Anlık Bildirim
Sıradaki Video

AMD Radeon R9 390 8GB ekran kartı incelemesi "PowerColor'ın özel versiyonu testte"

Fury serisi  yüksek performanslı ekran kartlarıyla yankı uyandıran AMD, daha uygun fiyat seviyesinde ise Radeon R9 390 serisine güveniyor. Önceki yılların amiral gemisi olan Radeon R9 290 ailesinin makyajlanmış hali diyebileceğimiz yeni seri, özellikle fiyat konumlandırması ve artan bellek kapasitesi ile kullanıcıları meraklandırmayı başarıyor. R9 390 ve R9 390X modellerinden oluşan yeni ürün gamında, Nvidia'nın GeForce GTX 970 modeline karşı konumlandırılan dolayısıyla daha fazla merak uyandıran Radeon R9 390, özelleştirilmiş versiyonu ile inceleme konuğumuz. Kartın detaylarına geçmeden önce genel olarak Radeon R9 390'ın teknik özelliklerine göz atalım ve önemli noktaların üzerinden geçelim.
AMD Radeon R9 390 8GB ekran kartı incelemesi 'PowerColor'ın özel versiyonu testte'
 
Geçtiğimiz ay anons edilen ekran kartı, AMD'nin Grenada kodlu grafik yongasını kullanıyor. Yeni bir isimlendirmeye sahip olsa da bu GPU aslen, Radeon R9 290 serisinde gördüğümüz Hawaii kodlu silikonun bizzat aynısı. Teknik seviyede bir değişiklik olmadığını söyleyebilirim. 28nm üretim geometrisi ile geliştirilen GPU, 438mm² zar alanı ve üzerinde barındırdığı 6.2 milyar transistör ile oldukça büyük bir profile sahip. AMD'nin ürün planlama stratejisinin bir sonucu olarak bu kartı, sahip olduğu GPU tasarımının tüm özelliklerinden istifade edemiyor.
 
AMD Radeon R9 390 8GB ekran kartı incelemesi 'PowerColor'ın özel versiyonu testte'
Bazı shader üniteleri kapalı olan Grenada Pro kodlu GPU, üst model olan Radeon R9 390X'in Grenada XT grafik yongasına göre, 2816 yerine 2560 adet paralel işlem birimi, 160 doku ünitesi ve 64 ROP birimiile geliyor. 512-bit bellek veri yoluna sahip olan ekran kartı, böylesine geniş bir zemin üzerinde 8192MB yani 8GB GDDR5 bellek kapasitesini koşturuyor. Referans tasarım için AMD'nin belirlediği çalışma frekansları GPU tarafında 1000MHz, bellek tarafında ise 6000MHz. Radeon R9 290 ile kıyasladığımızda GPU hızının %5, bellek hızının ise %20 oranında artış gösterdiği ekran kartı, resmi değerlere göre 275 Watt TDP ile geliyor. Tasarım konusunda iş ortaklarını serbest bırakan AMD, bugün piyasada farklı soğutucuyla donatılmış, yüksek frekanslı çok sayıda model ile temsil ediliyor.
AMD Radeon R9 390 8GB ekran kartı incelemesi 'PowerColor'ın özel versiyonu testte'
 
İnceleme konuğumuz olan PowerColor'ın PCS+ serisi Radeon R9 390 modeli, özellikle kaslı soğutucu tasarımı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Anakart üzerinde üç slotluk bir alanı işgal eden ekran kartında, GPU yük altına girmediği sürece fanlar çalışmıyor dolayısıyla gereksiz yere gürültü de oluşturulmuyor. Sayısal VRM yönetimi ile desteklenen ekran kartında, kalitesi arttırılmış bileşenler de hem stabilite hem de daha yüksek hız aşırtma başarımı konusunda güven veriyor. Söz konusu frekanslar olmuşken, PowerColor'ın büyük oradan referans değerlere sadık kaldığını ifade edebilirim. Bellek hızı aynı olan kartı, grafik işlem birimi frekansı ise 10MHz yani %1'lik artış ile 1010MHz'e yükseltilmiş.
AMD Radeon R9 390 8GB ekran kartı incelemesi 'PowerColor'ın özel versiyonu testte'
 
PowerColor Radeon R9 390 PCS+ detaylı performans analizi ve testler videomuzda
Üst kısmını fanların örttüğü ekran kartının çok sayıda alüminyum yapraktan oluşan ısı dağıtım bloğunun altında ise GPU'dan aldığı ısıyı etkili bir şekilde yapraklara sevk etmekle yükümlü dört adet bakır ısı borusu bulunuyor. Soğutma performansına etki eden bir başka unsur ise arka kısımdaki metal plaka. Görünümü güçlendirdiği gibi, baskılı devre kartının arkasındaki bileşenlerı dış darbelere karşı koruyan bu plaka aynı zamanda soğutmaya katkı için de kullanabiliyorsunuz. İhtiyaç duyduğu gücü biri 8pin diğeri de 6pin olmak üzere çift güç konnektöründen alan PowerColor'ın Radeon R9 390 PCS+ modeli, toplamda 300 Watt'lık bir güç ile yoluna devam edebiliyor. DirectX 12'ye hazır olan ekran kartında, birden fazla ekran kartı kurulumu için Crossfire köprüsü bulunmuyor. Yanlış anlaşılma olmasın, bu kart Crossfire teknolojisi ile tam uyumlu. Aynı önceki seride olduğu gibi AMD, Radeon R9 390 modellerinde de Crossfire bilgisini PCIe arayüzünden taşıyabildiği için çoklu GPU kurulumları için özellikle bir köprü kullanımına ihtiyaç kalmıyor diyor AMD.
AMD Radeon R9 390 8GB ekran kartı incelemesi 'PowerColor'ın özel versiyonu testte'
 
Kart üzerinde iki adet DVI konnektörü ile birlikte HDMI ve DisplayPort bağlantıları bulunuyor. Ancak ne yazık ki diğer AMD ekran kartları gibi bu model de HDMI 2.0 bağlantısını desteklemiyor yani 4K televizyonda yüksek tazeleme hızı ile sistem çalıştırmak isteyenlerin, bir şekilde aktif adaptör temin etmesi gerekiyor. Umarım bir sonraki jenerasyonda bu sorun aşılmış olur. Enerji tüketiminde ise kart, rakibi olan GeForce GTX 970'den daha fazla güç tüketiyor ama kimileri için bu fark görmezden gelinebilir. Yaptığımız ölçümlerde kart yoğun yük altındayken sistemin tamamı  330 Watt ile 350 Watt arasında güç çekiyordu.  Detaylarına video kapsamında yer verdiğimiz R9 390 tabanlı PowerColor PCS+, hem sunduğu performans hem de DirectX 12 için ciddi bir potansiyel barındırmasıyla, fiyat segmentinde değerlendirilmesi gereken bir çözüm olmuş.
 
 
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim