Anlık Bildirim

AMD Radeon yol haritası yayımlandı

AMD’nin bu yıldan itibaren grafik tarafında önemli adımlar atması bekleniyor. Polaris mimarisinin geçiş olarak görüldüğü çalışmalarda, sonraki nesiller daha önemli durumda.

Henüz Polaris mimarisini taşıyan ekran kartlarını göremediğimiz AMD, gelecek yıllara ilişkin yol haritasını netleştirmeye başladı. Daha önce bazı sunumlarda gündeme gelen yol haritası, şimdi daha detaylı biçimde internette paylaşıldı.

Haritaya göre; AMD, bundan sonra grafik mimarilerinde yıldız isimlendirmelerini tercih edecek. Polaris grafik mimarisinin ardından 2017 başlarında Vega mimarisini göreceğiz. 2018 başlarında ise Navi grafik mimarisi bizi karşılayacak. Her mimarinin kendisine özgü avantajları bulunacak. 

Polaris

Polaris mimarisinin 10 ve 11 şeklinde ayrıldığını belirtmiştik. Polaris 10 versiyonu güçlü masaüstü sistemler için ayrılmıştı. Polaris 11 ise daha çok orta seviye ve mobil ekran kartları için tercih edilecek. Geçen yıl firmanın Radeon 300 serisine ağırlık verdiği ve Fury ailesini biraz dar kapsamda tuttuğu görülüyor. Bu yıl ise kategoriler eşit olarak dağıtılmış. Yani Polaris 10 ve 11 sınıfındaki ekran kartlarının sayısı hemen hemen aynı olacak.

Haritada kesin olan bir konu, bu yıl HBM 2 desteğinin olmayacağı. Polaris mimarisi, watt başına 2 kata kadar performans artışı vadetse de, GDDR5 bellekler ile yola çıkacak ve daha sonra GDDR5X bellek teknolojisinin dahil olduğunu göreceğiz. Fury neslinin devamında da yine HBM bellekler kullanılabileceği tahmin ediliyor. HBM 2 bellekler ise en erken Vega mimarisi ile gelecek.

Vega

Vega mimarisinin diğer bir önemli tarafı ise, IP v9.0 grafik geliştirmelerine dahil olması. Polaris mimarisi ise IP v8.0 grafik geliştirmeleri içerisinde yer alıyor. Yani, Fiji ile aynı kategori içerisinde. Bazı kaynaklar, 14nm FinFET gibi yeni bir üretim sürecine sahip olsa da, Polaris mimarisinin Fiji üzerine bir yükseltme olduğunu düşünüyor. Watt başına elde edilen 2 veya 2.5 kat daha fazla performans, aslında Vega mimarisine geçişin adımları olacak. 

IP v9.0 grafik geliştirmelerine dahil olması, Vega mimarisinin asıl performans canavarı kartlara ev sahipliği yapacağı düşüncesini güçlendiriyor. Vega mimarisini temel alacak tepe model ekran kartının 4096 GCN 4.0 çekirdeği, 32GB HBM 2 bellek ve 4096-bit bellek veri yoluna sahip olacağı ifade ediliyor. Söz konusu GCN 4.0 çekirdekleri de, Polaris mimarisinde kullanılanlardan çok daha iyi bir şekilde optimize edilmiş durumda olacak.

Daha da ilginci, Greenland kod adıyla bilinen ve en güçlü Polaris ekran kartı olacağı düşünülen modelin, aslında Vega mimarisini temel alan yukarıdaki ekran kartı olacağı dile getiriliyor. Bir süre önce internete sızdırılan ve 1TB/s veri aktarım hızları ile muazzam bir performans sunacağı tahmin edilen Zen mimarisi tabanlı APU’da da yine bu grafik kartı yer alacak.

Navi mimarisinin 2018 yılında geleceğinden başka herhangi bir net bilgi bulunmuyor. Haritaya göre; Navi mimarisinde ekran kartlarının farklı ihtiyaçlara göre ölçeklendirilebilmesi ve yeni nesil bir bellek teknolojisi planlanıyor. Yine watt başına performansta 2 kat artış söz konusu. Yeni bellek teknolojisi ise HBM 3 olabilir. Üretim geometrilerinde de bazı yeniliklerin yaşanması sürpriz olmayacaktır.

İlk etapta bizi Polaris mimarisi ilgilendirdiği için, ekran kartlarının piyasaya çıkışı ile birlikte Vega ve Navi mimarilerinde ne tür gelişmeler olacağı da yavaş yavaş netlik kazanacaktır. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim