Anlık Bildirim

Daha hızlı daha güçlü: Asus Lamborghini VX2

Çeşitli araştırma kuruluşlarının yaptıkları son dönem araştırmalara ve anket sonuçlarına baktığımızda, dizüstü pazarının ciddi hareketlilik içinde olduğunu, konuya ülkemiz bazında yaklaştığımızda ise toplam bilgisayar satışları içerisinde her yıl dizüstü bilgisayar satışlarının ciddi şekilde arttığı ve kısa bir süre içerisinde de masaüstü bilgisayarlarının tozunu arttıracakları da önümüzdeki önemli gerçeklerden biri. Tabii bunda özellikle gelişen teknoloji ile birlikte performansları masaüstü bilgisayarları yakalayan dizüstü bilgisayarların fiyatlarının da eskiye göre nispeten alınabilir seviyelere gelmesi ve globalleşen dünyada insnaların maksimum zaman verimliliği elde etmek ve olabilidiğince mobilize olma istekleri de bu gelişmelere etken önemli noktalar arasında yer alıyor. Tabii artan dizüstü bilgisayar satışlarından nimetlenmek isteyen çok sayıda firmada bu pazara girdi. Özellikle düşük maliyet hedefi ile ortak yapıların ve hazır şablonların çok geniş kapsamda kullanıldığı biribirinin aynısı olan dizüstü bilgisayarların aksine bazı firmalar özel modelleri ile dikkatleri üzerlerine çekmeyi de başarabiliyorlar. Bu akımı başarıya ulaşıtran ilk firmalardan biri Acer olmuştu. Ferrari'nin Formula 1 takımı sponsorlarından olan Acer, Ferrari ile yaptığı ciddi çalışmalar sonucunda geçtiğimiz yıllar içerisinde Ferrari isim ve logolu yüksek donanım seviyesine sahip, tasarım-donanım-fiyat üçlüsü açısından değerlendirildiğinde son derece elit bir seri oluşturan Acer'ın Ferrari modelleri okadar başarılı olduki firma daha sonra ürün gamına Ferrari logolu LCD monitörleri vb. bazı donanımları da eklemeye başladı. Acer'dan sonra benzer bir çalışma Asus'dan gelmişti. Asus yine bir İtalyan süper spor otomobil devi olan Lamborghini ile ortaklık içine girerek karşılıklı müşterek çalışmalar sonucunda Lamborghini VX1'i hazırlamıştı. Acer'ın Ferrari serisi gibi yüksek donanım seviyesine ve özel bir tasarıma sahip olan bu modelin ciddi başarı yakalamasının ardından firma şimdi de Lamborgini VX2 modeli ile karşımızda.

Asus'un yeni Lamborghini VX2 modeli gerçek anlamda ilk defa geçtiğimiz ay yapılan Tüketici elektroniği fuarında (CES 2007) karşımıza çıkmıştı. Fuar boyunca sergilenen ama teknik özellikleri konusunda açıkçası pekte açıklama yapılmayan Asus'un torku yükseltilmiş yeni modeli Lamborghini VX2'nin teknik detayları da artık gelen resmi açıklamalar ışığında belirginleşmeye başladı. Güncel donanım gelişmelerine paralel olarak donanım özellikleri yenilenen ve tasarımında da bazı değişiklikler içeren yeni Lamborghini VX2 çok can yakacağa benziyor. Ürünün teknik özelliklerine baktığımızda, Intel Centrino Duo mobil teknolojisini kullanan Lamborgihin VX2 üzerinde Asus'un işlemci tercihi Intel'in en güncel ve performanslı işlemcilerinden biri olan çift çekirdekli Core 2 Duo (Merom) T7400'den yana olmuş. Yine Intel'in 945 yonga setine sahip anakart kullanan pistlerin hızlı oyuncusu VX2 üzerinde Intel'in yeni nesil Wireless-N teknolojisi de yer almakta. Ürünün grafik çözümüne yönelik tercih ise Nvidia'nın GeForce Go 7700 modelinden yana olmuş. Dünyanın 80nm üretim teknolojisi ile üretilen ilk grafik çözümü olan 512MB belleğe sahip GeForce Go 7700, VX2'nin grafik alt yapısını oluştururken açıkçası böyle üst seviye bir sistemde özellikle ATi'nin mobil X1900 çözümleri de tercih edilebilirdi doğrusu. Sistem üzerinde yer alan 2GB'lık DDR2 bellek ve 160GB'lık hard disk son derece yeterli iken optik çözüm olarak ise Lightscribe teknolojisine de sahip DVD yazıcı kullanılmış. Artık HD-DVD ve Blu-Ray'ların sistemlerde kullanılmaya başlandığını göz önüne aldığımzıda Asus'un maliyetleri çok daha yukarılara çekmemek için klasik DVD yazıcı tercihini kullandığını düşünüyoruz ama zaten fiyatı bir hayli yüksek olan ve yine sınırlı sayıda üretileceği söylenen VX2 için HD-DVD'nin getireceği ek maliyetin sisteminin alınabilirliğini ne kadar olumsuz etkileyebileceği ise ciddi bir soru işareti. 15.4-inç'lik parlak ve sıfır ölü nokta garantisi veren ekrana sahip olan VX2, üretici firma Asus'un Video Intelligence teknolojisi sayesinde de görsel uygulamalarda rakiplerine göre iddialı olma peşinde. 3xUSB; VGA-Out (D-Sub); TV-Out (S-Video); IEEE1394; 8-1 kart okuyucu; Line-In; μ-DVI ; Docking Port gibi genişleme olanaklarına da sahip olan Asus Lamborghini VX2 üzerinde ek olarak 1.3MP'lik dahili bir kamera ve mikrofon da yer almakta.

Güçlü donanım özelliklerinin yanında Asus, VX2'nin yazılımsal özelliklerini de ciddi anlamda güçlü tutmuş. Zira bunun en güzel örneğini yapılan işeletim sistemi tercihinde görüyoruz. Asus, VX2 üzerinde Microsoft'un yeni nesil işletim sistemi Windows Vista'nın en iddialı ve pahalı modeli olan Ultimate versiyonunu kullanmış. Donanım ve yazılım özelliklerini birleştirmede genel itibariyle başarılı olan VX2, sahip olduğu Bluetooth 2.0 teknolojisi ile de bağlanılabilirlik yetilerini de arttırıyor. Tabii dizüstü bilgisayarların özellikle de güçlü konfigürasyona sahip olan modellerin önünde yer alan en büyük sıkıntı, genellikle güç tüketimi ve batarya ömrü oluyor. Asus bu sorunun önüne geçebilmek için VX2 üzerinde "extreme" güç yönetimi adını verdiği Power4Gear teknolojisini kullanmış. Bu teknolojinin temel amacı işlemci hızını uygulamaya göre otomatik olarak ayarlayarak batarya ömrünü uzatabilmek. Bu noktada Asus Lamborghini VX2 kullanıcılara 4 farklı mod sunuyor. Kullanıcıların seçeceği Oyun, DVD izleme, Müzik Dinleme ve Kelime İşlemci modlarına göre işlemci hızı otomatik ayarlanarak batarya ömrünün uzatılması hedeflenmiş ki Asus'dan gelen bilgere göre bu teknoloji sayesinde 20-25% arası verimlilik sağlanabilmiş.

Tasarım, donanım ve Lamborghini asaletini VX1 üzerinde harmanlayarak ciddi bir başarı yakalayan ve Acer'ın Ferrarisine rakip olan Asus, daha hızlı ve torklu yapıya sahip olan VX2 ile anlaşılan çok daha iyi tur zamanlarına imza atacak gibi. Fiyatı hakkında henüz net bir bilgi bulunmayan Asus Lamborghini VX2'nin yine sadece sarı ve siyah modellerinin olacağı söyleniyor. Gelen bilgiler ışığında limtli sayılarda üretileceği söylenen VX2'den ülkemize kaç adet geleceği de merak konusu olan noktalardan birisi.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim