Anlık Bildirim

AMD çift GPU'lu yeni ekran kartı Radeon HD 7990'ı lanse etti

AMD çift GPU'lu yeni ekran kartı Radeon HD 7990'ı lanse etti
AMD bir yıldan daha uzun süredir konuşulmakta olan çift grafik işlemcili ekran kartı Radeon HD 7990'ı en sonunda lanse etti. Nvidia'nın GeForce GTX 690 ve GeForce GTX Titan modellerine rakip olarak hazırlanan Malta kod adlı yeni ekran kartı, AMD'ye göre dünyanın en hızlı grafik çözümü. 
Özelleştirilmiş soğutucu tasarımına rağmen AMD'nin üreticilere referans kart olarak sağlayacağı Radeon HD 7990, üreticinin iddiasına göre performansın yanında soğutma ve sessiz çalışması gibi diğer detaylar itibariyle de rakiplerini geride bırakmayı başarıyor. 
Teknik özellikleriyle oldukça iddialı olan ekran kartına, iki adet Tahiti XT grafik yongası güç veriyor. Toplamda 8.6 milyar transistörden oluşan ekran kartına, her GPU için 2048 adet olmak üzere 4096 adet paralel işlem birimi, 256 adet doku ünitesi ve 64 ROP eşlik ediyor. 2x 384-bit bellek veri yolu desteği ve 6GB GDDR5 bellek ile desteklenen ekran kartında, grafik işlem birimleri 1GHz'de çalışırken, bellek frekansı ise 6GHz olarak belirlenmiş.
Bellek bant genişliği 576GB/saniye olan Radon HD 7990'ın sunduğu işlem gücü ise 8.2 TeraFLOP. Her biri 92mm çapında üç adet fan ve dahili vapor chamber teknolojisine sahip ısı dağıtı bloktan oluşan soğutucu ile sessiz ve serin çalıştığına vurgu yapılan ekran kartı, bu performansın ötesine geçmek isteyenler için çift yollu Crossfire desteği ile dört GPU'lu kurulumlara olanak tanıyabiliyor. 
Isıl tasarım gücü 375 Watt civarında olan ekran kartı, doğası gereği çalışmak için ek güç girişlerine ihtiyaç duyuyor ve iki adet 8pin PCIe konnektörü ile geliyor. Üzerinde dört adet Mini DisplayPort ve bir adet DVI konnektörü bulunan AMD Radeon HD 7990, bu sayede 5 monitörlü Eyefinity teknolojisini de desteklemekte. 
Resmi sunumdaki dökümanlara göre GeForce GTX 690 ile kıyaslandığında neredeyse 10dbA, GeForce GTX Titan ile kıyaslandığında ise yaklaşık 4,5 dbA daha sessiz çalışan ekran kartı, kutu içeriği olarak ta oldukça iddialı. AMD'nin Never Settle oyun paketinin tamamını ihtiva eden Radeon HD 7990, piyasaya fiyatı 450 dolar civarı olan şu oyunları hediye ediyor; Far Cry 3, Far Cry 3: Blood Dragon, Tomb Raider, Bioshock Infinite, Crysis 3, Dues EX: Human Revolution, Hitman: Absolution, Sleeping Dogs.
Crysis 3'ü, 3840 x 2160 piksel gibi ultra yüksek çözünürlükte, en yüksek kalite ayarları iel oynatabildiği belirtilen Radeon HD 7990, 4K çözünürlüğünde gerçekleştirilen tüm oyun testlerinde GeForce GTX 690'ı geride bırakmayı başarıyor. 
Tabi tüm bu test verilerin, AMD'nin resmi dökümantasyonunda yer alan sonuçlar olduğunu da not düşelim. Yüksek performansın yanında enerji verimliliğine de büyük önem verilen Radeon HD 7990'da, sistem masaüstünde iken ikinci grafik birimi uyku durumuna alınarak tasarruf yapılmış oluyor. Son kullanıcı fiyatı 999 dolar olarak açıklanan yani Nvidia'nı aynı sınıftaki kartları ile aynı fiyat seviyesinden lanse edilen AMD Radeon HD 7990'ın kısa süre içerisinde raflardaki yerini alarak, kullanıcıların karşısına çıkması bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5034 kez okundu.
16 kişi, toplam 19 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, radeon
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim