Anlık Bildirim

AMD Radeon RX 480: En ucuz VR ekran kartı

Nihayet en çok merak edilen konulardan biri olan AMD Polaris grafik mimarisi resmiyete kavuştu. Radeon RX 480 ekran kartı, giriş seviyesi fiyatı ile vurmaya geliyor.

Yılın en çok beklenen lansmanlarından birisi nihayet Computex 2016 fuarında gerçekleştirildi. AMD’nin yeni Polaris mimarisi, ilk kez görücüye çıktı ve ilk ekran kartı da Radeon RX 480 olarak belirlendi.

Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, AMD yüksek performansı uygun maliyetlere sunma amacını taşıyor ve bu bakımdan lansmanda üst seviye bir ekran kartı beklenmiyordu. Firma, biraz hayal kırıklığı olsa da lansmanı tek Polaris ekran kartıyla geride bıraktı.

Değişen strateji gereği artık ekran kartlarını Radeon RX isimlendirmesi altında göreceğiz. Radeon RX 480 ekran kartı bunun ilk örneği. Polaris 10 grafik mimarisini temel alan kart, 14nm FinFET süreci ile GlobalFoundries tarafından dökülüyor.

Radeon RX 480

Radeon RX 480 ekran kartı, 2304 Stream işlemcisine ve 36 adet GCN 4.0 işlem birimine sahip. Yeni nesil GCN birimleri daha az enerji tüketiyor ve daha performanslı. AMD, yeni optimizasyonlarla en iyi performans seviyelerine ulaştığını belirtiyor. Sadece 14nm sürecini baz alırsak önceki nesle göre watt başına 1.7kat artış söz konusu. Diğer optimizasyonları da hesaba katarsak, bu kez 2.8 kata kadar performans artışı elde edilebiliyor.

Ekran kartı 4GB veya 8GB GDDR5 bellek ile gelecek. 256-bit bellek veriyolu ile 256GB/s bellek bant genişliğine ulaşılabiliyor. Tek bir 6-pinli güç bağlantısına ihtiyaç duyan ekran kartı, 1440p çözünürlüklerle akıcı bir şekilde oyun oynatmayı vadediyor.


Radeon RX 480 ekran kartı, 150Watt ısıl tasarım gücüne sahip ve 5.5TFLOPS değerine ulaşıyor. Nvidia’nın GeForce GTX 1080 ekran kartında 9TFLOPS performans değeri ve 180Watt ısıl tasarım gücü bulunuyor. Nvidia GeForce GTX 1070 ekran kartında ise 6.5TFLOPS performans ve 150Watt ısıl tasarım gücü bulunuyor. Bu bakımdan zaten aynı sınıfta değiller. Fiyata baktığımızda da aynı durum söz konusu.

Radeon RX 480 ekran kartı, Radeon R9 390X/390 ekran kartı performansını çok daha ucuz sunabiliyor. Radeon R9 390X için 4TFLOPS performans ve 275Watt ısıl tasarımı mevcut. Ayrıca ekran kartının GTX 970 ve 980 arasına yerleşeceği ifade ediliyor.

Fiyat

Gelelim fiyatına. AMD aslında bizi biraz şaşırttı zira 299$ civarında bir fiyat etiketi bekleniyordu. AMD 199$ ile kartı giriş seviyesine indirmiş. Yapılan performans demolarında, 2 adet CF Radeon RX 480 ekran kartı ile GTX 1080 ekran kartının geride bırakıldığı görülüyor. Yani yaklaşık 500$ karşılığında 600$-700$ seviyesindeki GTX 1080 kadar performans elde etmiş oluyorsunuz. 8GB bellekli versiyon 229$ civarında olacak. Yine oldukça uygun bir fiyat.

AMD’nin yeni mimariye ucuz bir çözümden başlamasının en büyük sebebi ise tüketici eğilimleri. Gerek global ekonomik gidişat, gerekse düşen alım gücü nedeniyle tüketiciler daha ucuz ekran kartlarına yöneliyor. Steam üzerinde yapılan bir araştırma da bunu net bir şekilde ortaya koymuş.

Radeon RX 480 ayrıca en ucuz VR uyumlu ekran kartı olarak gösteriliyor. Hali hazırda iyi bir VR sistemi kurmak için ekran kartına yüksek bedeller ödemeniz gerekiyor. 1 veya 2 Radeon RX 480 ile çok uygun fiyatlara akıcı bir VR tecrübesi yaşayabileceksiniz. Son kullanıcı haricinde, eğlence merkezi işletmek isteyenler için de maliyeti düşüren çok önemli bir avantaj olabilir. Henüz ekran kartının ne zaman piyasaya çıkacağı açıklanmadı. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
22795 kez okundu.
132 kişi, toplam 152 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd polaris 10 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim