ile birlikte geliştirilmeleri. Bilindiği üzere 965, 975'e göre daha yeni olan yonga seti .Üzerinde, 975'dekinden daha yeni olan güney köprüsü ICH8R bulunmakta. Temel olarak iki yonga seti arasındaki fark çift PCIE slotu gibi görünse de 965 yongasına sahip bazı anakartlara da üreticilerin ikinci bir PCIE slotu ekleyip bu farkı kapattıkları dahi görülmekte.

resim anandtech.com'dan alınmıştır.

Intel'in 975X yongasına sahip anakartlar arasında en dikkat çekeni Asus'un P5W DH DELUXE modeli. Bu anakartı önemli kılan faktörlerin başında Intel için şimdiye kadar üretilmiş en iyi anakart olarak bilinen bir önceki model P5DW2-E modeli'nin devamı niteliğinde olması. Asus, P5W DH DELUXE'üi daha çok profesyonel kullanıclar, oyuncular ve serverlar için hazırlamış durumda. Ayrıca anakart, Asus'un Digital Home serisinden çıktığı için ev içinde kablosuz multimedya ağı kurmak isteyenlere de ilaç gibi gelecek bir anakart. Anakart üzerinde 2 adet PCIE slotu bulunmakta. Bunlardan biri kullanıldığında slot x16 olarak çaşırken ikisi birden kullanıldığında x8 modunda kullanılabiliyor. Ayrıca yine artık birçok anakart üzerinde sayısı iyice azalan PCI slotlarına karşın Asus P5W DH DELUXE üzerinde tam 3 adet PCI yuvası bulunmakta. Anakart performans olarak Asus'un Intel işlemciler üzeirnde ki başarısıı devam ettirecek gibi. Asus P5W DH DELUXE, hız aşırtma sevenlerin de gözdesi olacak. Anakart işlemciye, 3.cü parti donanımsal değişiklikler yapılarak (bu değişiklikler anakartınızı garanti kapsamı dışında bırakacaktır) işlemciye 1.9v'ye kadar voltaj sağlayabiliyor. Bu sayede anakart yaklaşık 500FSB'yi görebiliyor. Yapılan denemelerde Asus P5W DH DELUXE herhangi bir donanımsal değişiklik yapılmadan Conroe E6700 ile 10x çarpan ile 400 fsb'yi 1.525v'lik voltaj ile görebilmiş durumda. Ayrıca Conroe X6800 ile yapılan denemelerde anakart 9 çarpanı ile 445 fsb'ye kadar çıkabilmiş durumda.

resim anandtech.com'dan alınmıştır.

Conroe işlemciler için dikkat çeken bir diğer anakart ise Intel'in 975XBX'i. Daha çok " Bad Axe " ismi ile bilinen bu anakart Conroe destekli çıkan ilk anakart olma durumunda. Anakart'ın en dikkat çekici özelliği ilk defa bir Intel anakart'ın gerçekten de hız aşırtma yapılabilecek bir yapıda üretilmesi ve özelliklere sahip olması geliyor. Conroe için alınacak Intel 975XBX anakartlardan her ne kadar ülkemize en yeni revizyonları gelecek olsa da özellikle 304 ve daha ileri revizyona sahip olanları alınmalı. Çünkü daha eski bir iki revizyon ancak bazı donanımsal değişiklikler ile Conroe ile uyumlu hale gelebiliyor yoksa özellikle voltaj düzenleyicilerdeki uyumsuzluk sebebi ile işlemcileri çalıştıramıyor. Intel'in bu anakartının en dikkat çekici özelliklerinin başında verdiği fsb desteği geliyor. Asus P5W DH DELUXE bile maksimum 1066MHz'e kadar fsb desteği verbilirken Intel'in 975XBX'i 1333MHz'e kadar verdiği fsb desteğiyle dikkat çekiyor. Bu sayede anakart Intel'in 2007 yılı içerisinde çıkarmayı planladığı 1333MHz de çalışması beklenen en yeni extreme serisi ve 4 çekirdekli işlemcilere de şimdiden göz kırpıyor. Anakart'ın şuanki en güncel versiyonunun biosu üzerindeki overclock seçenekleri, eski versiyondakilere göre daha esnek ve geniş. Bugün Intel'in bu anakartı her ne kadar bir DFI, Asus, Gigabyte gibi yüksek overclok seçenekleri veremese de Intel'in bu işi öğrenmeye başladığı bir gerçek. Zaten bir işlemci üreticisi'nin de yüksek overclock kapasiteli anakart üretmesi günümüz şartlarında pazarlama stratejileri gereği pek mantıklı değil. Intel 975XBX ile Conroe E6700 ile yapılan testlerde 1.395v'lik voltaj değerleri ile anakart en yüksek 325 fsb değerini ulaşabildi.

resim anandtech.com'dan alınmıştır

Conroe işlemci ailesi için en yüksek performansı vaat eden anakartlardan birini de Gigabyte üretti. Özellikle 955X yonga setine sahip anakartlar ile yaşadığı hezimeten sonra bu yeni anakartı ile Gigbyte, dersini iyi çalıştığını belli ediyor. Gigabyte'ın yeni GA-965P-DQ6 modeli yukarıdaki iki anakrtın aksine 975 yerine 965 yonga setini kullanıyor. Anakart üzerindeki kod adı "Broadwater" olan i965 yonga seti doğal olarak yanında yeni güney köprüsü olan ICH8R'yi getiriyor. Şuan her ne kadar başa Foxconn olmak üzere bazı anakart üreticileri 975 yonga setine sahip anakartlarına ICH8R güney köprüsünü eklese bile yaygın kullanım 965+ICH8R ve 975+ICH7 şeklinde. Gigabyte bu modelini 6-Quad diye lanse ediyor. Yani anakart 6 farklı 4'lü özellik paketine sahip. Ama Gigabyte'ın üzerinde durduğu bu özelliklerin birkaçı haricinde diğerleri zaten diğer anakart üreticilerinin de desteklediği yonga setine bağlı standart özellikler. Örneğin 4 adet bellek slotu ve 4 çekirdekli işlemcilere destek gibi özellikler aynı yonga setine sahip tüm anakartlar tarafından desteklenen özellikerdir. Internet sitelerine düşen bazı testlerde gigabyte'ın bu yeni anakartı 6 çarpanı ile 500 fsb'yi stabil olarak görebiliyor. Zaten anakartın dikkat çekici yanlarındana de 12 fazlı powerı. Bu sayede anakart işlemciye neredeyse hiç dalgalanma olmadan voltaj gönderebiliyor. Buda özellikle hız aşırtma sevenleri oldukça sevindirebilcek bir özellik. Ayrıca anakart üzerinde Gigabyte, katı polimer alüminyum kapasitörler kullanarak yüksek overclock denemeleri sırasındaki dayanıklılık seviyesini oldukça yukarılara taşımış. Gigabyte GA-965P-DQ6, Conroe E6700 ile yapılan testler de 1.525v voltaj değeri ile 376 fsb'yi görebildi.

Yukarıdaki test sonuçların incelediğimiz zaman özellikle Asus ve Gigabyte'ın iki top modeli'nin gerçekten de iddalı olduğunu görüyoruz. Özellikle Asus'un hız aşırtma gibi önemli bir kategoride başı çekmesi P5WD2-E'yi kullananlar yada bilenler için pek sürpriz olmadı. Gigabyte'ın genel sistem performansı ve hız aşırtma yeteneklerinin de Asus'dan aşağı kalır bir yanı yok. Asus 975 yonga setini kullanırken Gigabyte 965 yonga setini kullanıyor. Ama Gigabyte GA-965P-DQ6'ya ikinci bir PCIE slotu koyarak bir nevi 975 yaratmış diyebiliriz. Zaten Asus P5W DH DELUXE'ün fiyatı ile Gigabyte GA-965P-DQ6'nın fiyatları hemen hemen aynı. Yaklaşık olarak 270$ gibi bir rakama bu iki anakarttan birini alabilmek mümkün. Ama Asus, anakartın yanında verdiği WiFi adaptörü gibi ek özellikler sayesinde rakibini ekarte ederek ilk sıraya yerleşmeyi biliyor. Intel'in 975XBX anakartının performansı da oldukça tatminkar. Her ne kadar diğer iki rakibi kadar yüksek hız aşırtma kapasitesi ve bol özellik sunmasa bile fiyatı rakiplerinden biraz daha ucuz.

Conroe işlemciler ile birlikte SLI yapmak isteyenler için şuan pek fazla alternatif bulunmuyor. Aradaki lisans sorunları yüzünden Intel'in 975 yonga setine sahip anakartlar ve bazı çift PCIE slotuna sahip olan 965 yonga setli anakartlar resmi olarak şuan sadece crossfire desteği verebiliyorlar. İllegal olarak her ne kadar SLI yapabilmek mümkün olsa da AMD-ATI evlilğinden sonra Nvidia'nın Intel'e bu desteği verebileceği söyleniyor. Zaten Nvidia büyük bilgisayar üreticilerine, Conroe sistemleri için gerekli olan SLI lisansını verdi bile. Ayrıca hemen SLI sitem kurmak isteyenler için Asus P5N32SLI SE gibi nFoce 4 Intel SLI edition yonga setine sahip anakartlar da piyasa da bulunmakta.

Yine Conroe'ler için çıkması beklenen Ati'nin yeni RD600 yonga setine sahip anakartların da bir ay içinde piyasada olması bekleniyor. 90nm üretim teknolojisine sahip olacak olan RD600 yonga seti, Ati tarafından Conroe için çıkacak en güçlü, en hızlı ve en esnek hız aşırtma ayarlarına sahip yonga olarak lanse ediliyor. Ati RD600 yonga setine sahip olacak Conroe destekli anakartlar gerçek 2xPCIE x16 Crossfire desteğine de sahip olacaklar. Özellikle DFI'nin RD600 yonga setine sahip anakartı daha çıkmadan hız aşırtma sevenlerin ağzını sulandırmaya başladı bile. ATİ'nin RD600'ü gibi iddialı özellikleriyle bende varım diyen Nvidia'nın Conroe destekli nForce 5 Intel edition yonga setine sahip anakartların çıkmasına da az kaldı. Hatta geçtiğimiz günlerde bu yonga setine sahip mühendislik örneği bir DFI'nin resimleri de yayınlandı.

anandtech'in anakartları overclock etmek için kullandığı sistem

27 Temmuzda piyasaya çıkan Conroe işlemciler için hazırlanan anakartlar yavaş yavaş piyasaya çıkıyor. Ağustos ayı içinde özellikle marka ve model bakımından Conroe destekli anakart bereketliliği yaşanması bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim