Anlık Bildirim

AMD Vega mimarisi için yıl sonu işaret ediliyor

AMD’nin uzun süredir GTX 1080 ekran kartının karşısına neyle çıkacağı merak ediliyordu. Görünen o ki Vega mimarisi Nvidia Titan X modelini bile geride bırakacak.

Uzun süredir üzerinde çalıştığı Polaris grafik mimarisini bu yıl piyasaya çıkaran ve Nvidia karşısında pazar payını yüzde 40 seviyelerine kadar çıkaran AMD, halen fiyat-performans üzerinden yoluna devam ediyor. Henüz GTX 1080 seviyesinde yeni nesil bir oyuncusu olmayan firmanın hamlesi ise yıl sonunda gelecek.

Farklı kaynakların verdikleri bilgilere göre Vega mimarisi ilk kez Kasım ayındaki SC 2016 etkinliğinde boy gösterebilir. Vega mimarisi firma açısından aslında daha önemli zira hem grafik çekirdekleri hem de üretim mimarisi açısından yenilikler barındırıyor.

Vega

Otoriteler teknik detayları belli olana kadar Polaris mimarisinin bir devrim olduğunu düşünmüştü. 14nm üretim süreci ve watt başına 2.5 kat performans artışı ile Polaris mimarisinden beklentiler yüksekti. Gel gör ki geçen sürede aslında Polaris mimarisinin bir geçiş süreci olduğunu gördük. AMD asıl bombayı Vega mimarisine saklamıştı.

Vega mimarisi firmanın baştan tasarladığı yeni GCN grafik çekirdeklerine ev sahipliği yapıyor. Polaris mimarisi de dahil firmanın Islands ailesi temel olarak sekizinci nesil grafik çekirdeklerine dayanıyor. Vega ise dokuzuncu nesil grafik çekirdekleri barındırıyor. Yeni çekirdekler hem performans hem de enerji verimliliği açısından önceki neslin çok önünde olacak.

Ayrıca SIMD birimlerinin de tamamen yeniden tasarlandığı belirtiliyor. Bu sayede daha verimli simültane işlem yapabilme, stream işlemcilerin performansında artış ve belleğe erişim sürelerinde kısalma gibi avantajlar elde ediliyor.

Yeni Canavarlar

Vega mimarisi yine ikiye ayrılıyor. Vega 10 mimarisi üst seviye ekran kartlarına rakip olacak. 16GB HBM 2 bellek ile desteklenecek ekran kartları 2048-bit bellek veri yolu ile 512GB/s bant genişliği sunabilecek. Performans ise 12TFLOPS olacak. Kartta 230W TDP değeri yer alacak.

Bu mimaride Fury Pro serisinin yer alacağı belirtiliyor. 4096 Stream işlemcisi ile Fury Pro serisi Titan X ekran kartını bile gölgede bırakacak. Kasım ayında tanıtılacak ekran kartlarının da Fury Pro olacağı tahmin ediliyor.

Vega 11 ise daha güçsüz kartlara ev sahipliği yapacak. 8GB HBM 2 bellek, 1024-bit bellek veri yolu, 256GB/s bant genişliği ve 7TFLOPS işlem gücü ile Radeon RX 5xx serisi ekran kartlarını görebileceğiz. TDP değeri 130W civarında. Bununla birlikte 2017 ortalarını beklemek gerekecek.

 

AMD Vega mimarisi için yıl sonu işaret ediliyor Tam Boyutta Gör

Vega mimarisinde alt kategorinin daha geç piyasaya çıkmasının sebebi ise HBM bellek üretimi. Micron ve Samsung tarafından destek verilse de halen HBM bellek teknolojisi maliyetli durumda. Ayrıca üretim de çok yüksek kapasitede değil. Bu bakımdan önce pahalı ve daha az sayıda satılacak olan Fury Pro ekran kartlarında yer alacak.

Gelecek yıl ise üretim konusunda pek çok engelin aşılmış olacağı tahmin ediliyor. Bu bakımdan RX 500 serisinin amiral gemisinde 8GB HBM 2 bellek görebileceğiz. Yine de fiyat konusunda önceki nesle göre biraz daha yüksek seviyeler olacağını görmek şaşırtıcı olmayacaktır. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4591 kez okundu.
22 kişi, toplam 23 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd vega ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim