Anlık Bildirim

AMD Radeon RX 490 sesleri

Henüz üst seviyede Nvidia’nın karşısına dişli bir ekran kartı çıkarmayan AMD yıl sonunu bekliyor. İddialar doğruysa Radeon RX 490 amiral gemisi çok da uzak değil.

Bu yıl Polaris grafik mimarisiyle iyi bir çizgi yakalayan ve kaybettiği pazar payını toplamaya başlayan AMD, halen üst seviyede Nvidia’nın karşısına bir rakip çıkarmış değil. İddialar bu yıl sonunda bir sürpriz olabileceğini gösteriyor.

Amiral Gemisi Olacak

Sektörden gelen bilgilere göre firma, Radeon RX 490 adında yeni amiral gemisi için hazırlıklarını sürdürüyor. Bir süre önce internete sızan bazı firmaların ve AMD’nin kendi sitesinde Radeon RX 490 isimlendirmesine yer vermesi iddiaları güçlendiren unsurlardan.

Kaynaklar yeni ekran kartının en geç Aralık ayında satışa çıkacağını düşünüyor. 4K oyun için geliştirilen ekran kartı doğrudan GTX 1080 ekran kartının karşısına çıkacak. Fiyat bandının da 600$ seviyesine olacağı belirtiliyor yani üst seviye oyuncuların erişebileceği bir noktada olacak.

İki İhtimal

Bu noktada asıl soru Radeon RX 490 ekran kartının kalbinde hangi mimarinin yer alacağı. Bilindiği gibi Polaris 10 çekirdeği tek başına rekabet etmek için yeterli değil. Bazı kaynaklar çift Polaris 10 grafik birimi ile toplamda 4608 Stream işlemcisi, 512-bit bellek veri yolu ve 11TFLOPS kayar nokta performansına erişilebileceğini ifade ediyor. Bu da GTX 1080 rekabeti için iyi bir seviye.

Diğer ihtimal ise Vega 10 mimarisine geçiş yapılması. AMD’nin asıl üzerinde çalıştığı ve performans olarak zirvede olan mimarisinin Vega olduğu, Polaris’in sadece geçiş anlamını taşıdığı daha önce dile getirilmişti. Bu bakımdan yıl sonlarında Vega mimarisinin duyurusunu görmek şaşırtıcı olmayacaktır.

Diğer taraftan AMD bu yıl istediğini aldı ve genel pazarda payını yüzde 40 civarına yaklaştırdı. Artık alt seviyenin yanında üst seviyede de Nvidia’ya cevap vermek gerekiyor. GTX 1080 Ti iddiaları da yoğunlaşmışken yıl sonu Vega mimarisi için en ideal zaman dilimi olarak görünüyor.

Vega mimarisi 10 yine 14nm FinFET süreci ile üretilecek. 4096 Stream işlemcisi olan tam çekirdek, 4096-bit bellek veri yolu kullanıyor. 16GB HBM 2 bellek ile birlikte 512GB/s bant genişliğine ulaşılıyor ve 12TFLOPS seviyeleri geçiliyor. Bu seviye Vega mimarisinin başlangıcı için oldukça dikkat çekici olacaktır. Elbette Radeon RX 490 bunların ne kadarını kullanacak şimdilik bilinmiyor.

İddialar bu şekilde. Eğer AMD amiral gemisi bir ekran kartı düşünüyorsa bu iki alternatiften birisi olmak zorunda. Bununla birlikte Vega mimarisinin daha yakın ihtimal olduğu düşünülüyor. Önümüzdeki günler önemli sürprizlere gebe olabilir. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5398 kez okundu.
19 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd radeon rx 490 ve Donanım Bileşenleri
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim