Anlık Bildirim

AMD HD 7900 serisi için çıkış tarihi ve fiyat bilgileri

2012'nin yaklaşmasıyla birlikte yeni nesil ekran kartlarına yönelik bilgiler de artmaya başladı. AMD'nin çok uzun süredir üzerinde çalıştığı ve ilk detaylarını Haziran ayındaki Fusion Geliştiriciler Zirvesi'nde açıkladığı NGC (Next Generation Core) kod adlı yeni nesil grafik işlemci mimarisini kullanacak GPU'lar için çıkış tarihi ve fiyatlandırmaya yönelik yeni iddialara göre AMD'nin Tahiti XT GPU'su yani Radeon HD 7970, Ocak ayında piyasaya sunulacak. Aynı grafik yongasının kırpılmış Pro versiyonunu kullanan Radeon HD 7950'nin ise Şubat ayına doğru çıkabileceği ifade edilirken, kod adını ilk defa duyduğumuz  Pitcairn XT ve Pro grafik yongalarını kullanan ekran kartları ise  (muhtemelen Radeon HD 7870 ve 7850) muhtemelen sırasıyla Mart ve Nisan aylarında kullanıma sunulabilirler.
AMD tarafından henüz resmi herhangi bir açıklama yapılmış olmasa da fiyat anlamında da bazı veriler ortaya atıldı. Buna göre Tahiti XT GPU'sunu kullanan Radeon HD 7970'in 500$, Tahiti Pro GPU'sunu kullanan Radeon HD 7950'nin 400$ civarı ve Pitcairn serisinin ise modeline göre 200$ ve 300$ seviyesinden sunulacağı konuşulyor. Tamamı TSMC'nin tesislerinde 28nm fabrikasyon süreci ile üretilen yeni GPU'ların, 3D performansına yönelik ciddi geliştirmeler sunması ve GPGPU yani genel amaçlı GPU kullanımına yönelik yeni özellikler ve fonksiyonlar sunması bekleniyor. Diğer taraftan Radeon HD 7900 serisi ile birlikte AMD'nin Buhar odası yerine sıvı odası tasarımını temal alan yeni ve daha efektif bir soğutucu tasarımına geçiş yapacağı da bildiriliyor ve bu sayede 28nm üretim teknolojisinin güç tüketimi tarafındaki avantajlarının ve geliştirilmiş termal karakteristiğinin daha yüksek hız aşırtma başarımı için kullanılacağı ifade ediliyor.
AMD'nin yeni nesil ekran kartları için son kullanıcılarla buluşacak teknik özellikler hakkında henüz çok fazla detay bulunmuyor ancak Tahiti XT tabanlı Radeon HD 7970 modelinin 384-bit bellek veri yolu desteği sunacağı ve yüksek hızlı XDDR2 bellek teknolojisine sahip olacağı öne sürülüyor. AMD tarafından geliştirilmiş en karmaşık tasarıma sahip olacak Tahiti XT GPU'su aynı zamanda şirketin ürettiği zar alanı en büyük, en fazla transistör içeren GPU olmaya da aday gibi görünüyor. Hatırlanacağı üzere R600 GPU tasarımı ile 512-bit bellek veri yolu desteği sunan AMD, daha sonraki GPU tasarımlarında daha yüksek optimizasyon ve daha yüksek zar alanı/performans başarıı vb. nedenlerden ötürü en yüksek konfigürasyonda 256-bit bellek veri yolu desteği ile devam etme kararı almıştı. Uzun bir aradan sonra şirketin bu alanda da güncellemeye gideceği ve Nvidia ile benzer şekilde 384-bit bellek veri yolu desteği sunacağı ifade ediliyor ki buna bağlı olarak Radeon HD 7900 serisi ekran kartları baz değer olarak 1.5GB+ bellek kapasitesiyle gelebilir.
* Fotoğrafta: AMD Başkan Yardımcısı ve GPU Bölümü Genel Müdürü Matt Skynner. 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
16120 kez okundu.
39 kişi, toplam 41 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, radeon
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim