Anlık Bildirim

AMD resmen 14nm sürecine geçiyor

AMD gelecek yıl iki koldan donanım pazarında etkili olmaya çalışacak. Hem Zen mimarisi hem de Radeon grafik kartları için GlobalFoundries ile el sıkışıldı
Gelecek yıl itibariyle büyük bir hamle yapmaya hazırlanan AMD, işlemci tarafında Zen mimarisini tüketiciler ile buluştururken grafik tarafında da Radeon 400 serisini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. İki koldan çalışan AMD'nin dökümü kime yaptıracağı da belli oldu.

Daha önce de gündeme geldiği gibi AMD'nin döküm ortağı GlobalFoundries olacak ancak sadece işlemcileri değil yeni Radeon serisinin üretimini de GlobalFoundries üstlenecek. Bazı kaynaklar Radeon serisini TSMC firmasının üreteceğini iddia ediyordu. 

Açıklamayı GlobalFoundries yaptı ve örnek yongaların dökümüne başlandığını bildirdi. GlobalFoundries aynı zamanda Samsung ile ortak olduğu için AMD dolaylı yoldan Samsung teknolojilerini de kullanmış olacak. Bu teknolojiler üretimde büyük avantaj sağlayacak. 

GlobalFoundries yeni yongaları 14nm FinFET teknolojisi ile üretecek. FinFET mimarisi, geleneksel iki boyutlu transistör tasarımını alarak, iletken kanalı yan kısma yerleştiriyor ve ortaya çıkan üç boyutlu fin yapısı, akımı kontrol eden bir geçit ile çevriliyor. 3 boyutlu FinFET teknolojisinin en önemli faydası düşük güç seviyelerinin yakalanması oluyor. 

Samsung'un sürece diğer bir katkısı Low-Power Plus üretim teknolojisi ile olacak. GlobalFoundries, uzun süredir Samsung'un geliştirdiği 14nm LPE [low-power early] teknolojisini kullanıyordu ve düşük enerji tüketimi ile yüksek performans değerlerine ulaşabiliyordu. 

GlobalFoundries bu kez 14nm LPP [low-power plus] üretim teknolojisini kullanacak. Daha kompleks yongasetlerine imkan tanıyan bu yeni teknoloji saat hızlarında yüzde 10 artış ve daha fazla enerji tasarrufuna imkan tanıyor. Her iki teknoloji benzer tasarım kurallarını paylaşıyor olsa da kullanılan kütüphane ve derleyiciler farklılaşıyor. 

GlobalFoundries 14nm LPP üretim teknolojisinin mükemmel performans ve verimlilik oranlarına ulaştığını belirtiyor. GF eğer hacimli üretimde sıkıntı yaşarsa Samsung kendi bantları ile devreye girecek. AMD'nin böyle bir avantajı daha olacak. 

AMD Radeon R 400 serisi ekran kartları yeni üretim teknolojileri sayesinde hem daha performanslı hem de daha az enerji tüketen bir yapıda olacak. Lisa Su yeni kartların hali hazırdaki R 300 serisini watt başına performans olarak ikiye katlayacağını ve yeni kartların üçüncü nesil GCN mimarisine dayanacağını belirtiyor. 

Normalde GCN mimarisi 1.0, 1.1, 1.2 ve güncellenmiş 1.2 şeklinde 4 versiyona sahipti ancak AMD bunları iki nesilde topluyor. Muhtemelen yeni nesilde daha gelişmiş bir mimari karşımıza çıkacak. Ayrıca yeni ekran kartları üst seviyede daha performanslı 8GB veya 12GB HBM 2 bellek modüllerini de barındırıyor olacak. 

Yeni grafik mimarisi AMD için oldukça önemli zira mobil ve masaüstü ekran kartlarının yanında APU'lardaki grafik birimlerinde de yer alacak. Ayrıca konsollara yönelik geliştirilecek yarı özelleştirilmiş yongalarda da yeni mimari kullanılacak. 
AMD resmen 14nm sürecine geçiyor
 

Zen mimarisi üzerine oldukça fazla önem gösteren AMD, yüksek performanslı çekirdek tasarımları geliştirirken, enerji tüketimini de minimum düzeyde tutmayı amaçlıyor. Yeni önbellek sistemi ise daha geniş bantgenişliği sunuyor. 

AMD Zen mimarisi aynı saat hızlarında Excavator mimarisine göre çekirdek başına yüzde 40 daha iyi performans gösteriyor. Ayrıca çoklu işlemler arasındaki veri paylaşımını ifade eden IPC değerleri de yüzde 40 oranında artırılan Zen, her yıl tek haneli artış sağlayabilen Intel işlemcilere karşı da önemli bir avantaj elde ediyor. 

PassMark veritabanı üzerinden yapılan hesaplamalara göre AMD Zen mimarisi Skylake tabanlı Core i7 6700 işlemcisi ile hemen hemen aynı performansı gösterecek. GCN tabanlı entegre grafik birimi, SMT, DDR4 gibi önemli desteklerle Zen mimarisi daha çok tercih edilen bir seviyeye de gelebilecek. 
GlobalFoundries, New York'taki Fab 8 tesisinde 14nm FinFET LPP teknolojisi ile üretime başladı ve gelecek yıl itibariyle tam randımanlı üretime geçileceği belirtiliyor. Herhangi bir aksilik yaşanmazsa Zen mimarili işlemcileri ve 3. nesil GCN tabanlı grafik kartlarını gelecek yıl başlarında piyasada görebileceğiz.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8006 kez okundu.
21 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd zen ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim