Anlık Bildirim

Multi Touch ile yepyeni etkileşim yolda

New York Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri departmanı çalışanlarından olan Jeff Han liderliğinde sürdürülen Multi Touch Screens [Çoklu Dokunmatik Ekran] projesi, gerek yapısı, gerekse sağladığı olanaklarla donanımsal alandaki birçok tabuyu yıkacak bir çizgi çiziyor.

Kullanıcıların el yordamıyla işlemlerini birebir olarak ekran üzerinde gerçekleştirmesini sağlayan proje, dahil olduğu “Dokunmatik Ekran Teknolojisi”’ni bir adım öteye taşıyacak kapasiteye sahip.

Temel olarak ışığın kırılımı yasasından faydalanan proje, kullanıcıların bir kaynaktan çıkan ışık demeti üzerinde yaptığı kırılmaları algılayacak bir şekilde tasarlanmış.

Dokunmaya hassas bir yapıdaki ekran üzerinde kullanıcı tarafından yapılan hareketler, belli bir doğrultuda giden ışık demetinde kırılmalar oluşturuyor. Bu yapının en altında ise bu kırılmaları algılayacak bir “Diffuser Filitre” mevcut. Bu işleme kısaca “Toplam İç Yansıma“(Frustrated Total Internal Reflection - FTIR) da diyebiliriz. Bu sayede el hareketlerini algılayabilen cihaz, kullanıcıların fare/klavye gibi donanımlardan sıyrılmasını sağlıyor.

Multi Touch ile yepyeni etkileşim yolda
 
Multi Touch ile yepyeni etkileşim yolda

Uzun süredir devam ettirilen proje, son günlerde Apple ile özdeşleştirilirmiyor değil. Proje Jeff Han tarafından geliştirilse de, Multi- Touch teknolojisinin isim patenti Apple tarafından alındı. Tasarım, grafik ve estetik ürünler bakımından kendi kulvarında rakipsiz ilerleyen Apple, bu atılımıyla bizlerde “Acaba ?” sorusunu uyandırmadı değil. Bu arada aşağıdaki link'e tıklayarak mutlaka video'yu izleminizi tavsiye ederim.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim